„A legjobb bárosunk inkább elmegy hajóra dolgozni”

2014. november 28. – 08:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb kihívás a hazai turizmusban a szakemberhiány, de tartalmas programokat is kellene szervezni – hangzott el az RMÜE konferencia panelbeszélgetésén.

“Székelyföld számára a turizmus kitörési pontot jelenthet. A régió természeti adottságainak köszönhetően egyre több turista látogatja meg a térséget. Önmagában persze lehetne vitatkozni azon, hogy Székelyföldet turisztikailag hogyan kell értelmezni, mert valószínűleg másként értékelik a román, másként a magyarországi, és másként a külföldi turisták” – indított Zsigmond Barna Pál , Magyarország csíkszeredai főkonzulja, az RMÜE konferencia Turizmusfejlesztés Székelyföldön című panelbeszélgetésének moderátora.Zsigmond egy 2009-es, Barna Gergő és Kiss Tamás által készített felmérésre hívta fel a figyelmet, amelyből kiderül, hogy a székelyföldi turizmus a legtöbb vendéget Romániából fogadja. “A turisták 60-70%-a belföldi, 20-30%-a magyarországi, és csak kevesen érkeznek harmadik országból.”

“A román turisták valószínűleg Székelyföld alatt mást értenek, mint egy magyarországi, aki nemzeti, történelmi vagy egyéb kapcsolódási pontokat keres”

– mondta a főkonzul. Szerinte érdekes tapasztalat, hogy nagyszámú panzió mellett nagyon kevés a szálloda Székelyföldön. “A térségben, még az országos átlaghoz viszonyítva is, meglehetősen átlag alatti a szállodák száma, viszont rengeteg panzió épült, ebben a tekintetben Székelyföld élen jár.

Kétféle panziótulajdonos van Romániában

Ilyés Szabolcs György , a Regioconsult ügyvezetője szerint az elmúlt időszakban valóban óriási volt a pályázói kedv hegyvidéki kis projektek, panziók létesítéséhez. “Ebben Hargita megye és Háromszék is élen járt. A két megyében az elmúlt hét éves költségvetési ciklusban kétféle panzió-befektető volt: az egyik panzió címszó alatt épített egy jó kis házat magának, míg a másik befektetőtípus – ők voltak a többségben – tényleg panziókat és tényleg turisztikai befektetéseket létesített. Ezekre viszont nagyon sok esetben az volt a jellemző, hogy egy sikeres vállalkozó, látva a nagyszerű lehetőséget, belevágott a turizmusba is, annak ellenére, hogy nem létezett a megfelelő szakmai tudás, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy ezek a létesítmények jól működjenek” – magyarázta Ilyés, aki hozzátette: az is problémát jelent, hogy ezek mellé a panziók mellé sajnos nem létesültek olyan szolgáltatások, intézmények vagy befektetések, amelyek érdemben többet tudtak volna nyújtani. Az ügyvezető szerint a jövőben két irány körvonalazódik, ami az Európai Uniós támogatásokat illeti: az egyik az olyan jellegű turisztikai befektetéseket érinti, amelyek nem csak szálláskapacitás bővítésére vonatkoznak, ezek leginkább a vidéki kis- és közepes vállalkozásokat érintik. Nagy turisztikai projektekre is lesz támogatási lehetőség, de a jelenlegi dokumentumok szerint ebben a kategóriában az önkormányzatok és az állami intézmények kiemelt projektjeire szeretnének forrásokat rendelni.

Székelyföldi turisztikai egyesületet hoznának létre

Horváth Alpár , a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, a Turizmusfejlesztés Székelyföldön című kötet szerzője szerint a székelyföldi turizmus előmozdítása érdekében elengedhetetlen lenne a turisztikai desztináció menedzsment rendszer terjesztése. “Ez már Magyarországon beindult, több irányból fakadóan. Azt kezdtük el, hogy a megyei önkormányzat és azon belül a Hargita Közösségi Társulás munkatársaival megpróbálunk egy önkormányzati vállalkozó és civil együttműködést elindítani, aminek a bevallott célja egy székelyföldi turisztikai egyesület létrehozása” – mondta Horváth.

Turisztikai desztináció menedzsment rendszer (TDM)

A turizmus fejlesztéséért és menedzsmentjéért egyértelmű kompetenciákkal, szakismerettel és megfelelő finanszírozással rendelkező, összehangolt szervezeti rendszer.

Az egyik járható út szállodaláncokhoz csatlakozni

A panelbeszélgetésen székelyföldi szállodák ügyvezetői és tulajdonosai is bemutatkoztak. A csíkszeredai Fenyő szálloda a 2001-es privatizáció során került magánkézbe, akkor a hotel új tulajdonosa az épület teljes újjáépítése mellett döntött. “Mint szakember úgy éreztem, hogy kevés lesz csupán felújítani az épületet, ezért szállodaláncokkal tárgyaltunk. A Hunguestnél kötöttünk ki, készítettem egy anyagot a szállodáról, valamint a szállodát illető lehetőségekről. Elolvasták és érdekesnek találták, ezután pedig a tulajdonosok közötti tárgyalás vette kezdetét, amit megegyezés követett” – ismertette Tódor Etelka , a Hunguest Hotel Fenyő ügyvezető igazgatója.Az ügyvezető kifejtette, szállodájukban a román és a külföldi vendégek közti megoszlás jelenlegi aránya 50-50%. Nem volt ez mindig így: az első tíz évben a külföldi vendégek aránya körülbelül 74%-ra volt tehető.

2001-ben történt a szovátai fürdővállalat privatizációja is, amelyet a Danubius Szállodalánc a Corvinus Befektetési Zrt.-vel közösen vásárolt meg. Első fázisban teljesen felújították a Szováta Szállodát a wellness központtal együtt. “Tavaly a tulajdonos úgy döntött, hogy még egy szállodát felújít, így idén avattuk a második négycsillagos szállodánkat. Összesen 400 szobával dolgozunk, ebből két szálloda négy csillagos, egy pedig két csillagos” – mutatta be a vállalatot Kaján Júlia gazdasági igazgató.A vendégek nemzetiségi összetételéről Kaján elmondta: “közel 70%-os részt a belföldi turisták tesznek ki. A romániai vendégek nagyon szeretik Szovátát, hiszen tradíciója van a városnak a gyógyturizmus terén, a kereslet pedig az utóbbi időben nem lankadt. A második legnagyobb küldőpiacunk a moldáv piac, amely a vendégek több mint 25%-át adja. Nagyon szomorúan éljük meg, hogy a Magyarországról érkezettek csupán 2%-ot képviselnek a vendégstruktúrában” – fejtette ki Kaján.

Ahogyan ő fogalmazott, feleségével együtt két éve csöppent a turizmusba Szarvadi-Téglás Lóránd , a Grand Hotel Bálványos társtulajdonosa. Ugyan a szállodát 2007-ben vásárolták társaikkal, azt menedzserek működtették a felújítást követően. “2012-ben rájöttem, hogy nagyon hiányzik vagy egy nemzetközi hotellánc által biztosított know how, vagy a gazda szeme. Mivel az első nem volt meg, úgy döntöttünk, hogy több időt szánunk a szállodára” – ismerte el a Domo üzletlánc egyik alapítója. “Épülőben van egy wellness projekt is, Szováta egy csoda, de fel szeretnénk zárkózni arra a színvonalra.”Szarvadi-Téglás elmondta, a szálloda 112 szobáját most főleg konferencia-turizmusra használják, hétvégéken cégek konferenciákat, tréningeket tartanak. A kihasználtság ezért körülbelül 80%-os hétvégén, és 10%-os hétköznapokon. “Ezen, reméljük, hogy az új wellness központ változtatni tud, és növekedik a vendégéjszakák száma. Nagy kihívás, hogy tartalmas programokat biztosítsunk a vendégeknek, mindent mi kell megszervezzünk. Saját színpadot szeretnénk építeni, szeretnénk egy egyhetes filmfesztivált és egy egyhetes színházfesztivált létrehozni majd a nyári időszakban” – mondta a szállodatulajdonos.Szarvady-Téglás szerint a legnagyobb kihívás a szakemberhiány. “Áprilisban a legjobb recepciósunk Ciprusra, a legjobb bárosunk pedig hajóra ment dolgozni. Most novemberben pedig újra felvettem őket, mert tényleg a legjobbak voltak. Beindítottunk egy kilenc hónapos kurzust, teljesen kezdők részesülnek gyakorlati oktatásban, vendéglátói etikát és angol nyelvet tanulnak a fiatalok. Egyelőre úgy néz ki, hogy sikeres ez a program.”

Rácz Lilla , az olaszteleki Daniel Kastélyszálló tulajdonosa is megosztotta tapasztalatait a panelbeszélgetés hallgatóságával. Szerinte a székelyföldi turizmus kitörési lehetősége az lehet, hogy próbáljanak meg olyan kapaszkodókat találni, amelyek által a plusz szolgáltatásokkal sikerülhet eladni Székelyföldet. Rácz szerint a kitörési nehézségeket nem feltétlenül az autópályák hiánya, sokkal inkább a megfelelő turisztikai infrastruktúra hiánya okozza. "Egy kisvállalkozó, mint mi is, nem engedheti meg magának, hogy a szállásadáson túl, annak érdekében, hogy a turista tartalmas programokban részesüljön, eseményeket is saját maga szervezzen. Sokkal könnyebb lenne turizmussal foglalkozni, akár a kisebb panzióknak is, ha más szolgáltatásokhoz tudnának csatlakozni" – hívta fel a figyelmet.

“Turizmust önmagában soha nem akartam csinálni, hanem valami többet szerettem volna adni.

A kilencvenes évek elején így indult el Erdély fele az általam is tervezett faluturizmus. Azt hittem először laikusként, hogy vendégül látni mindenki tud, ez sajnos nem igaz” – mondta Budai László , a Misszió Tours utazási iroda ügyvezetője, aki a 2007-ben indult utazási irodával már 14 ezer embert hozott Erdélybe. A turizmusnak szerinte az a különlegessége, hogy közösséget teremt. “Ma már nagyon könnyen lehet szállásokat foglalni, én azzal szeretnék többet adni, hogy közösségi élményt nyújtunk” – fejtette ki. Lecsökkent a vendégéjszakák száma Balázs Attila , a Wellness Travel Utazási Központ ügyvezetője szerint a trendek arról árulkodnak, hogy a turisták egyre kevesebb vendégéjszakát töltenek majd el a szállásadóiknál. Kifejtette, nagyon sok szálloda bővíti kapacitását, hogy amikor vendég jön, jellemzően a hosszú hétvégéken, akkor minél több szobát tudjanak megtölteni, növelve a bevételeiket. Balázs rámutatott, olyan beruházásokat kellene létrehozni, amelyek gyógy- és egészségügyi szolgáltatásokra épülnek. “Erre nagyszerű példák vannak Magyarországon és Ausztriában. Volt olyan település, ahol egyetlen fürdőhely köré 14-15 szálloda épült. Emellett azt is látni kell, hogy a közlekedés átalakulóban van. Az idő rövidsége miatt mindenki a lehető leggyorsabb közlekedést választja, így egyre inkább megugrott a repülőtársaságok forgalma, ezért repülőterek építésére lenne szükség” – hívta fel a figyelmet Balázs.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!