Bányász Dorottya: leküzdöttem a kezdeti frusztrációimat

2014. május 5. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mára már sztereotípiának gondolja, hogy nehéz Székelyföldön női vállalkozóként. Hogyan lett egy házi megoldásból üzleti terv, és miért csak neten fogy a mosható pelenka Romániában?

A Trëzy mosható pelenka története egybeforr az ötletgazda vállalkozói karrierútjával. Bányász Dorottya , ha elsőre nem is tudott róla, úgy kezdte, ahogy a könyvekben le van írva: meglátott egy kielégítetlen igényt, vagy ha úgy tetszik, piaci rést és felkínált egy innovatív, de mégis a gyökerekhez visszanyúló megoldást. A Trëzy története: munkanélküli továbbképzésre érkező családanya indít vállalkozást Csíkpálván, ahonnan az egész világot eléri. Bányász Dorottyával beszélgettük.

Vállalkozni általában két okból szoktak: vagy kényszerből, vagy, mert felmerül egy ötlet. Te melyik csoportba tartozol?

– Egy harmadik (nevet – a szerk. ). Egyszer csak felébredtem, hogy úristen, én vállalkozó vagyok. Öt éve kezdtem el pelenkákat varrni saját gyerekeim részére, és egyre többen kezdték el kérni, hogy varrjak nekik is, akár pénzért. Aztán viccesen mondtuk is, hogy „megy a biznisz itt Csíkpálfalván”. Egyszer csak elért az agyamig, hogy ha tényleg megy, akkor menjen hivatalosan is.

De miért kezdtél el otthon egyáltalán pelenkát varrni?

– Felmerültek azok az érvek, amiket mára már szórok a világban. Nagyon ritkán vitték el a szemetet a faluból, havonta egyszer, így óriási mennyiségű pelenka felgyűlt. Rendesen ijesztő volt. A másik, hogy az anyagi helyzetünk sem engedte meg, hogy válogassak a pelenkák között, így is rengeteg pénz elment erre a célra.

Mosható pelenka régen is volt. Egy reneszánsz vagy inkább egy újdonság a termék, amit gyártasz?

– Egy formatervezett pelenka, ugyanúgy néz ki, és ugyanolyan könnyen kezelhető, mint az eldobható, csak az alapanyagok, amik benne vannak pamutok, kívül pedig van egy vízelzáró réteg, és ez így együtt mosható. Tépőzárral lehet a gyerekre feladni, a combrész gumírozása állítható így akár három éves korig is használható.

Ha már az ötlet megvolt, hogyan fejlődött ki maga a vállalkozás?

– 2012 januárjában mentem el egy vállalkozói képzésre, amit munkanélkülieknek tartottak. Kérték, hogy nevezzek meg egy olyan területet, amelyen szívesen vállalkoznék. És akkor említettem a pelenkagyártást, amit gyakorlatilag rég csinálok is. Jött a piackutatás, a marketing, a pénzügyi terv, eladás-technikai lehetőségek kidolgozása. 2012 júliusától indult el hivatalosan a Trëzy.

Üzleti terv, marketing terv. Hol tanultad, mennyire volt nehéz eligazodni bennük?

– Jaj, nagyon nehéz volt. Most már azt hiszem, hogy könnyebb. Tanultam egy egyhetes gyorstalpaló kurzuson, amit nagyon komolyan vettem. Annyi féle dolog jött szembe, annyira mindenre kellett volna figyeljek, hogy meg is ijedtem. Aztán eldöntöttem, hogy álljunk meg: mindent sorjában. Fokozatosan alakult ki a marketing, a pénzügyi terv, a piac szegmentálása, valamint hogy miként kommunikáljak.

Kértél-e segítséget szakértőktől?

– Igen. Folyamatosan, és most is. Akkor vettem észre, hogy egy csomó barátom van, aki ért egyik vagy másik területhez. Elméletben és gyakorlatban is tudtak nekem segíteni.

Sok vállalkozót az bátortalanít el, hogy nem tudja, honnan szedje össze a kezdőtőkét. Említetted, hogy neked sem volt a legkönnyebb az anyagi helyzeted. Honnan sikerült szert tenni az induláshoz szükséges pénzre?

– Személyes kölcsönökből. Barátok, ismerősök által. Írtam levelet olyan embereknek, akikről úgy gondoltam, hogy érdekelheti a dolog. Végül találtam támogatókat.

Hány emberes cég a Trëzy?

– Egyszemélyes vállalkozás. Én vagyok az anyagbeszerző, én mondom meg a mit és hogyant, valamint van egy varrónő, aki szerződéses alapon dolgozik. Emellett a gyorspostát és a román postát használjuk kiszállítási lehetőségként.

Hagyományos üzletekben nem vagytok jelen?

– Tavaly erre koncentráltunk, 14 romániai üzletben jelentünk meg. Aztán rájöttem, hogy ez nem volt a legjobb stratégia, mert a világon senki nem kopog be azért egy boltba, hogy van-e mosható pelenka, egyszerűen nem is ismeri. Az üzletben az eladó nem motivált, ódzkodik tőle, hogy a mosható pelenkát ajánlja. Így Romániában online vagyunk jelen.

Romániában? Miért, más országba is szállítotok?

– Igen, Magyarországon is jelen van a Trëzy, ott üzletekben és sokkal nagyobb mértékben, mert eleve vannak versenytársak. Ez is egy érdekes felfedezés volt: Romániában nincsenek versenytársak, mégis szinte lehetetlen az offline piacon eladni, míg Magyarországon van konkurencia, van két-három hasonló termék mellette a polcon, mégis életképes a dolog. Interneten árulják más országokban is, Németországban például, vagy az eBay-en. Érdeklődés van, szeretnék kihelyezett kereskedelmi felületeket Finnországban, Szlovákiában, Szerbiában.

Éppen ezt akartam kérdezni, hogy milyen elképzeléseid vannak a népszerűsítés terén. Mert boltokban, ugye, azért nem sikeres a Trëzy, mert nem is ismerik.

– Ezen dolgozom minden nap. Úgy látom, hogy a civil mozgalmakon keresztül lehet bekerülni a köztudatba. A zöld vonal, illetve a szociális vonal tud itt érvényesülni. Az a tervem ugyanis, hogy egyrészt segély is legyen a Trëzy pelenka, másrészt hogy környezetkímélő meggondolásból vásárolják.

Székelyföldön, nőként vállalkozol. Jelent, jelentett ez bármilyen nehézséget?

– Az elején voltak frusztrációim. Tudod, egy olyan hangulat, mint amikor nőként autószerelőhöz viszem a járművet. Legalább egy évig tartott. Aztán meg rájöttem, hogy sztereotípia. Annyi mindent meg kell oldjak, nem számít, hogy ki az egyik, és ki a másik, a lényeg, hogy tud-e, akar-e segíteni, van-e együttműködési lehetőség. Lehet a témán filozofálni, de egyszerűen tenni kell a dolgod. Ha egyszer-kétszer nem vesznek komolyan, akkor harmadszor odamegyek és megmondom, hogy: „uram, ez és ennyi kell, tud-e adni, vagy nem, menjek-e a konkurenciához”. Ha az ember kicsit komolyan veszi saját magát, megy minden, mint a karikacsapás.

Otthonról irányítod a céget. Ez milyen nehézségeket rejt?

– Nagyon bele lehet kavarodni. Készítek egy árajánlatot, és közben ég oda az ebéd. De az időbeosztás nagyon fontos, ehhez kell tartanom magam.

Szét tudod választani a magán- és az üzleti életed?

– Nehezen lehet elválasztani. Ez nem egy probléma, de azért egy kihívás. Megpróbálok lemondani: amikor a vállalkozásban van valami, ami miatt nagyon oda kell figyelnem, akkor sajnos a magánélet látja a kárát, de amikor a családban történik valami fontos, akkor meg a cég hanyagolódik el egy kicsit, később postázok, lassabban válaszolok a levelekre. Az ilyen időszakok közötti váltás pedig mindig nagyon nehéz és nem egyszer lelkifurdalást okoz. A jó benne viszont az, hogy ez egy döntés, rajtam múlik, ennek pedig nagyon örülök, szabadnak érzem magam.

Ha valamit másképp csinálhatnál, mi lenne az?

– A pénzügyi csapda. Örültem volna, ha a pénzügyi tervezést sokkal szakszerűbben végzem el, nagyobb felkészültségem, tudásom lett volna a területen.

Nemrég pályáztál a gazdagmami.hu által szervezett Az év anyavállalata című versenyében, ahol 742 szavazattal a 133 versenyző közül az előkelő 13. helyen végeztél. Ez visszaigazolást ad?

– Régóta követem az oldalt, a hasznos tanácsokat. Egy régi álmom volt, hogy ott leszek a versenyzők között, nagyon örülök az eredménynek.

Öt éve múlva hol látod a Trëzy-t?

– Azt szeretném, hogy teljesen természetes legyen, hogy bemegyek a boltba és kérek egy ilyen terméket, hogy tudnak az emberek róla, hogy van egy ilyen alternatíva, ami választható a teljes pelenkázási folyamatra, vagy csak a leszoktatáshoz, vagy valamilyen személyes probléma, csípőficam, érzékeny bőr miatt. Hogy olyanok használják, akik örömet lelnek a pelenkázási folyamatban, időt és energiát szentelnek rá és nem csak egy rutin, egy muszáj dolog a számukra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!