Egy vagyon a kötelező biztosítás? Létezik kiskapu

2014. szeptember 24. – 05:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hihetetlenül nagy, akár hétszeres különbség is lehet egy huszonéves és egy 30 év feletti személy által fizetett biztosítási díj között.

Azt eddig is tudtuk, hogy a biztosítótársaságok mindenféle kritérium, így az életkor alapján is más-más árakat szabnak meg az ügyfeleknek, az elmúlt időszakban viszont sokszorosára növekedett a különböző kategóriába eső biztosították által fizetett összegek közötti különbség. A Pénzcsinálók egyszerű tesztjéből az derül ki, hogy egy fiatal és egy idősebb sofőr által fizetett biztosítási díj között akár hétszeres (!) különbség is lehet. Egy 2007-es, 1200 köbcentis motorral rendelkező, benzines, Kolozsváron bejegyzett Skoda Fabia esetén, ha a sofőr (legyen az férfi vagy nő – ez már nem számíthat) 35 éven felüli, 360 lejbe kerül egy évre a kötelező autóbiztosítás a legolcsóbb biztosítónál. Az életkoron kívül minden más változót változatlanul hagyva (a jogosítvány megszerzési dátumát is) a legolcsóbb biztosítás értéke 1760 lejre ugrik meg, ha egy 23 éves sofőr az autó tulajdonosa. Ez közel ötszörös különbség! Egy régebbi, 1995-ös, benzines, 1500 köbcentis Daewoo Cielo adataival is kiszámoltuk a különbséget: egy 61 éves, nyugdíjas sofőr 180 lejt fizet a legolcsóbb biztosítónál egy évre a kötelezőért, egy 23 éves autótulajdonosnak ugyanez 1315 lejbe, azaz több mint hétszer többe kerülne. 30 éven felül nincs nagy különbség a különböző életkorú sofőrök által fizetett biztosítási díj között, egy 35 éves személy például a nyugdíjasnál nem sokkal többet, 240 lejt fizetne ennek az autónak a biztosításáért. 30 év alatt viszont minden évvel sokkal változik a fizetett biztosítási díj: egy 27 éves személy például legkevesebb 503 lejért köthetne a legolcsóbban biztosítást erre a személygépkocsira, két és félszer kevesebbért, mint egy 23 éves.

A biztosítók azzal indokolják a nagy eltéréseket, hogy a fiatalabb sofőrök esetén sokkal magasabb a baleset okozásának a kockázata, ők pedig a lehető legtöbb információ begyűjtésével szegmentálni akarják a biztosítottakat, hogy ne fizessenek többet azok, akik életkorúk alapján valószínűleg ritkábban okoznak balesetet. A sofőrök ugyanakkor túl nagynak tartják a biztosítási díjak közötti különbséget, a fiatalok az évi akár 2-3 ezer lejes biztosítási díjak láttán kiskapukat keresnek. Az egyik legelterjedtebb ilyen megoldás, hogy azok a fiatalok, akik személygépkocsit vásárolnak (vagy kapnak ajándékba a szüleiktől), nem a saját, hanem a szüleik, esetleg a nagyszüleik nevére íratják be az autót, jelentős költségcsökkentést elérve. Az egyik országos lefedettséggel rendelkező biztosítóház egyik munkatársa a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, elméletileg az kellene legyen a biztosított, aki tartósan használja az autót, a gyakorlatban viszont a biztosítók nem képesek bezárni a kiskaput.„A törvény azt határozza meg, hogy csak az autó tulajdonosának a nevére lehet megkötni a kötelező autóbiztosítást. Ha a szülő nevére vásárolják az autót, az ő nevére is kell megkötni a biztosítást” – mondta el forrásunk. „Ha baleset történik és az autót első fokú rokon, tehát gyermek, vagy feleség vezette, az autó tulajdonosa hivatkozhat arra, hogy nem állandó, hanem alkalmi jelleggel adta kölcsön a járművet. Ezt a törvény megengedi és ha nyilatkozatot is tesz róla a tulajdonos, a biztosítónak meg kell térítenie a kárt” – árulta el a biztosítási ügynök. Kérdésünkre, miszerint a szülőnek szükséges-e közjegyző előtt feljogosítania gyermekét az autó használatára annak érdekében, hogy a biztosító fizessen egy esetleges károkozáskor, forrásunk azt válaszolta, hogy a biztosítótársaságok nem igényelnek ilyen dokumentumot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!