Fiatal vállalkozóknak indít inkubátorházat a Cluj Innovation Park

2015. február 13. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozs megyei pezsgő üzleti környezet a legjobbat hozhatja ki a fiatalokból – mondta Alexandru Coroian, a Cluj Innovation Park vezérigazgatója.

Fiatal vállalkozókat céloz meg a Cluj Innovation Park első programja, amely keretében fiatal, kezdő vállalkozókat is támogató inkubátorházat hoznak létre a Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja (CREIC) és a TEAM Központ közreműködésével. Az első körben résztvevő tíz startup kiválasztása már április-májusban megtörténik, a pályázáshoz szükséges még nem végleges feltételeket sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra. Alexandru Coroian , a Cluj Innovation Park vezérigazgatója az eseményen elmondta, a statisztikák is azt mutatják, hogy a Kolozs megyeiek az egyik legjobb célközönség a program indítására. „A Kolozs megyei folyamatosan pezsgő üzleti környezet a legjobbat hozhatja ki a fiatalokból: a megyében 2 200 aktív SRL-D vállalat van, ezzel szemben Bukarestben kevesebb, mintegy 2 000 ilyen jellegű vállalkozás működik. Az inkubátorprogramnak köszönhetően a fiatalok minden feltételt megkapnak, hogy valóban sikeres vállalkozásokba kezdjenek” – mondta a vezérigazgató.

Nem csak egy átlagos inkubátorházat, hanem egy sikeres közeget szeretnének létrehozni

A program keretében olyan most induló, vagy legfeljebb két éve működő startupok segítését tűzték ki célként, amelyek a kreatív (design, a divat vagy a zene) és az IT (szoftverfejlesztés, telekommunikáció) iparágakban kívánnak tevékenykedni.

Mircea Miheștean , a Cluj Innovation Park kereskedelmi igazgatója kiemelte: amellett, hogy a nyertes vállalkozások jogi, pénzügyi, marketing és menedzsment-szaktanácsadásban is részesülnek, várhatóan láthatóbbá is válnak a kiválósági központnak köszönhetően. Hozzátette: az ilyen jellegű, most induló vállalkozásoknak nagyon sokat segíthet a modern környezet, valamint a program által biztosított operatív-szolgáltatások, mint a recepció, a különböző széles sávú hálózatok, vagy az épület karbantartása és takarítása, amelyeket a program biztosít.

Felkészültségben mutatkoznak a legnagyobb hiányok

„Olyan események, szemináriumok, tréningek, mentorprogramok vagy befektetőkkel, üzleti angyalokkal való találkozások is a kezdeményezés részét képezik, amelyek elősegíthetjük a vállalatok, és a fiatal vállalkozók fejlődését. Ha fiatal vállalkozókat kérdezel arról, számukra mi jelent kihívást, azt fogják válaszolni, hogy a pénz hiánya, ezzel szemben mi azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben a felkészültségben mutatkoznak a legnagyobb problémák” – hívta fel a figyelmet Miheștean, majd hozzátette: a vissza nem térítendő Európai Uniós források lehívására is konzultációs szolgáltatásokat fognak működtetni, hiszen ezek jelentik az egyik legnagyobb lehetőséget a vállalatoknak a fejlődésére. Célként fogalmazták meg azt is, hogy a programban résztvevők is egyre nyitottabbak legyenek az alternatív finanszírozási formák felhasználására, mint például a crowdfunding.A vállalkozói inkubátorház a CREIC negyedik emeletén, körülbelül ezer négyzetméteren fog működni. A tervek szerint egyetlen vállalat legfeljebb három évet tölthet itt, mindössze 30 eurós éves díj ellenében, amely a következő két évben további 10-10 euróval növekszik. A sajtótájékoztatón elmondták, amennyiben az építtető a tervek szerint befejezi az építési munkálatokat, az inkubátorház már júniusban megkezdheti működését.

Közvitára bocsátották a feltételeket

Az április-májusban kiválasztásra kerülő tíz startup számára a pályázáshoz szükséges feltételeket a Cluj Innovation Park honlapján bocsátották közvitára. „Azt szeretnénk, hogy bárki beleszólhasson a kiválasztási feltételekbe, hiszen ez mindenki javát szolgálja” – mondta Miheștean. Hozzátette: bár a feltételek még változhatnak, nagyjából körvonalazódott, hogy a startupok pályázatainak elbírálásánál milyen szempontokat vesznek figyelembe.A programban résztvevő startupokat több fordulóban választják ki. A tíz startup kiválasztásáról szóló döntést egy erre a célra felállított bizottság fogja meghozni, amely szükség esetén szakértők segítségét is kérheti a vállalatok üzleti terveinek értékelésénél. „Egy legalább három évre szóló üzleti terv leadása feltételként fog szerepelni a pályázati dokumentációban. Emellett figyelembe vesszük azt is, hogy a vállalatok milyen stádiumban vannak, mennyire illeszkednek az inkubátorház célkitűzéseihez, milyen hatással vannak a közösségre, hány új munkahelyet hoznak létre, és természetesen azt is, mennyire fenntartható maga a vállalkozás” – magyarázta Miheștean. Az utolsó fordulóban egy interjúra fog sor kerülni, amikor személyesen is találkozni fognak a vállalkozókkal.Coroian zárásként elmondta, a Cluj Innovation Park képviselői a jövőben meghozzák a szükséges erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a vállalkozói inkubátorház nemzetközi szinten is megkapja a megfelelő minősítéseket. Ilyen például a European Business Network által kibocsátott, úgynevezett EUBIC minősítés, amelyet már 30 éve létrehozott az Európai Bizottság, de Romániában még egyetlen vállalkozói csoportosulásnak sem sikerült megszereznie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!