Térképen a kolozsvári lakásárak

2014. szeptember 29. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos adatok alapján készítettük el a negyedekre lebontott árkörképet. Nem a központ a ledrágább, egymillió euróért kelt el tavaly a ledrágább lakás.

Kolozsváron 2013 májusa és augusztusa között legdrágábban az Európa negyedben lehetett ingatlant vásárolni, a legtöbb ingatlantranzakcióra pedig a Monostor negyedben került sor – ez derül ki az Engedélyezett Értékbecslők Országos Szövetsége (ANEVAR) és Kolozsvár Polgármesteri Hivatala által készített Ingatlanpiaci Útmutatóból, amelynek elkészítésében a KPMG szakértői is közreműködtek. Az Ingatlanpiaci Útmutatóban 2013 májusa és augusztusa között a Kolozsváron létrejött ingatlantranzakciókat összesítették.

Mennyire reprezentatívak ezek az adatok?

Hivatalos adatokról van szó, amik az adás-vételi szerződéseken alapulnak, ami jó hír abból a szempontból, hogy sok adatközlőn alapulnak, viszont azt is jelenti, a szerződő felek által bevallott értékekkel dolgoztak a szervezetek. Jellemzően használt lakások esetén gyakori, hogy az adóteher csökkentése érdekében, a valódinál kisebb vásárlási árat vallanak be a felek, emiatt a most közölt árak enyhén alacsonyabbak lehetnek a reálisnál. Ezzel magyarázható az is, hogy az Európa negyedben vannak a legdrágább inglatlanok: ott jellemzően új építésű lakások vannak, amelyeket az építők a valós piaci árhoz közelebbi összegen számláznak ki.

Adrian Vascu , az ANEVAR elnöke felhívta a figyelmet, hogy Romániában az ingatlanokkal kapcsolatos tranzakciókra készülő személyek nagyon nehezen találhatnak választ arra az egyszerű kérdésre: „mennyibe is kerül egy ingatlan?” A kolozsvári kezdeményezés célja egy olyan kísérleti projekt létrehozása, amely más városok esetében is alkalmazható lesz, valamint elérhetővé teszi a romániai ingatlanpiac átláthatóvá tételét.„Az évente frissíthető jelentés mindenki számára elérhetővé teszi az ingatlanárakkal kapcsolatos információkat, biztonságot jelenthet azok számára, akik ingatlan vásárlása vagy eladása mellett döntenek” – jelentette ki Emil Boc , Kolozsvár polgármestere a kezdeményezéssel kapcsolatban. Hozzátette: „ezzel a lépéssel hosszú távon növelni fogjuk az életszínvonalat, hiszen meggátoljuk az ingatlanspekulánsok tevékenységét”. A tanulmányból kiderül, hogy 2013 májusa és decembere között Kolozsváron 3324 ingatlantranzakció során 296 földterületet, 181 házat, 2455 tömbházlakást és 392 egyéb típusú építményt, garázsokat és parkolóhelyeket értékesítettek.

Learn About Tableau

A lakásvásárlásokat az új tulajdonosok leginkább saját forrásból finanszírozták: a vizsgált időszakban csupán 668 ingatlan megvásárlásához vettek igénybe banki forrásokat, szemben a 2656 saját forrásból vásárolt ingatlannal. Az adatokból az is kiderül, hogy a tranzakciók csupán 7%-át végezték jogi személyek.A legtöbb ingatlan a vizsgált időszakban augusztusban cserélt gazdát, ebben a hónapban volt a legnagyobb a tranzakciók értéke is, amely megközelítőleg 23,1 millió eurót tett ki. A különböző valutákban létrejött tranzakciók értékét az útmutató készítői a jobb összehasonlítás érdekében euróban tüntetik fel, amelyhez a tranzakció létrejöttének hónapjában a Román Nemzeti Bank által jegyzett átlagos árfolyamot vették alapul.Az Ingatlanpiaci Útmutatóból kiderül, hogy a vizsgált időszakban (2013 május-december):

• a lakásvásárláskor fizetendő jövedelmadó Romániában 0,095%-át teszi ki a tranzakció értékének

• a legdrágább lakást a Hajnal negyedben értékesítették több mint 1 millió euró értékben

• a legdrágábban értékesített telek a Dónát negyedben talált gazdára 1,6 millió euróért

• a Monostor negyedben került sor a legtöbb ingatlanvásárlásra (487), ebben a negyedben volt a legnagyobb a tranzakciók összesített értéke is (megközelítőleg 19,7 millió euró)

• Kolozsváron a vizsgált időszak augusztusában került sor a legtöbb tranzakcióra

• a legtöbb tranzakcióra a Honvéd utcában (Dorobanților) került sor (104 tranzakció, megközelítőleg 6,3 millió euró értékben)

• a legnagyobb értékesített telek 5400 négyzetméter, a legnagyobb mezőgazdasági terület 11600 négyzetméter volt

• leggyakrabban 500 és 1000 négyzetméter közti telkek kerültek értékesítésre

• leggyakrabban 35-50 négyzetméteres lakások találtak új tulajdonost

• az ingatlanvásárlások 74%-át az új tulajdonosok saját forrásból finanszírozták.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!