Így fest a leggazdagabb romániaiak listája 2014-ben

2014. november 10. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magyar fért be a TOP 10-be, a rangsor élére egy 33 gyerekes, ismert üzletember került. A leggazdagabbak még gazdagabbak lettek idén.

Románia 300 leggazdagabb emberének összesített vagyona idén mintegy 22,47 milliárd eurót tesz ki – derül ki a Capital által 14. alkalommal összeállított leggazdagabb romániaiakat tömörítő toplistájából. A magazin szerint a 300 leggazdagabb személy kumulált vagyona 2014-ben a válság kitörése óta először növekedett az előző évhez viszonyítva. A 300 leggazdagabb romániai közül 136 a Bukarest-Ilfov régióban él.

1. Ion Țiriac

Vagyon: 1,2-1,3 milliárd euróKor: 75 évesSzektor: autóipar, bankszektor, biztosítások, ingatlanpiac, kőolajLakhely: Bukarest, Monte Carlo

A ranglista első helyére lépett Ion Țiriac, aki 1991-ben Romániában elsőként alapított teljes egészében magántőkéből működő pénzintézetet. A Capital szerint a volt teniszező a bank megalapítását követően mágnesként vonzotta a kisebb magánbefektetőket, később egy jelentősebb tőkeemeléssel, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank részvényessé válásának köszönhetően a Banca Comercială Ion Țiriac a régió 75 legerősebb bankjának egyikévé nőtte ki magát.

Țiriac a pénzintézet biztosítási részlegének egy részét 2002-ben az Allianz csoportnak értékesítette. Az üzletember tulajdonában maradó bank tulajdonrészének 55%-a több fúziót követően az olasz Unicredit csoport tulajdonába került. Țiriac fennmaradó 45%-os tulajdonrészére kialkudott eladási opciót az olasz sajtó szerint Románia leggazdagabb embere hamarosan érvényesítheti, az ügyleten a milliárdos 700 millió eurót kaszálhat.Az üzletember jelentős ingatlan beruházásokkal is felhívta magára a figyelmet az elmúlt időszakban, több irodaház mellett idén egy 18 millió euróból felhúzott 22 ezer négyzetméteres golf és szabadidő központot adott át. Țiriac nemrég egy argentín lapnak adott nyilatkozatában beismerte, hogy három gyermeke mellett összesen harminc házasságon kívüli örököse van, tervei szerint halála után vagyonát 33 egyenlő részre osztaná gyermekei között.

2.Ioan Niculae

Vagyon: 1-1,1 milliárd euróKor: 60 évesSzektor mezőgazdaság, vegyipar, energiaszektor, sportLakhely: Bukarest, Zimnicea

2013-ban még a leggazdagabb romániainak számító Niculae a gazdaság szinte minden szektorában képviselteti magát. Vagyonának legnagyobb részét a mezőgazdaságnak köszönheti, a 2014-es, kevésbé kedvező időjárási feltételek ellenére is jó eredményeket tudott felmutatni a többségi tulajdonában álló InterAgro csoport, ezt a tulajdonos saját bevallása szerint a termesztett növények diverzifikációjának köszönheti.

Az InterAgro birodalom legfontosabb vállalatai mind jól teljesítettek idén. „Összesen 54 ezer hektáron termesztünk különböző növényeket, a földterületek 40%-a a mi tulajdonunkban áll, a fennmaradó területek nagy részét béreljük” – magyarázta Niculae egy korábbi nyilatkozata alkalmával. Az üzletember vagyona mégis csökkent az előző évhez viszonyítva, idén túl van egy váláson és több vegyipari vállalata is jelentős veszteséget könyvelt el a beruházások felfüggesztése miatt.

3. Dragoș és Adrian Pavăl

Vagyon: 650 millió euróKor: 48 és 46 évesekSzektor: kiskereskedelem, barkácsboltLakhely: Bacău

A Pavăl testvérek megállíthatatlannak tűnnek. A tulajdonukban álló, 100%-ban romániai tőkéből működő Dedeman barkácsüzlet-lánc úgy volt képes nőni, hogy versenytársai sorra jelentették be fizetésképtelenségüket. A Dedeman 606 millió eurós árbevétellel az elmúlt évben messze a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezett a szektorban. Az áruházlánc már 40 értékesítési pontot számlál országszerte és 7200 alkalmazottal rendelkezik.

A Dedeman tulajdonosai éves szinten 60-65 millió eurós összeget szánnak terjeszkedésre. A hazai piac meghódítása után pedig az országhatárokat is átlépnék a vállalattal, először a moldovai, majd a bolgár piac meghódítása után a többi balkáni országba is betörnének a vállalattal.

4. Gabriel Comănescu

Vagyon: 600-620 millió euróKor: 47 évesSzektor: kőolajfúrók, tegneri építkezések, turizmusLakhely: Konstanca

A milliomos tulajdonában álló Grup Servicii Petroliere (GSP) csoport idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egyenként 35 millió euróért vásárolt három nagyobb méretű hajót, amelyek a Lukoillal együtműködve jelenleg is mélytengeri fúrásokhoz végeznek támogató munkálatokat. A hírek szerint a vállalat a flottabővítéssel nem áll le itt, megrendelésre újabb négy hajó készülhet el 2015-re. Emellett a GSP 2013 őszén kötött egy 23 millió dollárra terjedő együttműködési szerződést az amerikai ExxonMobillal a Fekete-tengeren található kőolaj-lelőhelyek feltárásával kapcsolatos munkálatok elvégzésére.

5. Teszári Zoltán

Vagyon: 530-560 millió euróKor: 44 évesSzektor: telekommunikáció, energia, egészségügy, médiaLakhely: Bihar, Budapest

Egészen az ötödik helyre volt elég Teszári Zoltán vagyona. Románia egyik legismertebb vállalatának tulajdonosa így a leggazdagabb romániai magyar milliomos. Teszári és az RCS&RDS üzletpolitikája leginkább az agresszív terjeszkedésről szólt az elmúlt időszakban, a vállalat 2013-ban indította Digi Online platformját és erős reklámkampányt szervezett a vállalat mobilszolgáltatásainak terjesztéséhez.Az RCS&RDS az elmúlt évben 475 millió eurós árbevételt jegyzett, a vállalat több mint 1 milliárd eurónyi eszközállománnyal rendelkezik, viszont hatalmas, mintegy 900 millió eurós tartozást halmozott fel.Teszárit a Capital az „arc nélküli milliomosnak” nevezi, hiszen 2002 óta nem vett részt semmilyen közösségi rendezvényen, azóta pedig csak egy bulvárlap tudott képeket közölni róla.

6. Ovidiu Tender

Vagyon: 520-550 millió euróKor: 58 évesSzektor: ásványi nyersanyagok, energia, mezőgazdaság, ingatlanszektor, légiközlekedésLakhely: Bukarest

A Temesváron született vállalkozó több exotikus országban is rendelkezik befektetésekkel, amelyek rendre sikeresnek bizonyultak. Az üzletember az afrikai mezőgazdaságba is szeretne beruházni a jövőben, Szenegálban 18 ezer hektárnyi földterületre kötött koncessziós szerződést. Ezeken a területeken Jatropha nevű növényeket termesztenének, amelyet biodiesel előállításához használnának majd fel. Tender tulajdonában a Capital szerint egy olyan szenegáli aranybánya is áll, amelyből a kitermelt arany értéke elérheti az 1 milliárd eurót.

7. Gruia Stoica és Vasile Didilă

Vagyon: 410-430 millió euróSzektor: vasúti szállítás, járműgyártásLakhely: Bukarest

A Gruia Stoica irányítása alatt álló Grampet csoport az elmúlt időszakban az egyik legnagyobb vasúti szállítóvállalattá nőtte ki magát. A csoport legfontosabb tevékenységei a vasúti szállítás mellett a vasúti járműgyártáshoz használt alapanyagok gyártása teszi ki. A vállalat nemrégiben bejelentette, hogy az amerikai Caterpillar csoporttal együttműködve mozdonyok gyártását is tervezi. Az üzletember az elmúlt időszakban több sikertelen privatizációs ügylettel is felhívta magára a figyelmet.

8. Az Adamescu család

Vagyon: 410-430 millió euróSzektor: biztosítás, ingatlanszektor, turizmus, médiaLakhely: Bukarest

A korrupciós botrányba keveredett Dan Adamescu (a vád szerint egy fizetésképtelenségi eljárás során bíróknak fizetett csúszópénzt a kedvező ítélet reményében) nem zárt kedvező évet idén üzleti szempontból. Az AXA biztosító idén ősszel bejelentette, hogy többé nem ad el biztosítási csomagokat az Adamescu család tulajdonában álló Astra biztosító számára. A biztosítót ez azért is érintette rendkívül rosszul, mert a vállalat idén jelentős pénzügyi és likviditási gondokkal küzdött.

9. Marius és Emil Cristescu

Vagyon: 410-420 millió euróSzektor: ipar, energia, turizmus, ingatlanszektorLakhely: Bukarest

A testvérek első vállalkozása egy, az egyetemi bentlakások mellett létesített kis standdal indult, ahol fánkot értékesítettek. „Ez akkoriban történt, hogy még senki nem tudta megmondani milyen dokumentáció kell egy ilyen vállalkozás indításához” – vallják a testvérek, akik nagyon hamar indították a második, harmadik és negyedik vállalkozásukat is, mielőtt még beléptek volna a nagykereskedelembe. Az üzletemberek később ipari beruházásokkal folytatták tevékenységüket, a testvérek által indított első gyár fő profilja padlócsempék gyártása volt, az üzem még ma is működik.

10. Iulian Dascălu

Vagyon: 400-420 millió euróKor: 45 évesSzektor: ingatlanszektor, kiskereskedelemLakhely: Iași

Iulian Dascălu jelenleg 6 bevásárlóközpontot működtet. Többek között az üzletember a tulajdonosa a Iulius csoportnak is. Egyik legnagyobb beruházása a Iași-ban létesített Palas központ, amelynek létrehozása összesen 265 millió euróba került 2012-ben. „A kereskedelmi központokba való beruházások hosszú időtávra szólnak. Az ezen a területen tevékenykedő befeketetők tudják, hogy hosszú út vezet a profitabilitásig” – mondta Dascălau a Capital -nak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!