Autópályát, gyorsvasutat, kikötőt építenének a kínaiak Romániában

2014. szeptember 5. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat egy Bukarest-Iași között létrehozandó gyorsvasútról, amely akár a 250 km/órás sebességet is elérheti.

Frissítés 12:28

A román kormány már több kínai vállalattal tárgyalt egy Bukarest-Iași között építendő gyorsvasútról, amely a korábban bejelentett Bukarest-Konstanca szakasz helyett kerül megépítésre – írja a Mediafax.„ Ioan Rus közlekedési miniszter előrehaladott tárgyalásokat folytat a Bukarest-Iași gyorsvasút megépítéséről, hiszen az Európai Bizottság nem ért egyet a korábban bejelentett Bukarest-Konstanca szakasszal, mivel az egy európai közlekedési folyosó részét képezné” – jelentette ki Ponta, miután Ioan Rus miniszterrel közösen kipróbálták a Peking-Tiencsin között közlekedő gyorsvasutat.A miniszterelnök reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Közép-Kelet-Európai térségben egyedülálló projekt jöhet létre. „Egy 350 km/órás sebességre alkalmas gyorsvasút átlagos kilóméterenkénti építési költsége 20 millió euró, de úgy gondolom, hogy a romániai kisebb távolságok miatt nálunk a 200-250 km/órás sebességgel közlekedő vonatok is megfelelőek lennének” – mondta Ponta. A miniszterelnök ma Tiencsinben egy technológiai parkot látogatott meg, tekintettel arra, hogy a jövőben a román kormány hat, különböző területen működő technológiai park létrehozását tervezi. (mediafax)

Frissítés szeptember 2. 11:23Kínának és Romániának minden együttműködési lehetőséget ki kell használnia az energia, az infrastruktúra és mezőgazdaság területein – jelentette ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a Victor Pontá val tartott közös sajtótájékoztatón – írja a Mediafax.

Az eseményen mindkét miniszterelnök kiemelte, hogy a kereskedelmi kapcsolatok további mélyítésére van szükség. Ennek érdekében Ponta ígéretet tett a vízumrendszer javítására, különös figyelmet fordítva a Romániába érkező kínai üzletemberekre. „Románia nemrég korszerűsítette a Pekingben található konzulátusát és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy újraindítsa Bukarest-Peking járatát” – jelentette ki Ponta.A sajtótájékoztatót követően a két miniszterelnök jelenlétében Liviu Dragnea miniszterelnökhelyettes és Liu Qi , a Kínai Nemzeti Energiaügynökség helyettes vezetője a nukleáris energia békés felhasználásáról szóló egyezményt írtak alá. Emellett Aurel Niculescu , a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezérigazgatója a Marosnémeti-Déva hőerőmű fejlesztési munkálatairól szóló szerződést írt alá Xin Chunsheng gel, a Kínai Nemzeti Elektrotechnikai Vállalat igazgatótanácsának elnökével.

Új negyedet építenek a kínaiak CraiovánAz elkövetkezendő két évben egy 35, egyenként 10 emeletes tömbházból álló, új negyed építéséről szóló memorandumot írt alá Olguța Vasilescu , Craiova polgármestere a kínai Shandong vállalat elnökével, valamint a Kínai Fejlesztési Bank képviselőjével.Craiova polgármestere szerint a beruházás 35 millió euróra tehető, az építési munkálatok már októberben elkezdődnek. A tervek szerint a lakások 400 euró/négyzetméteres áron lesznek értékesítve, így az új lakások 20 000 és 45 000 euró közötti áron lesznek megvásárolhatóak.

Ez történt hétfőn délelőtt:

Romániai mezőgazdasági, energetikai és infrastrukturális beruházásokban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet Victor Ponta ma Pekingben, ahol kínai látogatása alkalmával üzletemberekkel találkozott – írja a Mediafax. A találkozón a miniszterelnök elmondta: az energetikai és infrastrukturális beruházások Románia fejlődésének stratégiailag fontos elemét képviselik. Ponta az augusztus 30-tól szeptember 3-ig tartó hivatalos látogatása alatt üzletemberek mellett találkozik Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, valamint Hszi Csin-ping gel, a Kínai Népköztársaság elnökével is. A találkozón a miniszterelnök felhívta a figyelmet: ahogyan Kína, úgy Románia számára is nagy kihívást jelent az energiafüggetlenség, a megfelelő energiaforrások, valamint a versenyképes energiaárak biztosítása. „Románia Európa azon országa, amely minden típusú energiaforrással rendelkezik, kínai vállalatokkal együttműködve fejlesztenénk a nukleáris energia, valamint a nemzeti energiatermelés negyedét kitévő vízenergia kapacitásait” – jelentette ki Ponta, aki szén-, hő- és szélenergiával kapcsolatos beruházási lehetőségekre is felhívta az üzletemberek figyelmét.

A romániai infrastruktúra fejlesztése alapvető fontosságú,

ezért előrelépésekre van szükség a területen dolgozó kínai vállalatokkal való kapcsolatok tekintetében – világított rá Ponta. A miniszterelnök kiemelte: meggyőződése, hogy a kínai vállalatok rendelkeznek a megfelelő képességekkel és tapasztalatokkal ahhoz, hogy megfeleljenek az EU által lefektetett szabványoknak és minőségi előírásoknak.

A mai találkozón a miniszterelnök arra is elmékeztetett, hogy Románia és Kína képviselői novemberben megállapodást kötöttek a kínai piac megnyitásáról a Romániából érkező mezőgazdasági termékek, valamint sertéshús és élő szarvasmarhák számára.

A Románia és Kína közti kereskedelmi volumen tavaly 3,8 milliárd dollárra volt tehető,

ami alacsonynak számít a két ország közti nagyon jónak mondható politikai kapcsolatok ellenére – jelentette ki a találkozón Constantin Niță , Románia gazdasági minisztere. Niță reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a szám idén 4 milliárd dollárra nő, hiszen az év első felében 1,9 milliárd dollár értékben jött létre kétoldalú kereskedelem az országok között.A találkozón kínai részről többek között a China Synohidro Group , valamint a China Gezhouba Group is részt vettek. Ezek a vállalatok a Mediafax értesülései szerint romániai infrastrukturális projektek mellett érdeklődnek a Kolozsvártól harminc kilométerre található Tarnita-Lapostest vízerőmű fejlesztési munkálatai iránt is.A találkozón ott voltak a Pitești-Craiova, a Comarnic-Brassó autópályaszakaszok építési-, valamint a konstancai kikötő korszerűsítési munkálatai iránt érdeklődő China Communication Construction Corporation képviselői mellett a Bukarest-Konstanca nagysebességű vasútvonal építését vállaló China Railway Corporation vezetői is.A Mediafax szerint a találkozón több kínai nagyvállalat is érdeklődött a romániai villamosenergia-elosztó rendszerrel kapcsolatos beruházások iránt. Emellett a China Overseas Oil Engineering Company a Fekete-tengeri kőolaj kitermelésével kapcsolatos, míg a China Coal Technology and Engineering Group Corporation a Jil völgyében bányászati beruházásokat eszközölne.A kormány közleménye szerint a kínai hatóságokkal való tárgyalások fő célja az EU-Kína kapcsolatok megerősítése, valamint a Közép-Kelet-Európa térsége és Kína közt létrejövő együttműködés előremozdítása. A tárgyalófelek a 2013-as bukaresti Közép-Kelet-Európa-Kína csúcstalálkozó megállapodásait is felülvizsgálják, akkor Románia és Kína képviselői összesen 8,5 milliárd euró értékben írtak alá gazdasági megállapodásokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!