Beerőszakolják magukat az autóinkba a technológiai óriások

2014. november 7. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez egy Apple-s vagy Google-s autó? – tesszük fel a kérdést hamarosan. Az autógyártók keserű szájízzel működnek együtt, de mi sem leszünk feltétlenül boldogok.

Jó néhány autóipari vállalatot sokkolt év elején az Apple Genfi Autószalonon tett bejelentése, miszerint a vállalat kulcsszerepet kíván játszani az autógyártás jövőjében, ezért a Ferrarival , a Mercedes-Benzzel és a Volvóval közösen fejleszti autókra szánt technológiáit. A lemaradástól félve azóta több gyártó is csatlakozott az Apple táborához, de a Google is partnerek gyűjtésébe kezdett.

Az Apple bejelentése több szempontból is érdekes, de ezek közül a legfontosabb felmerülő kérdés mégis az: mi vehette rá a világ legnagyobb vállalatát, hogy történelme során először külső közreműködőkkel, autógyártókkal dolgozzon együtt?

Hatalmas piac van kialakulóban

A Forbes szerint a válasz egyszerű, több piackutató intézet szerint is 4-5 éven belül több mint 60 milliárd dolláros üzletággá nőheti ki magát az úgynevezett „csatlakoztatott autóknak” nyújtott szolgáltatások iparága. A lehetőségre a Google is reagált már, egyre több autógyártóval közreműködve fejleszti gépjárművekre szánt Android alapú rendszerét. Így az autókért folytatott harc eléggé kétpólusúnak tűnik, de néhány vállalat még okozhat meglepetést.Az Apple által megálmodott technológia a CarPlay nevet kapta. Működési elve alapján a vállalat eszközeit csatlakoztatni lehet majd a jármű központi számítógépéhez, az autóban elhelyezett képernyő pedig egyfajta kiterjesztése lesz az iPhone és iPad által nyújtott lehetőségeknek. A Google úgy tűnik ennél is többet akar, a Hondával , az Audival és a General Motorsszal karöltve fejleszti azokat az applikációkat, amelyek az autó saját rendszereit is hozzáférhetővé teszik a szoftverek számára.

Az Apple a kütyüeladás növekedését, a Google az információkat akarja az autóktól

A Canadianbusiness szerint a két technológiai óriásnak köszönhetően az autózás teljesen más szintre emelkedhet. Várhatóan egyre elérhetőbbé válnak azok az applikációk, amelyekkel szóban adhatunk parancsot az autó fedélzeti számítógépének (az Apple Siri rendszere ebben világelső, valószínűleg a technológiát az autóknál is implementálják), de az innovációknak köszönhetően gyerekjátékká válhat a parkolóhely keresés, a parkolás, de az autókban elhelyezett egyre több szenzor miatt valós idejű adatokat kaphatunk a jármű fogyasztásától kezdve a teljesítményéig.Az autók műszerfaláért folytatott harc Tim Tang , az IDC elemzője szerint nem csak arról szól, hogy a felhasználók saját rendszereiket használják. Tang felhívta a figyelmet, hogy az Apple számára kulcsfontosságú lesz a lassuló mobilpiacon, hogy egyedi médiabirodalmát (iTunes, filmek, applikációk) kiterjessze az autókra. Egy Mercedes által gyártott iPhone kompatibilis autó valószínűleg növelni fogja az eladásokat az okostelefon-piacon is.Tang szerint a közismerten „adatéhes” Google számára is egyedi lehetőségeket kínál az autópiac. Egy személyről ugyanis vezetés közben végtelen sok információ begyűjthető, aminek az értékesítése az amerikai cég üzletpolitikáját ismerve busásan megtéríti a fejlesztésekre költött pénzeket. Az autógyártók a lemaradástól félve, elégedetlenkedve ugyan, de kénytelenek voltak felsorakozni egyik vagy másik, vagy akár mindkét technológiai óriás mögött. Az Apple táborhoz a Ferrari, Mercedes-Benz és Volvo mellett csatlakozott a BMW, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Jaguar, a Land Rover, a Kia, a Mitsubishi, a Nissan, a Peugeot-Citroën, a Subaru, a Suzuki és a Toyota is.

Az autógyártók által preferált vállalatok | Create Infographics

A Google által létrehozott Open Automotive Alliance (OAA) is egyre több gyártót nyer meg maga mellé, úgy tűnik az Audi, a FiatChrysler, a Ford, a Hyundai, a Nissan, a KIA és a Pegeut-Citroën is teret enged az Android alapú technológiának.

A gyártók nem szeretnek, de mégis együttműködnek

Az elmúlt időszakban több gyártó vezére is éles hangon kritizálta az autóipar által követett legújabb trendet. A Portfólió szerint ugyanis az autókban elhelyezett operációs rendszereknek köszönhetően olyan információkkal látják el a Google-t, amelyek hatalmas versenyelőnyt jelenthetnek a vállalat által fejlesztett saját, sofőr nélküli autójának kifejlesztésénél.

Egy nemrég Münchenben szervezett iparági konferencia keretén belül a Volkswagen és a Mercedes-Benzt is portfóliójában tudó Daimler vezérigazgatója is annak veszélyére hívta fel az iparági vállalatok figyelmét, hogy a Google hamarosan az egyik legnagyobb konkurenciájukká léphet elő, az autógyárak pedig amellett, hogy hatalmas információhalmazzal látják el a technológiai céget, még fizetnek is a kifejlesztett rendszerekért cserébe – írja a Bloomberg.„Valóban arra törekszünk, hogy a Google rendszereivel létesítsünk kapcsolatot, de továbbra is uralni szeretnénk a saját autóinkat. Ez a jövőben valószínűleg több konfliktus forrása is lehet” – jelentette ki Martin Winterkom , a Volkswagen-csoport vezérigazgatója. Ezen a véleményen van a Daimler-vezér is. Dieter Zetsche szerint az autógyártóknak egyre fontosabbá válik, hogy saját rendszereket fejlesszenek ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy az általa irányított konszern is együttműködik technológiai partnerrel (Apple), el kell kerülni a helyzetet, amikor az irányítás egy harmadik fél kezében összpontosulhat. „A Google információkból származó gazdasági haszonszerzése teljesen tudatosnak tűnik. Ebben a tekintetben még tárgyalásokra van szükség” – hangoztatta Zetsche.

A BlackBerry mindenkit meglep?

Itt találhat egy hatalmas piaci rést az autókért folytatott versenyfutásba meglepetés résztvevőként érkező BlackBerry. A kanadai vállalat híres ugyanis a megbízhatóságáról, biztonságosságáról és az adatok diszkrét kezeléséről és már fejlesztik is QNA nevű, autók számára is elérhető rendszerét, amely ha megfelelő szolgáltatásokat lesz képes nyújtani, minden bizonnyal az autógyártók kedvencévé nőheti ki magát. A BlackBerry azonban még semmi konkrétat nem mutatott, így sötét lónak számít az okosautók piacán. Forrás: Canadianbusiness, The Guardian, Portfólió, Bloomberg, Forbes

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!