Egy székelyföldi startup forradalmasíthatja a hűségpontrendszereket

2015. január 13. – 08:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlesztők azt szeretnék, hogy a megoldást ne a multik, hanem a székelyföldi vállalkozók alkalmazzák.

Egy Amerikában élő, magyarokból álló fejlesztőcsapat hozta létre azt az applikációt, amellyel Székelyföldön forradalmasítanák a mindenki által jól ismert hűségpontrendszereket. A Unipoint lényege, hogy a vásárlók egy telefonra letöltött applikációba gyűjthetik a vásárláskor kapott pontjaikat, amelyeket egy, a kasszánál telepített képernyőn megjelenő QR kód beolvasásával mentenek a telefonba. Lukács László , a rendszert fejlesztő startup kommunikációért felelő szakembere megkeresésünkre elmondta, az első rendszereket már telepítették is Székelyudvarhelyen, ahol már több partnerrel is készül együttműködni a vállalat. A Unipoint egyelőre csak Androidos telefonokon működik, egy hónapon belül tervezik, hogy iOS rendszereken is futni fog. A hűségpont gyűjtéshez szükséges applikációt a vásárlók a Unipoint weboldaláról tölthetik le.

Székelyudvarhelyen egyelőre 8-10 partnernél fogják telepíteni a rendszert.

„A vásárlók párhuzamosan több boltban is gyűjthetik a hűségpontjaikat. Nem kell majd arra figyelniük, hogy éppen melyik üzletben vannak, hiszen a rendszer magától tudja, hogy a gyűjtött pontok melyik üzlet neve mellé rendelődnek hozzá. A felhasználónak nincs egyéb dolga, mint beolvasni a QR kódot, a pontok pedig a megfelelő partnerüzlethez fognak menni” – magyarázta Lukács. Ha az ügyfelek az addig gyűjtött pontokat szeretnék beváltani, akkor ugyanúgy a hűségpontok értékének megfelelő QR kód befényképezésével kaphatnak kedvezményeket, vagy juthatnak hozzá a visszaváltott pontértéknek megfelelő akciós tárgyakhoz.Lukács elmondása szerint eddig több cégnek is tartottak bemutatót a rendszerről, minden vállalat pozitívan állt hozzá az ötletükhöz. „Nagyon szeretik, hiszen nem egy nagy befektetésről van szó. Emellett vannak olyan költségek is, amelyektől megszabadulhat a vállalat, például nem kell többé hűségkártyát gyártani. Modern és kényelmes megoldás, hiszen sokkal valószínűbb, hogy az ügyfél a telefonját magánál tartja, mint egy pontgyűjtő kártyát. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen kártyán meg sem lehet nézni, hogy hány pontot gyűjtöttünk eddig.A rendszer egy másik előnye, hogy a pontokat a vásárlók egymás közt is cserélhetik.”A legnagyobb nehézséget a fejlesztőcsapat számára az okozza, hogy a vállalatok ERP-jét (integrált vállalatirányítási rendszer) összekapcsolják a Unipoint rendszerével. „Egyelőre ahány vállalat van, annyi megoldást kell erre találni, ezért nem sikerül az összes partner esetében azonnal indulni” – jelentette ki Lukács, hozzátette: jelenleg a programozói háttéren egy magyarországi 6-8 fős csapat dolgozik, a szoft/hard vonalon egy székelyudvarhelyi szoftvercéggel működnek együtt, az értékesítésért pedig saját médiaügynöksége felel. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért éppen Székelyföldön kezdték a rendszer működtetését kijelentette: „azt szeretnénk, hogy a megoldást ne a multik, hanem olyan székelyföldi vállalkozások használják, ahol arra ösztökélhetjük az ügyfeleket, hogy a helyi cégektől vásároljanak”. A startup bevétele abból származik, hogy a partnereik a kibocsátott pontok alapján, egy jutalék-rendszer szerint fizetnek a realizált értékesítés alapján a Unipoint szolgáltatásért cserébe. „Terveink szerint minden egyes városban 12 kategóriában lesznek partnereink, mint például az élelmiszer, szálloda, szépség-kozmetikum, vagy gyógyszertár. A város lakosságának és az ott lévő vállalkozások számának megfelelően alakítunk ki egy olyan térképet, amelyen meghatározzuk, hogy az illető kategóriában hány vállalkozással fogunk együttműködni. Nem az a célunk, hogy minden boltot csatlakoztassunk a rendszerhez, hanem hogy a partnereink élvezzék annak előnyét” – fejtette ki Lukács. Kiemelte, a Unipoint egy marketingeszköz, amellyel növelhető a meglévő vásárlók hűsége, de elérhető új ügyfelek bevonzása is. A vállalkozások akár ajándékpontokat is adhatnak a vásárlóknak, akik így direkt módon megszólíthatók egy kampányban.

A Unipoint a Uni család első tagja.

A Uni család következő tagja a Univoucher lesz, amely fordítva működik, mint a pontrendszer. „A hűségpontrendszernél gyűjtünk pontokat, míg a vouchernél már eleve kapunk egy kreditet. Tehát gyakorlatilag nem egy papírlapot fogunk kinyomtatni, mint vásárlási utalványt, hanem az applikációt használjuk a levásárlásra. A Univoucher előnye az lesz, hogy a feltöltött összeget nem muszáj teljes egészében levásárolni, hanem lehetőség lesz szakaszosan elkölteni is” – mondta Lukács.A fejlesztőcsapat már dolgozik a Uniparking elnevezésű ötletén is, amellyel parkoló-rendszerek egyszerű és gazdaságos működtetését tűzték ki célul. „Ugyanaz történik, mint egy voucher esetében, ha a polgármesteri hivatalnál vagy más partnereknél fizetünk például 100 lejt, az a kasszánál a QR-kód beolvasásával kerül fel a telefonra, ez pedig a parkoló automatáknál elkölthető.”Lukács szerint ez egy városnak azért lenne jó, mert semmilyen fejlesztést nem igényel. Gyakorlatilag elég minden egyes parkolóórára feltenni egy QR-kódot, amelynek a bevitele után az autós kiválaszthatja, hogy mennyi időt kíván parkolni. A Uniparking előnye a hagyományos parkolási díjfizetési módokhoz viszonyítva viszont az lesz, hogy leállítható, és perc alapú elszámolás szerint működtethető.Lukács szerint a székelyföldi vásárló megérett arra, hogy az okostelefonjára hűségpontokat gyűjtsön, vagy éppen parkolásnál használja azt. „Úgy látom, hogy nagyon sok okostelefon van az embereknél, akik már rég nem csak telefonálásra használják a készülékeket. Aki okostelefont vásárolt, azért vette, mert tisztában van vele, hogy mennyi minden pluszt tud nyújtani neki egy ilyen eszköz.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!