Megállt a volt szocialista országok nyugathoz való felzárkózása

2014. november 19. – 04:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az IMF igazgatóhelyettese szerint, ha nem történik nagyobb változás, a közép-kelet-európai térség újabb 25 év után sem fogja behozni a lemaradását.

A közép- és kelet-európai országok elmúlt 25 évéről készített mélyreható elemzést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) , amelyben azt vizsgálta, hogyan alakult a volt szocialista államok gazdasági teljesítménye a rendszerváltás után. Az elemzés szerint a térség a kommunizmus bukását követően drasztikus átalakuláson ment át: Közép-Kelet-Európa teljesen visszailleszkedett a világgazdaság körforgásába, az életszínvonal pedig a régió szinte minden országában jelentősen nőtt, a felzárkózás viszont az utóbbi években megállt.A Nemzetközi Valutaalap elemzése azért is érdekes, mert az IMF rendkívüli mértékben befolyásolta a térségben végbemenő gazdasági változásokat. A szerzők kiemelik, hogy a Valutaalap hitelezői és szakmai támogatásához való közelítés ugyan néhány országban már jóval a rendszerváltás előtt elkezdődött (Románia a térség országai közül másodikként, már 1972-ben lett tagja a szervezetnek), az 1990-es rendszerváltást, valamint a szovjet blokk 1993-as bukását követően

Szlovénia kivételével minden régiós ország vett igénybe valamilyen IMF segítséget.

A szerzők szerint a régiós országok többsége az IMF segítségét két nagyobb hullámban: először az 1990-es évek elején, amikor megteremtődött a szervezet hiteleihez való hozzáférés feltétele, majd 2008-2009-ben, a gazdasági válság kitörését követően vette igénybe. Az ábrából kiderül, hogy az elmúlt 25 évben Románia volt a szervezet egyik legaktívabb közép-kelet-európai tagja: egy rövidebb időszakot leszámítva az ország folyamatosan rendelkezett készenléti hitelkerettel (stand-by arrangement). Az IMF által nyújtott hitellehetőségekről bővebben ide kattintva olvashattok.

Az IMF segítségére nagy szükség volt,

hiszen a tranzíció első éveiben a térség mindegyik országát magas infláció és a gazdasági össztermék csökkenése sújtotta. A rendszerváltást követő három évben a lengyel és a cseh gazdaság kumulatív csökkenése elérte a 13%-ot, a román és a bolgár gazdaság 25%-ot, a balti országok gazdasága 40%-ot zuhant. A térség gazdaságainak zsugorodása és az állami bevételek zuhanása pedig egyre romló életfeltételeket eredményeztek a munkahelyek megszűnése és a szociális juttatások hiánya mellett.A román gazdaság növekedési pályára való állítása már viszonylag korán, 1993-ban megtörtént. Az elszabaduló inflációt viszont a térség országainál később, csak 1995-ben sikerült megállítani.A piacgazdaság első évtizede után a kétezres évek elejétől erős gazdasági növekedés következett be. Az egyre stabilabbá váló régiós gazdaságokat jelentősen segítette a világgazdaság növekvő tendenciája és az Európai Unióhoz való csatlakozás következtében nyugatról meginduló hatalmas tőkebeáramlás – olvasható az elemzésben. Ennek köszönhetően

a térség országai egyre inkább közelítettek Nyugat-Európához.

A közép-kelet-európai országok gazdaságainak fejlődését szemlélteti az IMF által készített, makrogazdasági teljesítményt rangsoroló ábra is. Míg az 1998-2000 közötti időszakban Románia csupán Fehéroroszországot tudta megelőzni a mutató alapján, 2012-2014-re az ország makrogazdasági teljesítményben a középmezőnyben helyezkedik el, olyan országokat is megelőzve, mint Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország vagy Oroszország.A rangsor összeállításához az IMF hét makrogazdasági mutató súlyozott átlagát vette alapul: a folyó fizetési mérleget, az inflációt, a munkanélküliséget, az államháztartási egyenleget és államadósságot, az egy főre jutó GDP-t és a reál GDP-növekedést. David Lipton , a Valutaalap igazgatóhelyettese ugyanakkor egy, a jelentést bemutató Varsóban tartott konferencián elmondta, hogy nagyjából a válság kitörésekor a KKE országaiban megállt a gazdasági teljesítményben való felzárkózás a nyugati gazdaságokhoz – írja a 444.hu. Lipton szerint, ha évente csupán 1%-kal növekedne gyorsabban a régió a nyugathoz viszonyítva, akkor újabb negyed évszázad alatt akár be is lehetne hozni a jövedelemkülönbségeket, viszont ha nem következik be nagyobb változás, akkor 25 év múlva is ugyanekkora lesz a hátrányunk. A pénzügyi sebezhetőség is egyre aggasztóbb a térségben. Ugyan a kilencvenes években még hatalmas költségvetési hiányukat az országok többsége a maastrichti egyezmény szerint sikeresen lefaragta 3% alá, több kormánynak is hatalmas kihívást jelent az államadósság elleni küzdelem. Magyarország, Szlovénia és Ukrajna is az államadósságuk fenntarthatóságáért küzd.

A jelentés szerint a legtöbb KKE országban problémát okoznak a magas adókulcsok is: a kormányzatok többsége tévesen az adók megemelésével próbálja egyensúlyba hozni a költségvetést, és keveset tesz a kiadási oldal racionalizálásáért vagy az adóbegyűjtések hatékonyabbá tételéért.

Ha csak a legfontosabb adónemet, az áfát vesszük alapul a régió országai közül Romániában a harmadik legmagasabb az áfakulcs.

A jelentés kiemeli, hogy a KKE országainak többsége az exportorientált gazdaságpolitika útját választotta, ami jelentős gazdasági függést jelent néhány országtól. A térség exporttevékenységének két jelentősebb célállomása Németország és Oroszország. Az ábrán a citromsárga nyilak az adott ország bruttó hazai össztermékének 5%-át meghaladó, Európai Unió tagállamaiba való exporttevékenységet jelzik, a narancssárga nyilak az Oroszországba, a piros nyilak az egymást közti exportot mutatják. Az államok minél kékebben vannak feltüntetve, GDP-arányosan annál nagyobb exporttevékenységet folytatnak.

A pénzügyi szektor nyugatról kapja forrásait

Az IMF szerint a nagyobb nyugati bankok jelenléte pozitív a KKE országok számára, hiszen jóval nagyobb pénzügyi források megszerzését teszik elérhetővé. Még megoldatlan problémát jelent ugyanakkor, hogy az anyabankok leginkább a központi finanszírozás modelljét választották, amelynek részeként a régió bankjainak felvásárlása után, a konjunktúra ciklusok figyelembevételével oda tolják forrásaikat, amely országban éppen szükség van rá. Ez a modell pedig sebezhetővé teheti a bankszektort több régiós országban is – olvasható az elemzésben.

A bankok túlnyomó hányada Romániában is külföldi pénzintézetek tulajdonában van, a hazai bankpiacot az Erste (BCR) , a Sociéte Générale (BRD) , a Raiffeisen , az UniCredit és az ING uralja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!