Amikor a telefonunk bankszámlává válik

2014. július 2. – 05:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzt küldhetünk, üzletekben fizethetünk a Romániába is bevezetett szolgáltatással. Még kevés a partnerbolt, de a bankok kezdhetik felkötni a nadrágjukat.

Komoly versenytársat kaptak a romániai bankok: a Vodafone M-Pesa megérkezett és nem viccel. A rendszer lényege: a mobilszolgáltató ügyfelei pénz küldhetnek egymásnak, számlákat, sőt, termékeket és szolgáltatásokat is fizethetnek a telefonjuk segítségével. Telefon, és nem okostelefon, a szolgáltatás ugyanis nem egy applikáció formájában üzemel, hanem a régi, jól bevált sms-t küldünk-kapunk módszerrel, így gyakorlatilag bárki igénybe veheti. (Ki tudja miért, csupán a Nokia Lumia 610-es, 710-es, 800-es és 900-as modelljeivel nem kompatibilis a szolgáltatás.) Az M-Pesa gyakorlatilag át szeretné venni a banki folyószámla, a bankkártya és az Internet Banking szolgáltatás szerepét, emiatt persze a központi bank engedélyére is szüksége volt a működéshez. A „bankfiókok” a szolgáltató kijelölt üzletei: itt tölthetjük fel számlánkat pénzzel, és ugyanitt vehetünk ki pénzt is a számlánkról, bár utóbbi magas költségei miatt nem ajánlott.

Nem román találmány

Az M-Pesa rendszert 2013 végén már 16,8 millióan használták a világon. A Vodafone főleg fejlődő piacokra kalibrálta a szolgáltatást, ahol még alacsony a „bankosítási szint” vagy még túlnyomórészt készpénzben fizetnek az emberek. Utóbbi Romániára is igaz, felmérések szerint körülbelül 7 millió állampolgár kizárólag készpénzt használ a hétköznapokban. Mobiltelefonja viszont pedig már szinte mindenkinek van.Kenyában egy afrikai bankkal közösen már megtakarítási csomagot is piacra dobott a Vodafone, nem kizárt tehát, hogy hamarosan Romániában is betétet lehet képezni a mobiltelefonunkkal. Szerte a világban 186 ezer helyen fogadják el fizetési eszközként az M-Pesát, de ez nem jelenti azt, hogy a romániai felhasználók külföldön is fizethetnek a hazai mobilszámukon keresztül. Roamingon keresztül csak az országok egy részében érhető el a rendszer, ott is csak az egyenleg lekérdezésére, számlafizetésre használható, vásárlásra és utalásra nem.

Így működik

A szolgáltatást Romániában a Vodafone előfizetői és bérletes ügyfelei vehetik igénybe. Az aktiválás ingyenes, de csak a szolgáltató üzleteiben lehetséges a személyi igazolvány felmutatása után.

Az M-Pesa menüje egy rövid szám formálása után nyílik meg: a felhasználó választhat, hogy pénzt akar betenni, kivenni, küldeni, boltban vásárolni, számlát fizetni vagy a prepay kártyája egyenlegét feltölteni. Pénzküldés esetén a kedvezményezett telefonszámára van szükség, számlafizetés esetén a számla adataira, a saját prepay kártya feltöltése esetén pedig gyakorlatilag semmire. Pénzfelvételkor, letételkor, boltban vásárláskor az opció kiválasztása után a felhasználó kap egy kódot, ezt kell megmutatnia a kasszásnak. Minden tranzakció után válaszüzenet küld a rendszer, ebből kiderül, mennyibe került az ügylet, mekkora volt a kezelési költség és mennyi maradt a számlán. A biztonságról egy külön PIN kód gondoskodik, melyet minden tranzakció előtt be kell írnia a felhasználónak.

Van, ami olcsó, van, ami drága

Az aktiválás mellett a pénz letétel, a számlafizetés és a boltokban történő fizetés is ingyenes. Az egyenleg lekérdezése is csak 1 baniba kerül. A pénz más felhasználónak való küldése is előnyös, 1-3 lejes kezelési költség ellenében történik. Ami drága, az a pénz „kivonása” a számláról: ha a Vodafone boltban vagy a partner kereskedelmi bankokban pénzt kérünk ki a számlánkról, 2,5-31 lej közötti összeget fizethetünk. Két felhasználótípus létezik: az egyik, amit 14 éven felüliek vehetnek igénybe, évi 10 500 lejben maximálja a tranzakciók értékét és évente legtöbb 4400 lejt lehet kivenni a számláról. A másikat csak 18 éven felüliek vehetik igénybe, a regisztrációkor a személyin kívül lakásszerződésre vagy közműszolgáltató által kiküldött számlára is szükség van, cserébe viszont napi 30 ezer lejben limitálják a tranzakciók értékét és egy alkalommal legtöbb 5 ezer lejt lehet levenni a számláról.

Egyelőre még kevés a partner

A szolgáltatás igénybevételéhez persze két fél kell: hiába akarunk pénzt küldeni, ha a fogadó fél nem aktiválta a szolgáltatást. Ugyanez a probléma a boltokban, szolgáltatóegységekben történő fizetéssel is: egyelőre meglehetősen alacsony az elfogadóhelyek száma. A Vodafone oldalán elérhető térkép szerint gyakorlatilag csak Bukarestben van pár bolt, amely rendelkezik a szükséges berendezésekkel. Az egyik kolozsvári Vodafone üzletben tett látogatásunk során viszont az ügyintéző azt mondta: már 14 kolozsvári elfogadóhely is van, csak későre frissül az ezeket jelző térkép. A rendszerbe való belépést a vállalkozók igényelhetik a szolgáltatónál, hasonlóan a bankkártya leolvasó rendszerek (POS) telepítéséhez.

Miért érné meg?

Az M-Pesával való fizetés semmivel sem egyszerűbb, sem bonyolultabb a bankkártyánk vagy egy Internet Banking szolgáltatás használatánál, sőt, boltban történő fizetéskor valószínűleg több időt is vesz igénybe a művelet a PIN-kód beírása, a válaszüzenetben szereplő kód közlése miatt. A rendszer előnye viszont, hogy a felhasználók közötti pénzküldés olcsóbb a legtöbb romániai kereskedelmi bank tarifáihoz képest, éppen ezért a közeljövőben komoly ellenfelet is jelenthet a pénzintézeteknek a mobilszolgáltató.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!