Félsz, hogy történik valami az okostelefonoddal? Köss rá biztosítást

2015. február 12. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Itthon már két szolgáltatónál is lehet mobilokra szóló biztosításokat kötni. Utánajártunk, hogy megéri-e?

Egyre drágább telefonokkal rohangálunk, és akárhogyan is vigyázunk rájuk, történhetnek balesetek. A gyártók és a szolgáltatók garanciája viszont csak a készülékek meghibásodására terjed ki. De mi van akkor, ha a saját hibánkból törünk össze egy értékesebb kütyüt, leöntjük valamilyen folyadékkal, vagy esetleg ellopják?Két hazai szolgáltató már erre is ajánl megoldást: az alapcsomagjaikhoz olyan kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak, amelyekkel a kötelező autó-, vagy lakásbiztosításokhoz hasonlóan lehetővé teszik a mobilkészülékek biztosítását is. Az elv is nagyjából ugyanaz: havi vagy éves díj fizetése ellenében a szolgáltató szerződésben vállalja, hogy a telefon megrongálódásánál vagy ellopásánál – az esettől függően –, vállalja a javítást és annak költségeit, illetve egy másik telefonra cseréli a javíthatatlan vagy eltűnt készüléket.

Romániában csak az Orange és a Vodafone ügyfelei kérhetik ezt a jellegű szolgáltatást (a brandváltás előtt még a Cosmote partnerének számító Internity üzleteiben lehetett telefonra szóló biztosítást kötni, mára ez a szolgáltatásuk megszűnt). Az viszont már első ránézésre feltűnik, hogy a díjak kissé borsosnak mondhatók, így valószínű csak a drágább készülékek tulajdonosainak éri meg biztosítás kötésével csökkenteni az anyagi kár kockázatát.

Az Orange-nál a mobilok mellett a tabletek is biztosíthatók

Érdekesség, hogy az Orange már 2009-ben elindította a biztosítási szolgáltatásait, de az ügyfelek folyamatos visszaélései arra kényszerítették a szolgáltatót, hogy 2012 augusztusában lemondjon erről a szegmensről. Egy ideje viszont újra lehet biztosítani az újonnan vásárolt telefonokat a szolgáltatónál, sőt a vállalat felvette az ilyen kütyük listájára a tableteket és modemeket is.Az Orange két típusú biztosítási konstrukciót kínál, a Basic és a Premium nevet viselő ajánlataiban a telefonok árától függően változik a biztosítási díj értéke, de a legnagyobb különbség köztük, hogy a lopás miatt keletkezett károkat csak a Premium szerződés esetében vállalja a szolgáltató.Mindkét biztosítás természetesen csak a szolgáltatónál vásárolt telefonokra szólhat, és a szerződést csak a vásárlást követő 30 napon belül kötik meg. A biztosításért fizetendő díj egyszerűen belefoglalódik a telefonszámlába. Nagyon fontos viszont, hogy baleset vagy lopás esetén a szerződésnek megfelelően csak az úgynevezett önrész kifizetése után javíttatja vagy cseréli ki a vállalat a telefont. Sokakat elgondolkodtathat ugyanakkor, hogy a vállalatnál köthető telefonbiztosítások kérésre 30 napig terjedően a külföldi káresemények esetében is érvényesek.

Legfontosabb tudnivalók:- a telefon javításához vagy cseréjéhez feltétel az önrész befizetése, amely a telefon árától függően változik;- a Premium biztosítás nem fedezi a felügyelet nélkül hagyott készülékek ellopását, és abban az esetben sem fizet az Orange, ha nem jelentjük a lopást a rendőrségen 48 órával a telefon eltűnését követően;- ha a káresemény a biztosítás megkötését követően egy éven belül történik, a kártérítéshez az önrész mellett az évből hátralevő havi biztosítási díjak kifizetése is szükséges.

Vodafone biztosításai az illetéktelen felhasználók által okozott kárra is kiterjednek

A Vodafone Romániánál már négy árkategóriában, ugyanúgy mint az Orange-nál, a készülék vásárlását követő 30 napon belül köthetünk biztosítást a szolgáltatónál vásárolt telefonokra. A vállalat viszont több drágább bérletébe, mint például a korlátlan fogyasztást nyújtó és rengeteget reklámozott Vodafone Redbe is belefoglalta az egyébként náluk sem olcsó biztosításokat. Ennél a szolgáltatónál is alapvetően kétféle szerződés köthető, a Standard elnevezésű csomagok a Premium szerződésekkel ellentétben nem felelnek a lopás miatt keletkezett károkért, viszont a Premium biztosítások azokra a károkra is kiterjednek, amelyek lopás után esetlegesen az illetéktelen felhasználók okoznak, a Vodafone ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ezt csak a beszélgetések hanganyagának a rendelkezésre bocsátásával lehet bizonyítani.

A Vodafone feltételei is hasonlóak, mint az Orange által megfogalmazott kitételek. Ugyanúgy csak a balesetek következtében meghibásodott vagy megrongálódott telefonokra szól a biztosítás, és nem érvényes abban az esetben, ha gondatlanság miatt, rejtélyes körülmények között tűnik el a telefon. A biztosítás az illetéktelen kezekbe kerülő telefon használatából eredő költségeket csak 500 euróig terjedően fedezi, és csak a lopás jelentését megelőző 24 órával történő illetéktelen telefonbeszélgetésekre terjed ki.

Vajon tényleg megéri?

Különböző fórumokat böngészve gyakran találkozhatunk elégedetlen ügyfelekkel, akik leginkább azt kifogásolják, hogy a szolgáltató a káreseményt követően körülbelül egy hónappal cseréli csak ki azokat a telefonokat, amelyeket nem lehet már javítani. A számításaink szerint viszont a drágább készülékek esetében a még kicsit magas díjak ellenére is érdemes lehet megfontolni a biztosítást.Ha példaként veszünk egy Vodafone-nál vásárolt 16 GB-os iPhone 5S típusú készüléket, amelynek a teljes ára (a biztosításnál értelemszerűen nem veszik figyelembe a szerződéskötéskor adott kedvezményeket) körülbelül 2 800 lej, a telefonra köthető lopásra is kiterjedő 40 lejes havi biztosítási díj valóban kissé magas, de valószínűleg így is sokan bevállalják a költségeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!