Airbnb: keress pénzt, vagy nyaralj olcsón!

2014. július 28. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyföldön még alig ismert a szállásmegosztó oldal, pedig igazi aranybánya lehet. Külföldre vágyó turistáknak is ajánljuk, de megmondjuk, mire figyelj.

Kiiktatni a felesleges közvetítőket és összekötni a keresletet a kínálattal – a receptet számos világsikert elérő internetes vállalkozás használta már fel, elég csak a cserekereskedelmet forradalmasító eBay aukciós oldalr a, vagy a sok vitát kiváltó, Magyarországra már megérkezett Uber autómegosztó alkalmazásra gondolni. A 2008-ban indult Airbnb – a mára már külön gazdasági fogalomnak számító sharing economy (közösségi gazdaság) éllovasa – is támadást indított a tradicionális üzleti modellek ellen, hirdetve, hogy egyre kevésbé van jelentősége a tulajdonlásnak, előtérbe került az elérés, a közösségi szellem, a közös fogyasztás, ami számtalan helyen hatékonyságot, jobb fenntarthatóságot hoz, alapja a kihasználatlan kapacitás, a közösségben való hit és az idegenek iránti bizalom.Nálunk is egyre népszerűbb a lakásmegosztó-oldal, a jól csengő hívószavak viszont csak részben érvényesülnek.

Egyszerű működés

Az Airbed & Breakfast megnevezésből eredő Airbnb működési elve nagyon egyszerű: az oldalra bárki feltöltheti kiadó szobája vagy lakása adatait és ugyanúgy bárki böngészhet a világ bármely táján fellelhető ajánlatok között, a kívánt dátumokra lefoglalhat egy neki tetszőt. A lényeg kínálati szempontból, hogy ne álljon üresen a szobánk, lakásunk, hanem pénzt termeljen, kereseti szempontból pedig, hogy a drága szállodák helyett – hasonló kényelem mellett – hozzáférhető áron tudjunk turistáskodni.

A kiadó szálláshely tulajdonosai minden esetben részletes információkat és fotókat közölnek, akárcsak egy hotel vagy panzió. A hirdetés feladója megjelöli, hogy biztosít-e ellátást, „kulcsra” adja-e a lakást, vagy maga is ott lakik, mik a szabályok, szobát vagy teljes apartmant biztosít, hogy legfeljebb hány személy szállhat meg a lakásban, milyen háztartási eszközök vannak. A bérelhető helyeket térképen is feltünteti az oldal, így még könnyebb megtalálni az ideális lakást.

Közösségi, de nem ingyenes

Gyakorlatilag azt csinálja az Airbnb, mint a Couchsurfing , azzal a különbséggel, hogy itt fizetni kell a szálláshelyért, cserébe viszont minden elvárásunk meglehet a szállásadóval szemben, és nem kell napokig keresgélni, amíg valaki befogad: az oldal csak az elérhető, még le nem foglalt szobákat mutatja az általunk megadott időpontra. A szolgáltatás közösségi portálként is működik: megmutatja például, hogy a szállásadónak és az érdeklődőnek vannak-e közös barátai. Nagyon fontos elem itt is a szállásadók és szálláskeresők értékelése, ez alapján a komolytalanok kereslet és kínálati oldalon egyaránt részben kiszűrhetők.

Nálunk is terjed

Világszerte 192 országban már közel 40 ezer városban lehet szálláshelyet foglalni az oldal segítségével. Az Economist tavaly írt róluk, az akkor kikért adatok szerint naponta 40 ezer foglalás érkezik az Airbnb-n keresztül, azóta valószínűleg még több. Romániában egyelőre még csak nemrég kezdett el igazán terjedni az oldal, igaz, 2011-ben regisztrált felhasználóra is bukkantuk. Az egész országban összesen kevesebb mint 900 szálláshely érhető el például egy novemberi éjszakára, míg Magyarországon csak Budapesten több mint ilyen 1000 szálláshely van.

A szálláshelyek nagy részét nálunk is fővárosiak kínálják, közel négyszáz ajánlat innen származik. Kolozsváron mintegy ötven szállásadóra leltünk, de Marosvásárhelyen például csak három, Udvarhelyen hét, Csíkszeredában két, Sepsiszentgyörgyön három, Parajdon és Szovátán hét lefoglalható szoba vagy lakás van.

Olcsó, de azért nem annyira

Bár eredetileg a családok által megosztani kívánt szálláshelyek platformjának indult, ma már rengeteg hotel és panzió is hirdet az oldalon. Egy olaszországi tengerparti városban például szinte kizárólag csak „professzionális” szálláshelyeket találtunk, de Kolozsváron is több ajánlatot hotel tett közzé. Az árak mifelénk nem térnek el drasztikusan attól, amit az olcsóbb hotelek kínálnak. Kolozsvár főteréhez közel például 20-50 euróért lehet szállást foglalni egy éjjelre. A Transilvania Hostel itt is kínál szobákat, két személynek egy éjszakára 220 lejért, de ez például 40 lejjel drágább, mint amennyit ugyanazért a szobáért aBooking szállásfoglaló oldalon kell fizetni.

Külföldön kicsit más a helyzet, Bécsben a 20-35 eurós ár már kedvezőbbnek számít, mint a hotelek tarifái. Ha külföldre megyünk, mindenképpen megéri legalább mérlegelni az Airbnb-n történő szállásfoglalást. Az összehasonlításokkor fontos figyelni rá, hogy míg a legtöbb hotelfoglaló platform csak a szállásadónak számít fel költséget, addig az Airbnb a vendégekkel minden visszaigazolt foglalás után 6-12% szolgáltatási díjat fizetett, az ingatlan tulajdonosával pedig csak tranzakciós költségeket.

Az adózás, az necces

Az Airbnb-t természetesen számos helyen és számos szempontból támadják. A legkényesebb kérdés az adózás, mert míg a hotelek és panziók idegenforgalmi adót fizetnek és számlát adnak, addig az Airbnb szállásadói nagy részének nincs bejegyzett vállalkozása. Emiatt nem lojális konkurenciának számít. New Yorkban emiatt – és persze a hotelek nyomására – a szolgáltatás betiltása is felmerült.

Székelyföldi üzleti lehetőség

Az, hogy például Székelyföldön annyira még nem olcsók a szobák, és még nem hemzsegnek az ajánlatok, pozitívum lehet azok számára, akik kiadó szobával rendelkeznek, hiszen többet kereshetnek. A hazai adóhatóságot ismerve pedig egyelőre a fiskális vonzat miatt sem kell álmatlan éjszakákkal számolni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!