Az esőből is megárt a sok, és meg is ártott

2014. július 18. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedig egy hét napsütésen múlt a rekordtermés. Így vagy drága, vagy gyenge minőségű búzából sülhet a kenyerünk. A gazdák aggódnak.

„Ahogy ezelőtt egy hónappal kinézett a határ, még azt becsültük, hogy nagyon jó lesz az idei termés. De az utóbbi 2-3 hét viharai után rengeteg őszi gabonaféle ledőlt” – mondta el megkeresésünkre Könczei Csaba , a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. „Ez bizonyos szinten csökkenteni fogja az átlagos termékmennyiséget, pontosan még nem tudom megmondani, hogy mennyivel. Úgy gondolom, hogy az őszi gabonáknál nem lesz sokkal jobb termés, mint egy átlagos évben” – tette hozzá Könczei.

Jöhetne a jó idő.

Könczei Kovászna megyéről beszélve elmondta, az elkövetkezendő 10-14 napban jó volna, ha minimális csapadék esne. „Ez nagymértékben segítené az őszi gabona betakarítását. Félő, hogy a ledőlt gabonáknál, ha nem lesz meleg és nem tud kiszáradni, akkor kicsírázik a szem a kalászban, így teljes mértékben elveszti a sütőipari értékét.”A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a bőséges csapadék kedvező volt a különböző növényeket sújtó megbetegedések és kártevők elterjedéséhez: „A krumpliparcellák esetében, ahol sikerült a vész ellen időben és megfelelő ritmikussággal permetezni, ott nincs baj, bár a többszöri kezelés miatt pluszköltsége keletkezett a gazdáknak. Azokban a parcellákban viszont, ahol nem sikerült a megfelelő védekezés, már elég nagy problémák vannak. Bár szerintem ez már nem fogja számottevően befolyásolni az étkezési burgonya termést, majd meglátjuk, hogy a minőségre milyen hatással lesz.”

Könczei elmondta: esetlegesen egy kevésbé kezelt parcella lehetne gócpontja a betegségeknek, vagy kártevőknek, de nem nagyon jellemző Kovászna megyére, hogy sok elhanyagolt parcella lenne. „Vannak, de nem számottevő mértékben.” A sok eső miatt elsősorban a Székelyföldön fő kultúrának számító krumpli esetében akadtak a legnagyobb problémák – mondta el megkeresésünkre Orbán Miklós , az AgroSIC egyesület vezetője. „Nagyon nehéz volt a növényeket lepermetezni és megvédeni a gombásodástól és a kártevőktől. A gazdák próbáltak minden olyan napot kihasználni, amikor jó idő volt. Sok esetben sárban, eső előtt, esőben is dolgoztak.” Orbán elmondta: a sok eső terméskiesést is okozott, hiszen vannak olyan parcellák, amelyeket nem sikerült megmenteni. A betakarítást is akadályozza az eső, Székelyföldön a repce betakarítása kezdődött el, de a búza, árpa aratását is nehézzé teheti a rossz idő. Nagy problémát okoz az is, hogy az állattartó gazdák nem tudták betakarítani a lucernát, a füvet, a száraz takarmányt, sokuknak elég nagy mennyiség veszett oda az eső miatt. A csapadékmennyiség Székelyföldön nem volt túl magas, a gondot inkább az okozta, hogy majdnem minden nap esett. Ha lett volna legalább egy hét jó idő, akkor sok mindent meg lehetett volna menteni.

„Romániában nagyon jó mezőgazdasági év elé nézünk, ami a gabonaszektort illeti. A tavalyi fölött várható az idei termés: vélhetően a 8 millió tonnát meghaladja az idei búzatermés, a tavalyi évben 7,3 millió tonna volt a hivatalos adat” – mondta el megkeresésünkre Kerezsi Miklós agrárszakértő, aki hozzátette: a termés ugyan lényegesen nagyobb lesz, az eddigi aratási adatokból tisztán látszik, hogy a búzánál komolyabb minőségi problémák vannak. Kerezsi szerint a Román alföldön több napig tartó esőzések nem tettek jót a betakarítás előtt álló búzáknak, ugyanígy egyébként a nyugati országrészben az elmúlt időszakban lezúduló hatalmas esők sem. „Gond van a búzák sikér- és fehérjetartalmával. Én őszintén szólva nem is nagyon emlékszem ilyen alacsony sikér- és fehérjetartalmakra, mint amiket most mérünk a betakarítás első időszakában az eddig levágott tételekből.”

Repcéből egyenesen rekordtermés lesz.

„A tavalyi, körülbelül 500 ezer tonnás repcetermésnek idén a dupláját is betakaríthatják a gazdák, azaz az egymillió tonnát is elérheti a romániai repcetermés, így Európa egyik legnagyobb repcetermőjévé vált most már hosszabb távon Románia.” Viszonylag jó minőségben is jött be a repce, a 46 százalékos olajtartalom kifejezetten jónak mondható.

„Mennyiségileg a kilátások kifejezetten jók, de én az idei mezőgazdasági szezon problémáit a minőségi gondokban látom.

Az érés utolsó fázisában betakarítás előtt álló búzákat sújtó hatalmas esőzések okozták ezt a problémát. Ez csak a beltartalmat érinti, a fehérje- és sikértartalmat” – magyarázta Kerezsi. Az esőzés hatására jelentős gombafertőzések is mutatkoznak: a búza ledőlt a viharos időjárás miatt, a ledőlt búza vízben állt akár napokat is, ez a gombafertőzések elterjedését segítette elő. Ez nyilvánvalóan azért gondot fog okozni a nemzetközi kereskedelemben is, ahol elsősorban fehérje-tartalom miatt exportálják a hagyományos, mondjuk észak-afrikai exportőrök a búzát. És gondot fog okozni a sütőipar számára is, hogy egész évben úgy állítsák be és stabilizálják a minőségüket, hogy az figyelembe vegye az alacsonyabb búza alapanyag minőséget – tette hozzá Kerezsi.

A búzapiacon nincsenek még kialakult árak.

„Az én belátásom szerint nagyon ketté fog válni a minőségi búza és az alacsonyabb, kvázi takarmányminőségű búza ára. Szerintem soha nem volt még ilyen év, amikor ilyen különbség alakult ki a két ár között. Nagyon kevés lesz az igazán jó minőségű áru, és ennek szerintem magas ára lesz, viszont jelentősen be fog zuhanni az alacsonyabb fehérje- és sikértartalmú gyenge minőségű búzának az ára, hiszen abból rengeteg lesz mennyiségileg” – jelentette ki az agrárszakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!