Mostantól nem ismer erkölcsöt a GDP

2014. szeptember 2. – 04:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szex, drogok, feketegazdaság – mind-mind a gazdasági össztermék részesei lesznek, Romániában is. Eget rengető növekedés lesz itt. Vagy mégsem?

Szex, drogok, feketegazdaság, kutatás-fejlesztés – mi a közös bennük? Az, hogy szeptembertől hivatalosan is a GDP részei az EU-s tagállamokban. Az Európai Számlarendszer (European System of Accounts – ESA) 2010-es módosítása nyomán mostantól a prostitúció, valamint az illegális gazdasági tevékenységek a bruttó hazai össztermék részét alkotják. „Minden olyan illegális gazdasági cselekmény a GDP méretét érintő tranzakciónak minősül, amit közös megegyezéssel hajtanak végre a felek. Így a drogok, illegális javak és szolgáltatások vásárlása, eladása a GDP részesei, ezek ellopása viszont nem” – áll a szabályzatban. Az Eurostat szóvivője még júniusban azzal indokolta a változtatást, hogy így az EU tagállamainak gazdasági teljesítménye valóban összehasonlíthatóvá válik. „A GDP nem ismer erkölcsöt” – fogalmazott az AFP hírügyönségnek. Pár országban, így Németországban, Magyarországon, Ausztriában és Görögországban már eddig is a GDP része volt a prostitúció. Hollandiában a drogkereskedelem alkotta a GDP szerves részét: a dekriminalizált drogok, mint a marihuana fogyasztását könyebb volt mérni, a kemény drogokból, mint például a heroinból származó gazdasági tevékenységet pedig becslések alapján számszerűsítették.

Mi a helyzet Romániában?

Románia is eleget tesz szeptembertől az ESA 2010 előírásainak, az országot főleg a kutatás-fejlesztés és a fegyverkezés GDP-be történő beolvasztása érinti, de az illegális cselekmények (prostitúció, drogkereskedelem, csempészet) esetén is változik a módszertan. Az elmúlt másfél évben az Országos Statisztikai Intézet felmérte a változtatások hatását, és arra jutottak, hogy azok legfeljebb 1%-kal tornásszák fel a gazdasági összterméket. Adriana Ciuchea , az INS országos gazdasági mutatókért felelős igazgatója azt nyilatkozta a Mediafax nak, hogy az illegális cselekmények GDP-be történő beillesztése legfeljebb 0,1-0,2%-ot „hoz a kasszára”. 2012-ben 1,2 milliárd lejre becsülték ennek a tevékenységnek az értékét. Jóval látványosabb lenne a változás, ha a feketegazdaságot is bevezetnék a mutatóba, erre viszont nem kerül sor, ugyanis már a GDP részese. Igen. A feketegazdaságot, ami a hazai GDP 22-23%-át teszi ki, már évek óta figyelembe veszik a bruttó hazai össztermék megállapításakor.

Ki nyer, ki veszít vele?

A Wall Street Journal számításai szerint pont a szegényebb országok, Románia, Lengyelország, Magyarország, Lettország, Litvánia esetén nem lesz látványos a növekedés, mindössze 0-1%-os. Csehország, Szlovénia, Portugália, Olaszország, Írország GDP-je 1-2%-kal ugorhat meg, míg Belgium, Dánia, Németország 2-3%-os, Ausztria, Hollandia, az Egyesült Királyság 3-4%-os, Finnország és Svédország 4-5%-os „bővülésre” számíthat.

Olaszország gyorsan be is jelentette, még május 22-én, hogy alkalmazkodnak az új előírásokhoz. A központi bankjuk a GDP 10,9%-ára becsülte a fekete- és szürkegazdaságot. Minden, a tevékenységek „GDP-sítéséből” származó euró megváltás számukra, ugyanis minél magasabb a GDP értéke, GDP-arányosan annál alacsonyabb a költségvetési hiány és az államadósság.

Mit szólnak ehhez az elemzők?

A fent említett hatástól tartanak. Eric Vernier , a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének elemzője szerint a „gross criminal product” éppen akkor került terítékre, amikor Európa adósságválsággal küzd, és gondjai vannak saját szabályai – mint a GDP 3%-a alatti költségvetési deficit és 60%-a alatti államadósságszint – betartásával. Vernier szerint a GDP tekintetében inkább az kellene számítson, ami az állami büdzsébe jut, amiből jövedelme származik a kasszának.Korántsem biztos viszont, hogy az államok igyekezni fognak a GDP-számok feltornázásában. Az EU-büdzsébe fizetett 1%-os hozzájárulásukat ugyanis ez alapján határozzák meg. Azzal, hogy „papíron” bővítik a GDP-t, nem jutnak automatikan többletjövedelemhez, többletkiadáshoz viszont igen. Claus Visten , a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza szerint az, hogy illegális tevékenységek is a GDP részesei lesznek, árthat a mutató pontosságának és a statisztikai adatok megbízhatóságának. Amerikában például nem részese a bruttó összterméknek a prostitúció és a drogok, és nem is lesz egyhamar az, ugyanis a statisztikai hivatal szerint nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy módosítsák a mutató kiszámítási módját. Az USA esetén az európai változtatás alkalmazása 3%-os növekedést jelentene. Vannak olyan vélemények is viszont, amelyek szerint az GDP eddigi számítási módja sem volt megfelelő: ha valaki a fizetése felét lakhatásra és élelmiszerre, a másik felét pedig drogokra költi, a mostani statisztikában úgy jelenik meg, mintha a jövedelme felét megtakarítaná.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!