Sosem érte meg ennyire tanulni

2014. szeptember 11. – 06:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OECD jelentéséből az is kiderül, hogy megéri egyetem alatt dolgozni és hogy nő a magánforrás aránya a felsőfokú képzésben.

Minden eddiginél jobban fizet a diploma – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által nyilvánosságra hozott 2014-es oktatási körkép (Education at a Glance 2014) című éves jelentésből, mely 34 OECD-tagország tekintetében közöl adatokat, ezek közül 21 uniós tagállam, Románia viszont sajnos nincs köztük.

Nő az egyetemet végzettek aránya

Az előző évtizedben a legtöbb uniós tagállamban folyamatosan emelkedett a felsőfokú végzettséggel rendelkező felnőtt népesség aránya (29%-ra), azonban az EU még mindig elmarad az OECD-átlagtól (33%). A középfokú végzettséggel rendelkező diákok aránya állandó maradt, míg a középiskolát nem végzettek aránya csökkent.Az OECD országokban ma már a 25–34 évesek csaknem 40 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik – ez az arány 15 százalékponttal magasabb, mint az 55–64 évesek körében.

Többet tanulsz, többet keresel

A jelentésről szóló közlemény szerint sosem érte meg még ennyire továbbtanulni. Hetven százalékkal visznek haza többet azok, akik felsőfokú végzettséget szereztek, mint az eggyel alacsonyabb végzettséggel rendelkezők az OECD országaiban. A magasabb szintű végzettséggel rendelkezők körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy van munkahelyük.

Egy magasabb szintű végzettséggel és legmagasabb szintű írás-olvasási jártassággal rendelkező munkavállaló 45%-al többet keres az EU-ban, mint egy hasonló végzettséggel, de a legalacsonyabb szintű írás-olvasási jártassággal rendelkező munkavállaló. A társadalom is profitál a magasabb fokú oktatással rendelkezők számának a növekedéséből, mivel csökkennek a jóléti közkiadások és nőnek az adókból származó bevételek: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében a beruházott összeg két-háromszorosa lesz az állam nettó átlaghozama.

Megéri egyetem alatt dolgozni

Az oktatásból a munka világába való átlépéskor fontosak a megfelelő készségek és jártásságok: egy, az Európai Bizottság által közzétett új tanulmány rámutatott, hogy a szakmai tudás rendkívül fontos, de az interperszonális készségek, mint a kommunikáció és a csapatmunka egyre fontosabbá válnak, és hogy a tanulmányok közben szerzett munkatapasztalat előnyt jelent a magasabb szintű végzettséggel rendelkezők foglalkoztathatóságának tekintetében.

Elöregedő tanári kar

Általánosságban elmondható, hogy az EU tagállamaiban a középiskolai tanárok 37%-a legalább 50 éves. Az idősödő tanárok aránya legalább 45%-os Ausztriában, Észtországban, Németországban és Hollandiában, és 60%-os Olaszországban.

Nő a magánforrás aránya a felsőfokú képzésben

2000-ben 14%-os volt a magánforrás aránya a felsőoktatásban, 2012-re ez az arány 21%-ra növekedett, amely egyes országokban a tandíj növelésének, máshol a tandíj bevezetésének köszönhető. A magánkiadások aránya még mindig jelentősen a 31%-os OECD-átlag alatt marad, és nagy különbségek vannak az egyes uniós tagállamok között, míg Dániában és Finnországban 6%-os, addig az Egyesült Királyságban 65%-os. Forrás: OECD, Európai Bizottság

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!