Felelőtlen ígérgetések árán szervez Eb-t Bukarest?

2014. szeptember 26. – 04:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Autópályát, metróvonalat és négy új stadiont ígért a román pályázat az Európai Labdarúgó-szövetségnek.

A fővárost Budapesttel összekötő autópálya, metróvonal a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér és a Nemzeti Aréna között, valamint négy stadion felújítása, amelyeket a Bukarestben játszó csapatok edzőközpontokként használhatnak a torna ideje alatt – ez a három legfontosabb vállalása a Román Labdarúgó Szövetségnek (FRF) , Bukarestnek és a kormánynak a 2020-as Európa Bajnokság társszervezőiként. Az UEFA múlt heti, Genfben meghozott döntése értelmében a 2020-as EB négy találkozóját Bukarest szervezheti: így három csoporttalálkozó és egy nyolcaddöntő a bukaresti, 55 ezer néző befogadására alkalmas nemzeti stadionban lesz megtartva. Ezzel a Román Labdarúgó Szövetség nyertes pályázata vállalta: megfelel annak az európai szövetség által összeállított majdnem kétszáz oldalas dokumentumnak, amely a szervezőkkel szembeni szigorú követelményrendszert foglalja össze.

A kormány a pályázatban garanciát vállal az A3-as autópálya elkészülésére

Az UEFA a pénteki döntést megelőzően a mérkőzések szervezésére pályázó városok közúti infrastruktúrájának vizsgálatánál arra a következtetésre jutott, hogy Bukarest közúti összeköttetése más, jelentősnek számító úticélokkal az elégséges osztályzatot kapva, éppen megfelel az Európa Bajnokság mérkőzéseinek megrendezéséhez (nem meglepő, hogy majdnem minden, tőlünk nyugatra elhelyezkedő város a nagyon jó osztályzatot kapta). A ProSport információi szerint ugyanakkor a FRF által benyújtott nyertes pályázatban a kormány garanciát vállalt az A3-as jelzésű autópálya elkészültére a hat év múlva megrendezésre kerülő eseményig. Így teljesülhet az európai szövetség követelményrendszerének azon pontja, amely szerint a szervező várost autópályának kell összekötnie a legközelebbi szervező várossal. Az viszont erősen kérdéses, hogy a kormány vállalása mennyire tartható. Főleg annak tudatában, hogy jelenleg az autópálya csupán 19%-ban készült el, a legtöbb szakasz pedig már most túllépte az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR) által kitűzött hivatalos befejezési határidőket. Aggodalomra leginkább az ad okot, hogy több 2010-re ígért szakasz esetében még a kivitelezői munkálatok sem kezdődtek el.

Az A3-as autópálya építési állapota, valamint a hivatalos átadási határidők:

Bukarest-Moara Vlăsiei: 19,5 km – részben elkészült Moara Vlăsiei-Ploiești: 42,5 km – elkészült Ploiești-Comarnic: 48,6 km – még nem kezdődtek el a munkálatok, 2014 Comarnic-Brassó: 58 km – még nem kezdődtek el a munkálatok, 2013 Brassó-Marosvásárhely: 161 km – még nem kezdődtek el a munkálatok, 2013 Marosvásárhely-Aranyosgyéres: 37,2 km – még nem kezdődtek el a munkálatok, 2010 Aranyosgyéres-Gyalu: 52,5 km – elkészült Gyalu-Nádasszentmihály: 25,5 km – építésben, 2010 Nádasszentmihály-Berettyószéplak: 75,5 km – még nem kezdődtek el a munkálatok, 2010 Berettyószéplak-Bors: 64,5 km – részben elkészült, a szerződést felbontották a kivitelezővel

Veszteséges metróvonal létrehozására is számít az UEFA

„A repülőtér, a város központja és a stadion közti tömegközlekedés nincs megfelelően megoldva. Az ezeket a városrészeket összekötő autóbuszvonalak számát jelentősen növelni kell” – áll az UEFA értékelésében. A legnagyobb problémát az európai szövetség mégis abban látja, hogy Bukarestben jelenleg még nincs olyan metróvonal, amely összekötné a várost a repülőtérrel.Bár az UEFA jelentése kiemeli, hogy tervben van a problémát megoldó új 6-os számú metróvonal építése, amely 2020-ra el is készülne, azt a román szövetség képviselői valószínűleg nem hangoztatták a pályázat benyújtásakor, hogy a metróvonal létjogosultságát már több politikus, köztük Victor Ponta miniszterelnök is megkérdőjelezte amiatt, hogy a metróvonal a várhatóan alacsony forgalmával még a működtetéshez szükséges pénzt sem tudja előteremteni.„A repülőteret a fővárossal összekötő metróvonal sajnos gazdasági szempontból nem lesz fenntartható, hiszen nagyon alacsony lenne az utasforgalom, így a jegyek ára még a működési költségeket sem fedezné, nemhogy a beruházást” – nyilatkozta Victor Ponta még 2013 végén.

A Ziarul Financiar szerint a vonal elkészítése 1,05 milliárd euróba kerül, átadására 2017-2018-ban kerülne sor. A ProSport viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a 6-os számú metróvonal elkészülése azért is kérdéses, mert az építésben levő más szakaszokat sem fejezték még be a források hiánya miatt.

Négy stadion felújítására is szükség vanA rendezés elnyerésével a FRF azt is vállalta, hogy négy edzőközpontként használható stadiont bocsát a torna ideje alatt Bukarestben állomásozó csapatok rendelkezésére. Az európai szövetséghez leadott pályázati anyagban a Steaua, a Dinamo, a Rapid stadionjai mellett az eddig rögbipályaként üzemelő Cașin Monostor mellett található Ifjúsági Stadiont nevezi meg a román szövetség hivatalos helyszínekként.Ezzel kapcsolatban Mircea Sandu , a Román Labdarúgó Szövetség márciusban leköszönő elnöke, a pályázati anyag összeállításakor még úgy nyilatkozott: „ezeket a stadionokat teljesen fel fogjuk újítani, a munkálatok költségei pedig nem is lesznek túl magasak. A Giulești negyedben található Rapid stadion például 20 millió euróból teljesen lebontható és helyére egy ultramodern stadion építhető, ahová a nézők az Európa Bajnokság után is szívesen járhatnak”.

Az persze kérdés, hogy mit szól a pályázati anyagot összeállító volt FRF elnök szavaihoz a kormány, amelynek vállalnia kellene az építkezési költségeket. Az is kérdéses lehet, hogy tényleg szükség van-e teljesen felújított stadionokra, hiszen az UEFA követelményeiben csupán 4 edzőkomplexumnak megfelelő létesítmény szerepel. Az ígéretek igencsak hangzatosak, az európai szövetség a bukaresti pályázat kiértékelésében meg is jegyzi: „a román szövetség edzőpályákkal kapcsolatos vállalásai magas színvonalat képviselnek”.Az biztos, Bukarestben a Nemzeti Arénát leszámítva jelenleg nincs négy olyan létesítmény, amelyekben a fővárosban játszó csapatokat fogadhatnánk. Annak viszont, ha a csapatokat kiszolgáló létesítmények nem készülnek el, súlyos következményei lehetnek, amelyek akár a szervezési jogoktól való megfosztásig is terjedhetnek, főleg az EB 2020-as lebonyolítási rendszerében, amikor először rendeznek városok mérkőzéseket, és számos másik jelentkező hónapok alatt fel tudna készülni az esemény fogadására.

Még sok a tennivaló: a Nemzeti Arénán is kell dolgozni

Annak ellenére, hogy Európa egyik legmodernebb arénájának számít, a mérkőzéseknek otthont adó Nemzeti Arénában azért az UEFA talált kivetnivalót. 2020-ra a bukaresti önkormányzatnak számos problémát meg kell oldania: több parkolóhelyet kell biztosítania a Nemzeti Aréna közvetlen környékén, a támogatók és szponzorok számára létrehozott létesítményeket kell építeniük, bővíteniük kell a stadionban a VIP vendégek számára fenntartott páholyok számát, emellett egy korszerű médiaközpont létesítése is rajta van a megoldandó feladatok listáján.

Minden bevételt az UEFA kap

Bár az Európa Bajnokság szervezésével Bukarest valószínűleg jól jár, a jegybevételekből, a szponzoroktól származó bevételekből, a televíziós és egyéb közvetítési jogokból, de még a kereskedelmi jogokból származó bevételek is az Európai Labdarúgó Szövetséget illetik. A román szövetség bevételként csupán az UEFA által fizetett, még az egymillió eurós összeget sem elérő, úgynevezett teljesítmény-bónuszt könyvelheti el. Ami a szervezési költségeket illeti, az UEFA azon szívesen osztozik a román szövetséggel, Bukarest önkormányzatával és a román kormánnyal. Az európai szövetség csupán az esemény megszervezésének költségeit állja, amely magában foglalja a szervezésen dolgozók fizetését, valamint a stadionok bérköltségeit, beleértve a biztonsággal kapcsolatos kiadásokat is. Ezzel szemben román félről a labdarúgó szövetség állja a pályázat elkészítésének költségeit, valamint a szervezéssel kapcsolatos költségeket egészen az esemény kezdetéig. Az infrastrukturális beruházások, valamint a közbiztonságot érintő költségek Bukarest önkormányzatára és a román kormányra hárulnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!