Kirakatok helyett „kiadó” feliratok Kézdi központjában

2014. július 16. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok az üresen álló üzlethelyiség a város főterén. A tulajdonosok szerint alacsony a vásárlóerő, a polgármester szerint magasak a bérek.

„Kézdi ki van halva” – ezekkel a szavakkal magyarázta a Transindex kérdésére egy kézdivásárhelyi ingatlantulajdonos, miért áll másfél éve kiadatlanul az egykor bankfiókként szolgáló irodahelyisége. A tulajdonos, aki nevét nem vállalta, azt mondja, nincs is érdeklődő a jó ideje üresen álló üzlethelyisége iránt. „Mindegy is, hogy mennyit kérek érte, egyszerűen nincs rá igény” – meséli elkeseredve.Az eset nem egyedülálló. Sok, Kézdivásárhelyen főterén levő üzlet kirakatába került ki a kiadó vagy eladó tábla az elmúlt években.

„Nincs vásárlóerő, nem mozog semmi. A népesség délután a tömbháznegyedekbe szorul, a főtér ki van halva. Munkahelyproblémák vannak, a dolgozók nagy része minimálbért kap, amiből csak a legalapvetőbb megélhetését tudja biztosítani, nem futja olyan termékekre vagy szolgáltatásokra, amiknek a beszerzésére a központ lenne az ideális színhely” – véli az üzlettulajdonos, aki szerint sok fiatal hagyta el az elmúlt időszakban a várost, és ez meg is mutatkozik a gazdasági helyzeten. Kevésbé borúsan látja a helyzetet Hegedüs Ferenc , aki egy másik kiadó helyiség tulajdonosa. Azt mondja, május-júniusban mondta fel az addigi bérleti szerződést az ingatlanában működő festékbolt, de máris új ügyfélre talált, egy virágüzlet fog nyílni az épületben. „A helyzet sokkal jobb, mint mondjuk tavaly. Akkor megszámoltam, 13 üzlethelyiség volt kiadó.” Hegedüs azt mondja, pár évvel ezelőtt a kereskedelmi bankok feltornászták a bérleti díjakat, de a gazdasági válság után ezekből „vissza kellett venni”, az ingatlanok tulajdonosai is meg kellett értsék, hogy a bérleti díjat ki is kell tudja termelni egy vállalkozás. „Én javulást látok. Nemrég nyílt egy új kávézó, valamint egy cukrászda a Gostat helyén, a helyi tanács pedig hamarosan turisztikai irodát nyit az egyik üzlethelyiségben” – meséli. Nem osztozik optimizmusában egy harmadik főbérlő, aki fél éve nem tudja kiadni az azelőtt ruhaboltként működő üzlethelyiségét. „A kiskereskedelem meg van lőve. Az emberek a nagyüzletekbe, a Kauflandba, a Lidlbe járnak vásárolni, a forgalom központja áttevődött a multik bevásárlóegységeibe” – nyilatkozta. A nevét szintén nem vállaló ingatlantulajdonos a fizetőképes vásárlókat hiányolja, és azt mondja, már olyan alacsonyak a bérleti díjak, hogy nincs ahová csökkenteni őket.

Információink szerint Kézdivásárhely főterén egy 80-100 négyzetméteres üzlethelyiséget havi 1500-1700 lejért lehet kibérelni. Bokor Tibor , Kézdivásárhely polgármestere érdeklődésünkre megjegyezte, Kézdivásárhely főtere sem „üresebb”, mint más településeké. Azt, hogy sok üzlethelyiség kiadó, azzal magyarázza, hogy az épületek magántulajdonban vannak, és elég sok pénzt kérnek a tulajdonosok. „A polgármesteri hivatal nem igazán tud beavatkozni, hiszen a bérleti szerződésnek a helyiségek tulajdonosa és a kereskedő cég között kell létrejönnie. A tulajdonos több pénzt akar, a kereskedőnek pedig valószínűleg nem éri meg kibérelni a helyiséget a magas bérköltség miatt. Van néhány olyan nagyon szép épület is, ami külföldi tulajdonban van, talán ez okoz a legtöbb gondot nekünk. Nagyon rossz állapotban vannak, de nincs aki megvegye, olyan magas árat kérnek értük, és jelenlegi állapotukban csak rondítják a város főterét. Levelezgetünk, de sok eredményt nem értünk el idáig” – nyilatkozta az elöljáró. Kérdésünkre azt mondta, nem látja úgy, hogy áttevődött volna a kereskedelmi forgalom a lakónegyedekbe, a Gábor Áron téren legalább 5 banknak van fiókja, így „akik számlát vagy egyebeket akarnak fizetni, azok bemennek a központba. Most (egy keddi délelőtt – a szerk.) is tele van a tér autókkal. Vendéglátó helyiség több is van, esténként egy részében alig lehet helyet kapni, főleg nyáron” – mondta a polgármester.

Beszélgetésünk során felmerült az is, hogy a parkolójegy-rendszer bevezetése negatívan hathatott a központ „vonzerejére”. Bokor közölte: nem hisz ebben, általában éppen szombaton és vasárnap, valamint hétköznapokon 17 óra után üres a főtér, amikor nem kell parkolójegyet váltani. „Hasonló a helyzet Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Brassóban és még sorolhatnám a városokat, ahol parkolójegy-rendszer van bevezetve. Nem hiszem, hogy a kézdivásárhelyiek másak lennének, mint ezek az emberek.” Bokor Tibor is pozitív példaként említette, hogy az elmúlt hónapban a központban két új üzlethelyiség is megnyílt: egy cukrászda egy tágas terasszal, valamint egy kávézó. Az ezekről készült fotók is megtekinthetők az alábbi galéria képei között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!