Megfejtette Románia problémáját a Harvard professzora

2014. június 25. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

James Robinson Why Nations Fail? címmel tartott előadást Kolozsváron és arról is beszélt, szerinte mitől szegényebb Románia, mint mondjuk Anglia.

„Húsz évet áldoztunk arra, hogy megértsük mi áll a gazdasági fejlődés hátterében. Miért van az, hogy egyes országok gazdaságilag nagyobb sikereket tudnak elérni másoknál? Mi lehet az a titokzatos ok, ami gazdasági szempontból sikeressé tesz országokat, míg mások erőfeszítéseik ellenére sem tudnak eredményeket felmutatni?” – kezdte előadását James Robinson. A Harvard Egyetem professzora, aki a Daron Acemoglu (MIT) professzorral végzett közös kutatásai eredményeit összegző Why Nations Fail? (Miért buknak el nemzetek?) című nagy sikerű könyv társszerzője, Kolozsváron osztotta meg nézeteit a világ egyenlőtlen fejlődésének okairól.

Robinson felhívta a figyelmet, hogy a gazdagabb és szegényebb országok közti legnagyobb különbséget a termelékenységük közti eltérés adja. „Köztudott, hogy a gazdagabb országok sokkal többet fektetnek az oktatásba és a humán tőke fejlesztésébe. A fejlett országok esetében nagyobb a fizikai tőkére, gépekre, berendezésekre és innovációra költött összegek mértéke is. Ez természetesen technológiai fejlődést eredményez, ami a termelékenység növekedését vonja maga után. A modern világban kulcsfontosságú az innováció és a technológiai fejlődés” – jelentette ki Robinson, aki hozzátette: ezek a tényezők jelentik az igazi különbséget a gazdag és a szegényebb országok között.A professzor szerint feltevődik a kérdés, hogy mi gátolja a szegényebb országokban a beruházások és az innováció alacsony szintjét? „Egyes országok fejletlenségét döntő módon nem a rossz földrajzi adottságaik, a kultúrájuk vagy éppen a vezetőik szakértelmének hiánya okozza.

Egy adott államban a fejlettség szintje azon dől el, hogy az ott élő társadalom miként szervezi meg saját magát.

Az önmegszervezés alatt pedig a megfelelően működő intézmények és szabályozások létrehozását és működtetését kell érteni” – hívta fel a figyelmet a professzor, aki hozzátette: kulcskérdésnek számít, hogy a politikai és gazdasági elit miként képes az intézményi rendszer megszervezésével lehetőségeket teremteni a gazdasági szereplők számára.

A professzor inkluzív és extraktív intézményeket különböztet megAz inkluzív intézmények lehetővé teszik a társadalom számára a hatalom megválasztását és leváltását, védik a tulajdonjogot, a szerződések betartását. „Ezek az intézmények biztonságot teremtenek.” Robinson szerint Anglia például azért fejlődött jobban az elmúlt évtizedekben sok más országnál, mert olyan inkluzív intézményeket hozott létre, amelyek erősen támogatták a beruházásokat és fejlesztésekre adtak lehetőséget.Ezzel szemben az extraktív intézmények nem jelentenek arra garanciát, hogy a hatalom nem tulajdonítja el az elért profitot, az innováció, vagy a beruházások eredményét, így nem is bátorítják ezeket a tevékenységeket. „Rövid távon növekedés elérhető extraktív intézmények mellett is, ez különösen olyan esetekben igaz, amikor a hatalom az erőforrások átcsoportosításával egyes iparágakat előnyben részesít. Ez a növekedés ugyanakkor abban az esetben, ha időközben nem alakulnak ki inkluzív intézmények, csak időleges lehet, hiszen a tervgazdaságokban a növekedés forrásai előbb-utóbb kimerülnek” – magyarázta a professzor.

Románia legnagyobb problémáját a kommunizmusból örökölt intézményi rendszer jelenti

„Románia azért szegényebb, mint mondjuk Anglia vagy az Egyesült Államok, mert más történelmi örökséget kapott. A kommunizmusban olyan extraktív intézmények jöttek létre az országban, amelyek nem teremtettek megfelelő hátteret a fejlődéshez” – mondta Robinson, aki egyszerűen válaszolt arra a kérdésre, hogy mit kell tennie Romániának a fejlődés érdekében: „ha változást szeretnének, akkor változtassanak a közintézményeiken”.

A professzor elmondta, hogy a román államot gyakran arra is használják, hogy szívességeket tegyen a politikusokat támogató „ügyfélkör” számára, ezért Romániában alapvető változtatásokra van szükség. „Ha ez a változás megtörténik, akkor nagyon sok dolog magától meg fog oldódni” – jelentette ki Robinson. Szerinte annak érdekében, hogy a politikum beavatkozását az intézmények működésébe vissza lehessen szorítani, a közbeszerzések és az intézményeknél történő alkalmazások még jobb szabályozására van szükség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!