„Gyakorlatilag megvásároltam a munkahelyemet”

2014. november 27. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeres vállalkozók osztották meg tapasztalataikat az RMÜE konferencián a munkaerő-keresésről és a legnehezebb pillanataikról.

“A munkaerő-keresésben a legeredményesebb megoldásnak az bizonyult, amikor szakmai versenyeken a szervezőket kérdeztem arról, mely diákokat javasolják számunkra. Úgy gondolom, hogy versenyeket támogatni, azokon partnerként részt venni egy járhatóbb út, mint több száz önéletrajzot átnézni – mondta Godra Zsolt , a Color Metal fémmegmunkáló vállalat ügyvezetője, a csíkszeredai RMÜE konferencia és üzletember találkozó sikeres vállalkozásokat bemutató panelbeszélgetésén.A Daradics Kinga (vezérigazgató, MOL Románia ) moderálásával zajló beszélgetésen Godra Zsolt mellett Dezső Tibor , a Potio Nobilis társtulajdonosa és Kozma István , az Enetix Software ügyvezetője vett részt. A panelbeszélgetésen résztvevő vállalkozók több városban, országban is jelen vannak, így hatalmas kihívás számukra a megfelelő munkaerő megtalálása. Godra elmondása szerint vállalata a fiatal generációból próbál meríteni. “Kevésbé keressük az olyan lehetőségeket, amikor például le kell vadászni a konkurens cégek legjobb üzletkötőit.” Hozzátette, sokkal nagyobb értéket képvisel az, ha tudást adnak át és magát a vállalati kultúrát is náluk szívja magába a fiatal alkalmazott.

“Azokból a gyerekekből próbáljuk kihozni a legtöbbet, akik itthon maradnak”Kozma István, az Enetix Software társtulajdonosa elmondta, székelyföldi szoftvervállalatuk kifejezetten nehéz helyzetben van, ami a munkaerő-keresést illeti. “Nem számít újdonságnak, hogy az IT-ban nagyon nehéz tapasztalattal rendelkező munkaerőt találni. Ez egy olyan szakma, amelyhez szerintem adottságok kellenek, valamint szenvedély. Sajnos a középiskolát végzettek nagy része elmegy, és nehéz őket hazacsábítani – magyarázta Kozma. Ezért toborzással helyi szinten próbálkoznak, tréningprogramokkal pedig azokból a fiatalokból szeretnék kihozni a legtöbbet, akik otthon maradtak.

Romániai magyar sikeres vállalkozók bemutatkozása

“A panelbeszélgetés megszervezésénél leginkább azt tartottuk szem előtt, hogy a konferencián jelen lévő vállalkozók egymással tudják megosztani a tapasztalataikat. Egy jól működő vállalat egyik legfontosabb eleme a munkaerő után az, hogy mi az a kompetitív előny, amivel rendelkezik a vállalat a versenytársaihoz viszonyítva” – mondta a beszélgetés moderátora, Daradics Kinga.

"Mi úgy tudjuk meghódítani a piacot, hogy először kóstoltatunk."

A panelbeszélgetésen egy hobbiból indult vállalkozás is bemutatkozott. Dezső Tibor és Füstös Imre 2011-ben döntött a cégalapítás mellett. "Olyan minőségű pálinkákat szerettünk volna készíteni Székelyföldön, amivel nemzetközi versenyeken is részt lehet venni. Két év alatt oda jutottunk, hogy négy országban versenyeztünk és 59 érmet sikerült szereznünk.”A Potio Nobilis kompetitív előnyével kapcsolatban Dezső rámutatott, a legjobb ügynökeik az elmúlt két évben a székelyföldi üzletemberek voltak, akik rendszerint ajándékként juttatták el a terméküket számos helyre. “Ezek az üzletemberek úgy gondolják, hogy őket is reprezentálja az, hogy minőségi pálinkát tudnak ajándékba adni egy üzleti tárgyalás előtt vagy után.”Dezső vállalatuk legnehezebb időszakáról elmondta: “a kritikus pillanatok számunkra addig tartottak, amíg engedélyeztettük a cégünket. Közel egy évig tartott, amíg átvittük a romániai bürokrácián, hogy egy kétszemélyes vállalkozás nem akar semmi mást csinálni, csak gyümölcspárlatot előállítani. Az engedélyeztetést követő évben valószínűleg világrekordot dönthettünk volna azzal, hogy 14-15 ellenőrzésünk volt, olyan szervektől, akikről nem is hallottunk” – emlékezett vissza Dezső.

Az IT vállalatoknak is vannak kritikus pillanatai

Mivel az Enetix Software fő terméke egy olyan ERP rendszer, amivel ékszergyártó vállalatok üzleti folyamatait támogatják, Kozma szerint cége egy olyan réspiacon van jelen, ahol kevés a konkurens vállalat. A szakember vállalata kompetitív előnyének az általuk használt technológiát és a felhasználási felületet tartja. “A szoftverszolgáltatásainkra nézve azt el lehet mondani, hogy nem vagyunk a legolcsóbbak, de próbálunk minőségi kódot és minőségi felhasználói élményt nyújtani.Kozma vállalatának legkritikusabb pillanatait a 2011-es évre azonosította, ugyanis a gazdasági válság az IT szektort is nagyon rosszul érintette. “Ráadásul akkor dobtunk piacra az ERP rendszerünket is, aminek még nem volt maturitása, fejlesztéseket igényelt. Az erőforrásaink nagy részét akkoriban erre kellett fordítani. Azt, hogy a termék piacképes legyen természetesen meg kellett finanszírozni. Azóta (2011) viszont sikerült az árbevételünket megháromszorozni, ezért azt mondom, megérte” – mondta.

Godra Zsolt szerint a fémkereskedelem még 2008-ban egy nagyon jó kilátásokkal bíró iparágnak számított. "Aztán fél év múlva a színesfém és általában a fémipar teljesen padlóra került, két év alatt pedig 30%-ot esett vissza." Godra úgy látja: talán azért tudtak sikeresebbek lenni a válságot követő években, mint a versenytársaik, mert míg más vállalatok igazából fémet, ők megoldást kínáltak a vevőiknek.Az ügyvezető leszögezte, nagyon fontos, hogy a vevő érezze a gyorsaságot a piacon, valamint a felkínált megoldást. A Color Metal területi vezetői gyakran látogatják a vevőiket, a vevőstruktúrát pedig úgy alakították ki, hogy előnyben részesítik a kis- és családi vállalkozásokat. "A vevőportfóliónkat úgy állítottuk össze, hogy a legnagyobb vevő sem teszi ki az árbevételünk 4%-át sem, így nem vagyunk kitéve annak a kockázatnak, ha egy nagyobb ügyfél nem tud fizetni" – magyarázta.

A gazdasági válság kezdete új lehetőséget jelentett

"A válság időszaka számunkra inkább kihívás volt, nem kríziskezelésnek nevezném. A cégünk életében a kritikus pillanat akkor érkezett, amikor a kiemelkedőnek ígérkező 2012-es év közepén az akkori magyarországi anyacégünk csődvédelmet kért. Tudtuk, hogy ott nincs rendben minden, de mi külön utat jártunk, ezért nem aggódtunk” – mesélte Godra. A szakember szerint a legnagyobb probléma ebben az időszakban a hitelbiztosítási rendszereknél keletkezett, amikor a biztosítók nullázták a biztosításaikat, ami körülbelül rögtön 2 millió eurós árbevétel-kiesést jelentett. “Mint ügyvezető tudtam, hogy hat hónapon belül a cégünk megszűnik létezni, ha ezt a helyzetet nem tudjuk kezelni. Erre a helyzetre csak az jelenthetett megoldást, ha az addigi többségi tulajdonos kisebbségivé válik. Össze kellett verbuválni egy befektetőcsapatot, tőkenövelést kellett végrehajtani. Szoktam mondani, hogy kényszervállalkozó vagyok, hiszen gyakorlatilag meg kellett vásárolnom a munkahelyemet – fejtette ki Godra.Godra szerint az elmúlt évek egyik tanulsága az volt, hogy a saját tőkearányt növelni kell vállalaton belül. "Nálunk folyamatosan 700-800 ügyfél van a kintlévőséges listán, ezt kordában tartani egy izgalmas történet. Ha csak azt az ügyfelünknek adnánk kereskedelmi hitelt, akikre hitelbiztosítást adnak a biztosítók, akkor már rég bezárhattuk volna az üzletünket." Az ügyvezető elmondta kereskedőik kint vannak a piacon, ezért nagyon részletes információkkal rendelkeznek a partnereink helyzetéről. "A legjobb információt talán mégis a sofőrjeink szolgáltatják, akik a rendelés kiszállításakor szóba állnak az ügyfél alkalmazottaival. Ezért azt gondolom, sokkal jobb információim vannak az ügyfelek helyzetéről, mint bármelyik banknak – fejtette ki Godra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!