Tényleg csak üresen álló stadionokkal marad Brazília a foci-vb után?

2014. július 1. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brazilok 11 milliárd dollárért szerveznek világbajnokságot, és úgy érzik, semmi hasznuk belőle: a semmi közepébe építettek hatalmas stadionokat. A vb gazdasági hatásainak jártunk utána.

A világbajnokság megszervezése több mint 11 milliárd dollárjába került Brazíliának, míg a négy évvel ezelőtti tornát Dél-Afrika „csupán” 4 milliárd dollárból rendezte. Minden idők legdrágábban megszervezett futballeseménye a Forbes szerint rekordbevételeket is hoz: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) számláira mintegy 4,65 milliárd dollár érkezik majd be, amelynek 65 százalékát a televíziós közvetítésekből származó összeg adja. Valóban megalapozottak a brazíliai tüntetések és elégedetlenkedések a vb hatalmas költségei miatt? Tényleg igaz, hogy a győztes ország gazdaságára hónapokig kedvező hatással van egy világbajnoki cím, míg a döntőben vereséget szenvedők tőzsdéi heteken át gyengélkednek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A vb-meccseknek otthont adó 12 városba a várakozások szerint 3,7 millió látogató érkezik,

ebből 600 ezerre tehető azon turisták száma, akik más kontinensről csatlakoznak az eseményhez. Becslések szerint egy átlagos ilyen turista körülbelül 2 500 dollárt költ a világbajnokságon. A CNN Money összehasonlításából kiderül, hogy míg az Afrikában megrendezett világbajnokság egy turistára eső szervezési költségei mintegy 13 000 dollárra rúgtak, addig a mostani világbajnokság esetében ez a szám jóval magasabb, 18 000 dollár. Ezeket a számokat figyelembe véve egy 2 500 dollárt költő turista nem is számít olyan lenyűgözőnek.

A brazil szervezők többször is beismerték, hogy a torna költségei jóval magasabbak lettek az előzetes számításokhoz viszonyítva. A költségek jelentős része jutott a mérkőzéseknek otthont adó stadionok építésére. A brazíliai focivébére 3,6 milliárd dollár értékben 12 aréna készült, köztük

a világ második legdrágább stadionja, amely a vb után üresen fog állni.

A Brazíliavárosban megépített, 70 ezer néző befogadására alkalmas építményt ugyanis egyetlen profi futballcsapat sem fogja használni a világbajnokság végeztével. Sőt, még két olyan stadion épült az eseményre, amelyekben a vb után nem fog jelentősebb sportélet zajlani: ilyen még a manausi és a cuiabái stadion. A három stadion összesen 1,17 milliárd dollárba kerül.

Victor Matheson a Fivethirtyeight által közölt tanulmánya szerint az említett három stadion építési költségei egy látogatóra levetítve 45-150 ezer dollár között mozognak. Matheson szerint a manausi stadion minden egyes látogatója 150 ezer, a cuiabái 94 ezer, míg a brazíliavárosi 44 ezer dollárba került, úgy, hogy a dél-afrikai vb legdrágább arénájának számító fokvárosi Cape Town Stadium esetében ez a szám csak 1 925 dollár.

A brazíliaiak tüntetnek: szerintük 11 milliárd dollárért szerveztek világbajnokságot, és semmi hasznuk belőle.

A foci-vb és a 2016-ban Rio de Janeiróban megszervezett olimpiai játékok több elemző szerint is csupán 0,2 százalékkal növelik az ország idei GDP-jét. Euler Hermes gazdasági elemzőa Forbes -nak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor a világbajnokság következtében 0,5 százalékponttal növekszik az infláció is, amely valamelyest kioltja a torna megszervezésének köszönhető pozitív gazdasági hatást.

A tüntetők a vb egyik legnagyobb hozadékának számító, újonnan létrejövő munkahelyek ellen is azzal érvelnek, hogy azok csak ideig-óráig tartanak. A vb megszervezése ráadásul az államadósság mértékét is jelentősen növelte.Készültek viszont nagyon pozitív hangvételű tanulmányok is, az Ernst & Young elemzői 3,63 millió újonnan létrejövő munkahelyről, a brazil GDP-hez való 13,6 milliárd dolláros hozzáadott értékről írnak. A CNN Money szerint a külföldről érkezett turisták száma a világbajnokság miatt 75 százalékkal magasabb, mint az év más időszakaiban, a szakértők az érdeklődés fennmaradására számítanak, annak hatására is, hogy az idei világbajnokság 3,6 milliárd tévénézővel várhatóan minden idők legnézettebb televízióban közvetített eseménye lesz.A világ fejlettebb országaiban viszont a foci-vb miatt vásárlási láz tör ki. Anglia gyors vb-kiesése becslések szerint legalább 300 millió font kárt okozhat elmaradt bevételek formájában a brit gazdaságnak.

A világbajnokság még a részvénypiacokra is hatással van,

ezt állítják legalábbis a Goldman Sachs elemzői. A pénzintézet szakemberei szerint a fociválogatottak jó vagy éppen rossz szereplése rövid távon ugyan, de befolyásolja a befektetői hangulatot. A historikus adatok szerint a győztes csapatok tőzsdéi eddig átlagosan 3,5 százalékkal múlták felül a globális tőzsdepiaci teljesítményt fociválogatottjuk vb-győzelmét követően, igaz, ez a növekedés körülbelül 3 hónappal a diadal után rendszerint elhalványult. Az egyetlen kivételt 2002-ben Brazília jelenti, ahol az ország akkori makrogazdasági helyzete (mély recesszió, valutaválság) háttérbe szorította a futballpályán elért siker tőzsdékre gyakorolt hatását. 2002-ben, egy hónappal a seleção Németország elleni, vb-döntőben aratott győzelme után átlagosan 18,9 százalékot zuhantak a brazil tőzsdék. A Goldman Sachs elemzőcsapata szerint tehát egy mélyebb gazdasági recesszió hiányában a világbajnoki címet megszerző, de még a világbajnokságot szervező ország tőzsdéi is rövidtávon, a vb-győzelmet, illetve rendezést követő néhány hónapban egyértelműen a világpiaci átlag felett teljesítettek.

De mi történik a második helyezetteknél?A Goldman Sachs számításai szerint a világbajnoki döntőben vereséget szenvedő országok tőzsdéi 1976 óta átlagosan 2 százalékot növekedtek a döntőt követő hónapban. Ez a szám ugyanakkor félrevezető, hiszen Argentínában az 1990-es vesztes vb-döntő után átlagosan 33,1 százalékkal emelkedtek a tőzsdék az MSCI világpiaci indexhez viszonyítva, ami jelentősen torzítja az adatokat. A többi, döntőben vereséget szenvedő ország tőzsdéjéről elmondható, hogy mérsékelt csökkenés volt a hozamokban a döntőt követő egy hónapban. A befektetőknek tehát érdemes lehet figyelemmel kísérni a döntőt, hiszen ha az azt követő három hónapban bekövetkezett átlagos növekedést nézzük, akkor egyértelműen látszik: a döntőben vereséget szenvedő országok tőzsdéi átlagosan 5,6 százalékkal teljesítenek a világpiaci átlag alatt.

A Goldman Sachs nemcsak a befektetőknek, hanem a focidrukkereknek is megpróbálta megmondani a jövőt.

A Goldman Sachs elemzői az idei világbajnokságra is saját statisztikai modellt építettek, hogy megjósolják a torna alakulását és a végső győztes klilétét. De ahogy lenni szokott a statisztikai előrejelzések esetében, azok nem nagyon akartak valóra válni a pályán. Az elemzők, figyelembe véve az előző tornákon nyújtott teljesítményt, a játékosokat, valamint a hazai pálya előnyét is, kiszámolták: a végső győztes Brazília lesz. Mielőtt még bárki sportfogadáson törné a fejét, megjegyeznénk, hogy a statisztikai modell a torna eddigi alakulását illetően eddig jópárszor kudarcot vallott. Spanyolországnak 84,8 százaléknyi, Olaszországnak 69 százaléknyi, míg Angliának 54,3 százaléknyi esélyt adott arra, hogy a csoportból továbbjutnak. Ehhez képest Anglia már a csoportkör második fordulójában búcsúzott, de a másik két csapat is a vb legnagyobb csalódásait produkálva esett ki a csoporkörben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!