Ezeknek az országoknak fog a legjobban fájni az orosz embargó

2014. augusztus 14. – 05:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországot és Norvégiát érintheti leginkább az orosz exporttilalom, de az elemzők szerint Oroszországnak fog a legjobban fájni.

A múlt héten bevezetett mezőgazdasági termékekre szóló exporttilalom az Európai Unió több országában és az Amerikai Egyesült Államokban is nagyon rossz hírt jelent a gazdáknak. Az orosz szankciók nem csak az adott ország gazdasági növekedését lassítják, hanem az élelmiszerárakra is csökkenő hatással lesznek.Az embargó legsúlyosabban Lengyelországot érintheti. Az ország évente több mint 1,1 milliárd euró értékben exportál mezőgazdasági termékekeket Oroszországba. A lengyel termelőknek így új piacok után kell nézniük: Európa több államát is elözönlheti az olcsó lengyel gyümölcs, különösen az alma.A szankciók nem kímélnek több norvég iparágat sem. Norvégia körülbelül 1 milliárd euró értékben exportál halat Oroszországba, így Oslo az orosz kereskedelmi lehetőségek megszűnésével új piacokat keres az eddig Oroszországba exportált termékei számára, amelyeknek legnagyobb részét a lazac teszi ki.Románia gazdaságára nem jelent komolyabb mértékű csapást Moszkva EU-s szankciókra adott válaszlépése, hiszen Oroszország csupán 11. legfontosabb exportpiacunk. Ugyan Románia évi több, mint egymilliárd euró értékben exportál termékeket Oroszországba, a legfontosabb tételek között azonban nem találhatóak élelmiszerek vagy mezőgazdasági termékek. Kérdés viszont, hogy az exporttilalomnak milyen közvetett hatásai lehetnek az román gazdaságra nézve. Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter attól tart, hogy az orosz élelmiszer-behozatali tilalom által nagyobb mértékben sújtott uniós országok termékei most eláraszthatják a romániai piacot, és „az agresszív konkurencia” közvetett módon is veszteséget okoz majd a román termelőknek.A helyzet komoly következményekkel járhat az orosz gazdaság számára is. Az élelmiszerárak Oroszországban már a tilalom bevezetését megelőzően is magasak voltak, most további növekedésre lehet számítani. Oroszország tavaly 25 milliárd dollár értékben importált a tilalmi listára felvett élelmiszerekből, és ebből 9,5 milliárd dollárnyit vásárolt az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól, Norvégiától, Kanadától és Ausztráliától. Ezt alapul véve a tilalmi intézkedéstől érintett importmennyiség a teljes orosz inflációs kosár 2 százalékát teszi ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!