Mitől süllyedt 6 lej alá a benzin ára?

2014. október 15. – 05:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai benzinárakat is erősen befolyásolják a nemzetközi történések, ezeknek viszont eltérő magyarázataik vannak.

5,99 lej/liter. Ennyibe került október 15-én reggel a standard 95-ös benzin a kolozsvári reptér környékén levő OMV benzinkútnál. Ez azért érdekes, mert április óta, amióta a kormány literenkénti hét eurócentes jövedéki adót vetett ki az üzemanyagra, még nem süllyedt a 6 lejes értékhatár alá a benzin ára, de volt már 6,4-6,5 lej is idén. Persze nemcsak nálunk, szerte a világban egyre olcsóbb a tankolás. Azt tudjuk, hogy a benzinárak és a kőolaj nemzetközi árának az alakulása között szoros az összefüggés, de mégis,

mi történik a világban?

A brent kőolaj hordónkénti árát az tolja egyre lejjebb, hogy Szaúd-Arábia kőolajjal árasztja el a világpiacot. A kőolaj ára már olyan alacsony szintre került, hogy súlyosan veszélyeztetheti több kőolaj-exportáló ország költségvetési egyensúlyát is.

Az utóbbi három hónapban a brent kőolaj hordónkénti ára több mint 20%-kal, 115 dollárról 90 dollár alá esett. A világpiaci ár zuhanásával kapcsolatban a világsajtóban idézett Rashid Abamni , a Szaúd-Arábia kőolaj- politikájáért és stratégiájáért felelős központ elnöke kijelentette: az teljes mértékben a Szaúd-Arábia által nyújtott túlkínálatnak köszönhető. A kőolaj-túlkínálat mellett szóló szaúdi érvek viszont nem túl meggyőzőek: Abamni szerint arra azért van szükség, hogy Szaúd-Arábia középtávon magasabb bevételekhez jusson és az olcsóbbá váló üzemanyag által is korlátozza a palagáz-kitermelések szintjét az Egyesült Államokban.A Wall Street Journal ezzel ellentétben a kőolaj árának csökkentését egy titkos, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által megkötött paktummal magyarázza, ami a nyersanyag árfolyamának jelentősen kitett, közös ellenségeknek számító Irán és Oroszország ellen irányul. A Zerohedge.com szerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közös célja, hogy visszaszorítsák az iráni kormány nukleáris törekvéseit, valamint eltántorítsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szíriai Aszad-rezsim támogatásától.

Így a kőolaj árának folyamatos csökkenése tovább folytogathatja az amúgy is egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő orosz gazdaságot is. Oroszország egyik legnagyobb bevételi forrása a szénhidrogének értékesítéséből származik: az ország összes exportjának 70%-át kőolaj és földgáz teszi ki. A kőolaj árának zuhanása mellett az orosz költségvetés egyre kevésbé lesz egyensúlyban tartható, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt évben Oroszország bevételeinek 50%-át a kőolaj és földgázkitermelésre kivetett adók és vámok adták.

Már több elemzés is rámutatott, hogy Oroszország esetében körülbelül 101 dollárra tehető a kőolaj azon hordónkénti legalacsonyabb világpiaci ára, amely mellett az orosz költségvetés még egyensúlyban tartható. A helyzet Irán esetében még súlyosabb: a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) szerint az iráni kormány az ország 2014-es költségvetésének készítésénel 140 dollár/hordós fedezeti olajárral számolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!