Te kinek küldenéd el a csokitábla utolsó, legfinomabb kockáját?

2014. december 4. – 04:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akárhogy képezik az eladókat, nem bírnak lépést tartani a fogyasztókkal. Ráadásul egyre nehezebb befolyásolni az embereket – mondta Sas István reklámszakember a Szexi közgazdaságtan konferencián.

„Grumpy Cat mogorva pofájával vált híressé, az internet sztárja. Saját weboldala van, a Youtube-on egy hónap alatt összesen 28 millióan tekintettek meg valamilyen róla készült videót, saját Facebook-oldala már 7 millió lájk fölött jár. Nemrégiben Minnesotában fesztivált is rendeztek neki, mintegy 70 ezren vettek részt rajta. És még nem beszéltünk a róla készült számtalan mémről és remake-ről. Az ismertségére természetesen a kereskedelem is rámozdult, új brand, új termékcsalád született, van saját könyve, ahol az élményeit megosztja.

És akkor kicsit elgondolkodhatunk, hogy milyen világban is élünk?”

– tette fel a kérdést Sas István reklámfilmrendező, reklámpszichológus a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciója (RIF) által szervezett Szexi közgazdaságtan című konferencián, ahol Reklám 2014 címmel tartott előadást.

Sas rámutatott, az internet egy olyan térré változott, amelyben felgyorsult az idő. A világháló teljesen átalakítja a gondolkodásunkat, az emberek közti kapcsolatokat és hatással van a tudomány szinte minden ágára.

Felgyorsult világban élünk:

-204 millió elküldött levél percenként-Google: percenként 2 millió keresés-Youtube: percenként 100 órányi új feltöltött videó-Facebook: percenként 3,5 millió új poszt

Egyetlen perc alatt hatalmas mennyiségű tartalom kerül fel az internetre. „Ez a tartalom lehet egy történet, egy hír, egy kép, vagy bármi más. Az általunk összeadott vegyes tartalom átvette a média szerepét, irányítja a közös tudatunkat. A webkorszak hatására minden megváltozik, korlátlan lesz a hozzáférés az információhoz, korlátlan lesz a tárolás, a mobilitás és a véleménynyilvánítás,

ezért szokták digitális forradalomnak nevezni azt, ami körülvesz.”

Sas elmondta, a digitális forradalom miatt a kommunikációban hatalmas fordulópontot jelent a many to many típusú kommunikáció megjelenése. „Azt gondolom, kiléptünk abból a média által uralt korszakból, amikor egy központi forrásból ment az információ sokaknak. A világháló segítségével ma már sokan befolyásolnak sok embert, ami egy nagyon más felállás” – hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, egy másik jelentős fordulópont a kommunikáció szempontjából az egyre inkább fokozódó interaktivitás. A folyamatosan elérhető online kapcsolatnak köszönhetően az új digitális eszközök lehetővé teszik a gyors reakciót, sőt egy-egy hír vagy reklám azonnali befolyásolását.„Ha a médiát nézzük, a tömegmédia vagy úgynevezett mass-media helyett megjelent a my media. A televíziós csatornák nézettsége például drámaian csökken, egyre nagyobb csoportok a televíziós tartalmakat is az interneten nézik, ahol bármikor saját műsorrend állítható össze. Ennek következtében nagyon nehézzé vált befolyásolni a nézőket. Ez pedig a reklámszakembereknek óriási kihívást jelent, hiszen senki nem reklámokért néz műsorokat, tartalmakat” – vetette fel a reklámszakember.Sas szerint a marketingnek is alkalmazkodnia kellett ezekhez a változásokhoz, így a push helyett a pull típusú marketing abszolút előretörését látjuk. „A push marketinggel leordítják a fejedet egy bizonyos termék megvásárlására, ezzel szemben a pull marketingben egy adott személy hívja az információt” – magyarázta. A szakértő kiemelte, egyre inkább elterjed az úgynevezett vírusmarketing is. „Ha jó reklámot készítesz, akkor az emberek ingyenesen, egymást közt megosztva terjesztik a tartalmakat, így hatalmas összeget spórolnak meg a hirdetőnek.”

A fogyasztói hatalomátvétel fordulópontot jelent a reklámszakmában.

Sas kiemelte, ma már a fogyasztó részvétele nélkül nem lehet hatékonyan marketingtevékenységet folytatni, hiszen az internetnek köszönhetően a fogyasztók rengeteg olyan nagy hatékonyságú „fegyverhez” jutottak, amivel szinte azonnal ellensúlyozni tudnak mindenféle befolyásolási kísérletet: hozzászólhatnak, kezdeményezhetnek, vitatkozhatnak, leírhatják a véleményüket, így eltéríthetnek hatalmas összegből készült reklámkampányokat.Ez a változás létrehozott egy új típusú fogyasztót, akit prosumernek (a producer és consumer szavakból származik – szerk. megj. ) hívnak. „A prosumer fogyasztja is a marketingüzeneteket, de részt vállal az értékesítési folyamatban is. A kezdetektől fogva beleszól mindenbe, sőt, időnként még a termék reklámját is ő csinálja. Ha bemegyünk egy Apple boltba, akkor a termékeket nem a polcról kell lekérnünk, hanem kipróbálhatjuk őket. Nemrég egy autószalon vezetője kétségbeesve mesélte, akárhogy képzi az eladókat, nem bír lépést tartani a fogyasztókkal, akik a üzletbe betérve többet tudnak az autókról, mint az alkalmazottak” – fejtette ki Sas.

Milyen fogyasztó a prosumer?

„Ellenséges, mert utálja, ha manipulálják, viszont a másik oldalon belőle lesz egy termék vagy brand legnagyobb rajongója. Bizalmatlan, viszont el lehet nyerni a hűségét, mert értékeli, ha a termék új funkciókat kap. Finnyás, de ugyanakkor mérlegelő és érzelmes. Egy Prosumer egoista, de sokkal közösségibb, mint az eddigi fogyasztótípus” – magyarázta a szakértő.

Az első prosumerekkel Sas szerint 2007-ben találkozhattunk, amikor Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t.

Milyen az új reklám?Sas szerint a reklámokban egyre fontosabbá válik a fogyasztók bevonása, példaként egy régebbi Coca-Cola reklámot mutatott a közönségnek, „amely nagyon más, mint amit eddig megszokhattunk”.

Ugyancsak a Coca-Cola ötlete, hogy két egymással nem túl jó viszonyt ápoló országban, Indiában és Pakisztánban helyeztek el egy-egy automatát. A kezdeményezés lényege, hogy a másik országba lehetett ajándékként küldeni valakinek egy Colát egy kis üzenettel. „Ez a reklám nem csak a fogyasztót vonja be, interakciót és közösségi élményt is teremt” – mondta Sas.

„A következő az egyik kedvenc reklámom, mert nem lehet elkülöníteni, hogy mi a reklám ebben és mi maga a marketingötlet. A Molson Canadian sörgyár azt találta ki, hogy olyan söralátétet ad a sörök mellé, amelyet ha elültetsz és megöntözöl, akkor kinő egy fa. Ez a reklám hatalmas érdeklődést keltett, szimpatikussá tette a kanadai sörgyárat, de a legfontosabb, hogy közösségek alakultak sörivás után, amelyek a hétvégéken elmentek fát ültetni. Ez pedig újabb kommunikációs lehetőségeket teremtett” – magyarázta a szakértő.

A Recife, Brazília egyik legkedveltebb focicsapata, egy nagyon kényes témát dolgozott fel. A szervdonorságot népszerűsítette a szurkolók körében.

A következő reklámot a Super Bowlra készítette a Microsoft , Sas szerint az egyik legjobb példa az érzelmi márkázásra.

A következő reklámnak nagy esélye van akár valamelyik Cannes -i fődíj megnyerésére is a szakember szerint. Londonban egy nagy digitális óriásplakát kapcsolatban áll a Heathrow-i repülőtérrel. A British Airways járatait úgy hirdeti, hogy az elektronikus eszköz megjeleníti az éppen felszálló repülőgép adatait.

„A Milka az egyik legprogresszívebb vállalat, amely a reklámújdonságok tekintetében rendszerint nagyon sokat lép előre. A következő példa is inkább marketingötlet, mint reklám: azt találták ki, hogy egy tábla csoki utolsó, legfinomabb kockáját nem teszik bele. Megadják viszont a lehetőséget, hogy a legfinomabb kockát a vállalaton keresztül elküldheted a szeretteidnek” – mondta Sas, hozzátette: az emberek fejében levő tudást, fantáziát, ötletet használja itt a vállalat, ezt crowdsourcing nak nevezzük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!