170 millió euróból építenek új erőművet a japánok Gyulakután

2014. július 30. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az erőmű 2017-re már teljes kapacitással fog működni. A polgármester szerint viszont a befektetők túloznak, mikor 150-200 új munkahelyről beszélnek.

A román ELCEN és a japán Marubeni Corporation képviselői tegnap aláírták a gyulakutai erőművet működtető vegyes tőkéjű vállalat létrehozásáról szóló szerződést. A beruházás értéke 170 millió euróra tehető. A japán vállalatnak ez az első romániai beruházása, de a vállalat képviselői elmondták: hosszútávon szeretnének terjeszkedni Romániában és Közép-Kelet-Európában. „Első lépésben tavaly júniusban a japán Marubeni és az ELCEN aláírt egy memorandumot, az akkori egyezség szerint az elmúlt év második és az idei év első részét arra használták fel, hogy egy közös vállalatot alapítsanak, amiben a japán fél főrészvényesi minőségben jelenik meg, valamint előkészületi munkákat végeznek: engedélyeket kérnek és a területet előkészítik” – mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Varga József , Gyulakuta polgármestere. Az újonnan létrehozott részvénytársaságot ( Fântânele Gas Power SA ) a Marubeni csoport 90 százalékban birtokolja, a maradék 10 százalékos tulajdonrész az ELCEN (Electrocentrale București) birtokába került. Az ELCEN közleménye szerint az erőmű független energiatermelőként fog működni, amelynek kapacitása mintegy 250 MW-ra lesz tehető.

Varga elmondta: az építkezések megkezdését erre az évre időzítették. A vállalatok szerint az építkezés körülbelül száz munkaerőt fog igényelni. A befejezésről pedig azt lehet tudni, hogy a vállalatok ígéretei szerint 2017-re az erőmű teljes kapacitással fog működni.

„A beruházás a régi hőerőmű területén történik,

ahol elég nagy hely van kihasználatlanul. Régebb kértük a szakminisztériumtól, hogy adják át a területet a polgármesteri hivatal számára, de tavaly azt a választ kaptuk, hogy folynak a tárgyalások a két vállalat között, ezért hagyjuk függőben a helyzetet annak érdekében, hogy ne okozzunk vele problémát a megegyezésben” – magyarázta Varga.A polgármester szerint a beruházók 150-200 alkalmazottról is beszélnek, de szerinte kissé túlbecsülik a várható munkaerő számát. „Én a felével is meg lennék elégedve, a vállalatok az alkudozások időszakában egész 250 alkalmazottig is elmentek.”

Egy hatalmas beruházásról beszélhetünk, hiszen 170 millió euróról van szó.

„Gyulakután, mondhatjuk, hogy nagy hagyománya van az elektromosságnak. 1952-ben itt kezdték el építeni Románia egyik első, gáz alapon működő hőerőművét, amely akkor kuriózumnak számított. 1995 környékén viszont, amikor fogyasztó lett a hőerőmű – ahelyett, hogy termelő lett volna – az alkalmazottak száma lecsökkent. Ezek után 70 villamosságban nagyon jól képzett személy Radnótra kezdett járni dolgozni. Én legszívesebben őket menteném haza, és az itthon lévő szakemberekkel bővíteném a létszámot” – mutatott rá a polgármester.Varga szerint az elképzelés „csodálatos”. „Csúcstechnológiáról beszélhetünk, hiszen el lehet képzelni, hogy régen Gyulakután a szovjetek által beüzemelt hőerőmű az indítás pillanatától számítva 8-10 óra után tudott elektromos energiát termelni, míg a német Siemens által beüzemelt részleg az indítás után már 2 órával. A beruházás következtében a hőerőmű mindössze 7 perc alatt tud majd energiát előállítani.”A polgármester elmondta, a hőerőmű működése a csúcsidőszakokra lesz időzítve, vagyis amikor szükség lesz rá, akkor fogják beindítani és így pótolja majd ki Románia energiaszükségletét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!