Alig hallottál róla, péntektől a világ egyik legfontosabb vállalata lesz

2014. szeptember 18. – 06:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Google, Facebook, Amazon – ezekkel a vállalatokkal kerül egy súlycsoportba a történelem legnagyobb tőzsdei belépőjére készülő kínai sikersztori, az Alibaba.

Az Egyesült Államok e-kereskedelmét egyetlen név, az Amazon dominálja, de ez holnaptól megváltozhat. Pénteken vezetik be a New York-i tőzsdére ugyanis a kínai Alibaba csoport részvényeit. Az elemzők szerint ez lesz minden idők legnagyobb elsődleges technológiai részvénykibocsátása, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az Agricultural Bank of China által tartott legnagyobb kibocsátási rekordot is megdöntheti.A vállalat Kína – egyes források szerint pedig a világ – legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó vállalata. A vállalatcsoport három legjelentősebb (taobao.com, tmall.com és alibaba.com) webáruházának működtetésével több százmillió ügyfelet számlál és több millió, a termékeit a vállalat online boltjaiban értékesítő kereskedő számára szolgál értékesítési felülettel. A vállalat a kibocsátásra kerülő részvényeire megállapított ársávval elérheti a 160 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, amivel már a részvénykibocsátásnak köszönhetően megelőzi az Egyesült Államok legnagyobb e-kereskedelmi vállalatát, az Amazont.

A Financial Times szerint az Alibaba csoport úgy vált Kína legnagyobb e-kereskedelemmel foglalkozó vállalatává, hogy egyetlen könyvet, elektronikai eszközt vagy ruházati cikket sem értékesített. Az Alibaba

tulajdonképpen a fogyasztókat értékesíti

azoknak a kiskereskedőknek, akik a csoport által működtetett online kereskedelemmel foglalkozó honlapokon adják el termékeiket. Az Alibaba nyereségének jelentős része az ezeken a honlapokon futó reklámokból származik.

Világszerte népszerüsítették a vállalatot

A vállalat képviselői szeptember 8-án világkörüli turnéra indultak a részvények és a vállalat bemutatása és népszerűsítése érdekében. Három kontinensen, több mint 100 előadásban mutatták be a befektetők és az elemzők számára a vállalatban és az általa uralt piacokban rejlő potenciálokat. A turné a népszerűsítés mellett azonban sokkal többről szólt: ezeken a találkozókon derült fény a vállalat értékpapírjai iránti érdeklődés mértékére, amely alapján meghatározásra került a részvényenkénti kibocsátási ár.A roadshow jól sikerült, hiszen a vállalat az előzetesen bejelentett 60-66 dolláros árfolyamsávot a nagy érdeklődés miatt 66-68 dollárra emelte. Ha az intervallum felső határához fog közelíteni a kibocsátási ár, akkor minden bizonnyal az Alibaba körülbelül 25 milliárd dolláros tőzsdei bevezetése lesz a történelem legnagyobb IPO-ja (Initial Public Offering, Elsődleges Nyilvános Kibocsátás), amely jelentősen túlszárnyalja az eddigi rekorder Agricultural Bank of China 22,1 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését.

Meg akarják hódítani az amerikai piacot is

Az Alibaba debütálása az amerikai tőzsdén azért is számít jelentős léptékűnek, mert az eddig csupán az ázsiai piacon működő vállalat vezetői bejelentették: a részvénykibocsátásból származó tőkét teljes mértékben Kínán kívül fogják felhasználni, ami nagy valószínűséggel legnagyobb részt az Egyesült Államok és Európa piacát jelenti.Az Alibabának úgy tűnik mindene megvan ahhoz, hogy az Egyesült Államokban is a legnagyobb vállalatok közé emelkedjen. Még egy ikonikus, Steve Jobs -hoz vagy Bill Gates -hez hasonlítható alapítója is van Jack Ma személyében, aki 1999-ben a barátaitól kölcsönkért 60 ezer dolláros befektetéssel alapította a céget a kínai Hangcsuban. Jack Ma tulajdonrésze ma már csak az Alibaba részvényeinek 8,4%-ára korlátozódik (körülbelül 22 milliárd dollárt ér), de ő maradt a vállalat vezérigazgatója.

A vállalat mesébe illő növekedése mellett újabb iparágakban is megvetette a lábát. Nem túl rég az Alibaba vezetői egy hatalmas filmipari befektetés mellett döntöttek, emellett megvásárolták a kínai Guangzhou Evergrande focicsapat többségi tulajdonrészét is. A vállalat fejlődése az alkalmazottak számán is megmutatkozik, az alapítás évében még 18 alkalmazottal induló vállalkozás mára egy 22 ezer személyt foglalkoztató multinacionális vállalattá nőtte ki magát.

Így hódította meg a kínai online kereskedelmet

A vállalat térnyerését annak a felismerésnek is köszönheti, hogy az éves szinten hatalmas növekedést produkáló kínai online kereskedelem piacán az okostelefonokról és tabletekről indított rendelések növekedése mellett szavazott bizalmat. Mára Kínában az okostelefonokról érkező rendelések 75%-a az Alibaba csoportnál landol. A vállalat eddig a mintegy 600 millió internet felhasználót számláló kínai piac meghódítása után továbblépne. Az elkövetkezendő időszakban pedig izgalmas témát szolgáltathat az a kérdés, hogy mit tud majd kezdeni az Egyesült Államokban hasonló szolgáltatásokat pénzért nyújtó eBay a kínai vállalattal, amely ugyanazt a szolgáltatást ingyen teszi elérhetővé. Az Amazon is bajban lehet, hiszen az Alibaba előrehaladott technológiával, széleskörű szolgáltatásokkal és jelentős forrásokkal fog küzdeni a piacvezetői pozíció elérése érdekében.

Az Investor összefoglalta a csoport által működtetett legfontosabb platformokat:

Taobao: Az Alibaba csoport legfontosabb, kínai piacon működő online platformja. Itt a személyek közt folyik a kereskedelem. Ezen a weboldalon nem számítanak fel díjat a hírdetések ellenében, a vállalat bevétele nagyrészt a platformon futó reklámokból származik. Tmall: Ezen a weboldalon vállalatok hírdethetik termékeiket a fogyasztók számára. Az Alibaba ezen a platformon más üzletpolitikát folytat: itt a termékeiket hírdető vállalatok éves díjat fizetnek a jelenlétért. Alipay: Kínában a nem banki online tranzakciók több, mint 50 %-a ezen a platformon működik, amelyet leginkább a PayPalhoz lehet hasonlítani. Nemrég az Alibaba csoport csökkentette részesedését az Alipay-ben, a jövőben a fizetési megoldásokat kínáló oldal profitjának csak 37,5 %-ára lesz jogosult. eTao: Az interneten elérhető termékek összehasonlítását segítő weboldal. Az Alibaba a platformot a Microsoft Bing nevű keresőjével közösen fejlesztette.

A vállalatnak nem ez az első tőzsdei kalandja

2007-ben az Alibaba részvényeinek egy részét már bevezették a Hong Kong-i tőzsdére. Az alapító Jack Ma már akkor is jól érezte azt a pillanatot, hogy mikor érdemes megválni a vállalat részvényeitől, hiszen a bevezetést követő egy évben 90 %-ot csökkentek a vállalat értékpapírjai. A globális pénzügyi válság által is megtépázott értékpapírokat aztán 5 évvel az IPO-t követően, 2012-ben kivezették a Hong Kong-i tőzsdéről. Az Investor szerint az is intő jel lehet, hogy Jack Ma, a vállalat vezérigazgatója hosszú ideig kivárt az amerikai tőzsdei bevezetés időpontjával is, hiszen az ázsiai történethez hasonlóan újra a lehető legmagasabb összeget szeretné bevonni a vállalatba. Ez ugyancsak az jelentheti, hogy még a vállalat vezetői is arra számítanak, hogy a tőzsdei bevezetést követően valószínűleg jelentős csökkenés várható az árfolyamban.Az amerikai tőzsde történetének eddigi legnagyobb technológiai részvénykibocsátásának története is óvatosságra int, hiszen a Facebook 16 milliárd dolláros, a technológiai szektorban rekordnak számító bevezetést követő időszakban drasztikusan csökkent a közösségi portál részvényeinek értéke. Igaz azok a befektetők, akik kivártak mára jelentősebb nyereséggel adhatnak túl Facebook-részvényeiken.

Forrás: Financial Times, Business Insider, Investor, Portfólió, Ziarul Financiar, Tradeville

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!