Etiópia az új Kína

2014. július 24. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízszer olcsóbb a munkaerő, és még vámot sem kell fizetni az ott gyártott cipőkre, ruhákra. A H&M már három etióp beszállítóval dolgozik.

Az olcsó munkaerő és energia, valamint a külföldi befektetők vonzására irányuló kormányzati törekvés miatt Etiópia minden afrikai országnál vonzóbbá vált a gyártási tevékenységüket más államokba kiszervező vállalatok számára – nyilatkozta Deborah Brautigam , a washingtoni Hopkins University oktatója, a téma kutatója a Bloomberg nek. A gazdasági portál riportot közölt az Addisz-Abeba fővárostól 30 kilométerre fekvő Huajian gyárról. A havi nettó 40 dolláros (131 lejes) bérek a kínai fizetések 10%-ának felelnek meg – mondta Zhang Huarong , a gyár elnöke, aki szerint Etiópia ma ott tart, ahol Kína volt 30 évvel ezelőtt. Zhang ennek ellenére elégedetlen a cipőket, pólókat és táskákat gyártó cég teljesítményével: a produktivitás szerinte harmada akkora, mint Kínában. Az infrastruktúra is rendkívül alulfejlett: a 30 kilométeres távot a fővárostól 2 óra alatt lehet megtenni. Emiatt a logisztika és a szállítás négyszer annyiba kerül, mint Kínában – panaszkodik. A dolgozni akaró emberek megtalálása viszont nem jelent problémát, a munkaerő 80%-a a mezőgazdaságban dolgozik, nagy az igény a gyári munkára a 96 millió lakost számláló, Afrika második legnagyobb országának számító államban.

Huajian 3500 munkása tavaly 2 millió pár cipőt gyártott. A gyár már 2012-es megnyitása évében nyereséges volt, 100 ezer dollárt termelt, tavaly pedig 200 ezer dolláros profitot könyvelt el.

Justin Lin , a Világbank vezető gazdasági elemzője szerint az afrikai országok megragadják a lehetőségét, hogy a Kína versenyképességének a romlása miatt „elvándorló” 80 millió állásból minél többet „megkaparintsanak”. Kínában egyre drágább, Afrikában viszont még olcsó a munkaerő az intenzív gyártási folyamattal rendelkező világcégeknek. Kína állítólag támogatja is, hogy Etiópia „feldolgozóipari erőművé váljon”, erről Li Keqiang kínai és Hailemariam Desalegn etióp miniszterelnök májusi találkozóján is szó volt. Európa második legnagyobb ruhaforgalmazója, a Hennes & Mauritz (H&M) már három etióp beszállítóval dolgozik. Az Afrikai Növekedési Paktum az USA és Európa területére vámmenteséget biztosít az Afrikában gyártott termékeknek, ami további előnyt jelent a cipőket sújtó 6-36 százalékos vámokhoz képest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!