Többet árt, mint használ az autósoknak a kőolajár zuhanása

2014. december 16. – 04:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a kőolajpiac összeomlása sem segít: maradunk a magas üzemanyagárakkal.

A kőolajár zuhanásának kezdete óta az üzemanyaggal kereskedő vállalatok Romániában a benzin árát átlagosan 13,5%-kal, a gázolaj árát átlagosan 11,1%-kal csökkentették – írja az Energyreport. A Bloomberg számításai alapján az Európai Unió országaiban az üzemanyag árának esése még ennél is mérsékeltebb volt, mintegy 8%-os átlagos csökkenés figyelhető meg a töltőállomásoknál.Az üzemanyagok árának csökkenése annál is inkább visszafogottnak tűnhet, ha figyelembe vesszük, hogy a nemzetközi szinten referenciának számító Brent kőolaj 115,71 dolláros hordónkénti árfolyamával június 19-én érte el idei maximumát, azóta viszont körülbelül 42%-ot csökkent. A hazai kereskedők június 19-én átlagosan 6,27 lejt kértek egy liter benzinért és 6,30 lejt egy liter gázolajért, azóta viszont a benzin és a gázolaj ára megközelítőleg 5,42 lejre, illetve 5,60 lejre esett.

Hiába a kőolaj árának drasztikus zuhanása,

a benzinre és gázolajra kivetett adók és illetékek magas szintje miatt az Európai Unió országaiban, így Romániában sem csökkent az üzemanyagár olyan jelentős mértékben, mint például az Egyesült Államokban, ahol átlagosan 27%-ot esett június óta. Az alacsony adók miatt az amerikai piacon az üzemanyagárak rendkívül rugalmasan követték a nemzetközi történéseket, Románia esetében ez nagy valószínűséggel nem lesz így. Összehasonlításképp az Egyesült Államokban átszámítva az egy liter üzemanyagra kivetett adó 8 eurócentre tehető, ez a szám Románia esetében 70 eurócent (ez magába foglalja a jövedéki adót és az áfát is).Románia előkelő helyet foglal el az üzemanyagra kivetett adók és illetékek tekintetében az Oil Bulletin által készített toplistán is. A gázolajra kivetett adó mértéke szerint Románia a 9., míg a benzin esetében a 19. helyet foglalja el. A 7 eurócentes üzemanyagra kivetett adó áprilisi bevezetése is sokat rontott a helyzeten, nélküle a hazai autósok mindkét üzemanyagtípus esetén a második legalacsonyabb illetéket fizették volna az EU-ban.

Fordítva is elsülhet

Hazai szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a kőolajár drasztikus csökkenése Románia esetében hosszú távon valószínűleg nem lesz fenntartható. A Ziarul Financiar becslése szerint Románia esetében ugyan az üzemanyag árának zuhanása 2014-ben 350 millió eurós megtakarítást jelentett a hazai gazdasági szereplők számára, kérdés viszont, hogy hosszú távon a román gazdaságnak mit jelenthet az alacsonyabb kőolajár. A szállítással foglalkozó vállalatok szerint számukra az üzemanyag alacsonyabb ára nem jelent nagyobb bevételt, hiszen a költségeik csökkenése miatt kénytelenek voltak alacsonyabb díjakat meghatározni az erre kifejezetten érzékeny ügyfeleik számára. Aurelian Dochia gazdasági elemző a Ziarul Financiarnak elmondta, a hazai kőolaj-kitermelők rendkívüli módon megérezhetik a kőolaj árának alacsony szintjét. A szakértő szerint a hazai kitermelők szempontjából nem volna szerencsés, ha a kőolaj hordónkénti ára 40 dollár közelébe csökkenne, hiszen ez a hazai vállalatok számára veszteségessé tenné a kitermelést, így nagy valószínűséggel máshonnan szereznék be a nyersanyagot, ami a hazai kitermeléstől való eleséssel az árak jelentős növekedéséhez vezetne. A Petrom már be is jelentette, hogy a nemzetközi körülmények miatt jövőre felülvizsgálja a kitermelésre előirányzott költségvetését.

Hatalmas ingadozásokra lehet számítani

Az elmúlt napokban megszólaló elemző cégek, bankok, olajipari vállalatok mindegyike alacsonyabb kőolajárral számol jövőre. Ennek megfelelően rontották – sokan jelentős mértékben – az átlagárra vonatkozó becslésüket. Van aki szerint a 2015-ben az olajár akár 30 dollárra is süllyedhet hordónként, de ebben az esetben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) már beavatkozna, ami a energiahordozó hirtelen drágulását okozná. Összességében az várható, hogy a kőolaj elmúlt években stabilan magas ára a következő években alacsonyabb szintre csúszik vissza, és jellemző lesz az éven belüli nagy ingadozás. Ez viszont nem kifejezetten fog meglátszani az üzemanyagok árában.

Forrás: Energyreport, Bloomberg, Ziarul Financiar, MTI

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!