Európa legalacsonyabb adóterheit fizetjük. Vagy mégsem?

2014. június 18. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurostat szerint nálunk az egyik legalacsonyabb a begyűjtött adó GDP-arányosan, de ez semmit sem jelent.

A bruttó hazai termék (GDP) 38,8 százalékáról 39,4 százalékra emelkedett az Európai Unió tagállamai által beszedett adó mennyisége 2011 és 2012 között – tudatta az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az eurózónában ugyanebben az időszakban 39,5 százalékról 40,4 százalékra emelkedett az adóterhek GDP-hez mért aránya. Az Eurostat rámutat, hogy a tagállamok között nagyok az eltérések. Hat tagállamban, Litvániában, Bulgáriában, Lettországban, Romániában, Szlovákiában és Írországban 30 százaléknál is alacsonyabb az elvonás mértéke, hét másik országban, Ausztriában, Olaszországban, Finnországban, Svédországban, Franciaországban, Belgiumban és Dániában viszont 40 százaléknál is magasabb ez az arány, utóbbiban a 48 százalékot is meghaladja.

Learn About Tableau

Hatra tehető azoknak az országoknak a száma is, ahol egy százalékot meghaladó mértékben emelkedett az adóterhek aránya. Luxemburgban, Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Magyarországon is ez volt a helyzet.Az uniós tagállamok közül Magyarországon emelkedett a GDP-hez viszonyítva a legnagyobb mértékben a beszedett adók aránya: 2011 és 2012 között 1,9 százalékpontos volt az emelkedés, 37,3 százalékról 39,2 százalékra.A 2011 és 2012 közötti időszakban hat olyan ország volt, amelyben a GDP-hez mérten csökkentek az adóbevételek, a legnagyobb mértékben Portugáliában, az Egyesült Királyságban és Szlovákiában.Bár sokan úgy értelmezik, a növekedés illetve csökkenés az adóráták változásának tudható be csupán, valójában figyelembe kell venni azt is, hogy a számolt mutatók az adóbegyűjtés hatékonyságát is mutatják: az tehát, hogy Romániában relatíve alacsony a költségvetésig jutó adók GDP-aránya, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az országban lennének a legalacsonyabbak az adókulcsok, hanem a magas adóelkerülésre is utal(hat). Fenti ábránkon az is megfigyelhető, hogy a kelet-európai országok inkább a fogyasztási adókra helyezik a hangsúlyt, míg Nyugaton a munkát és a tőkemozgásokat terhelő adók jelentenek fontosabb forrást a költségvetésnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!