Olyan ügyfeleink vannak, akiknek még a Mercedes is egyedi autót készít

2014. április 30. – 07:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alkatrészek és technológia körül nevelkedtem – mondja Mózes Loránd brassói vállalkozó. Hogyan jut egy technológia iránt érdeklődő fiatal addig, hogy Mekkában építsen ki közvilágítási rendszert?

Mózes Loránd vállalkozó típusnak tartja magát, a számítástechnika már nagyon fiatalon a hobbijává vált. Még 23 évesen alapított vállalkozást, amely ma közvilágítást vezérlő rendszereket is telepít a világ számos városában, köztük Mekkában és Rijádban. „Ez egy nagyon új technológiai megoldás, a városok, önkormányzatok alig ébrednek rá erre a lehetőségre. A közvilágítást vezérlő rendszer üzleti potenciálja hatalmas, világszinten elképesztő összegekről és projektekről tudunk beszélni” – mondja.

Miért döntött saját vállalkozás megalapítása mellett?

– Először is magam, mint személy, vállalkozó típus vagyok. Már fiatalabb korom óta vezető voltam a tevékenységekben, amelyeket végrehajtottam. Másrészt van egy technológiai háttere is, hiszen egy bizonyos technológia nagyon megfogta az érdeklődési körömet. 2003-ban, amikor még Budapesten dolgoztam, az egyik munkahelyi projekthez kellett találnom egy megoldást. Internetszolgáltatást kellett biztosítani egy újonnan épített lakóparkban, ahol nem volt kábelezési lehetőség. Így kerültem először kapcsolatba a PLC technológiával, ami lehetővé teszi az adatkommunikációt a már meglevő elektromos hálózatokon keresztül.

Maga a PLC rövidítés az angol nyelvű Power Line Communications technológiára vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy adatokat is küldjünk az elektromos hálózaton, nemcsak energiát. Ugyanazon a vezetéken adatot és energiát is küldünk. Ez a technológia nagyon érdekesnek tűnt, jövőbelinek találtam. A budapesti tevékenységem befejezése után hazaköltöztem Romániába, megalapítottam a Flashnetet és belevágtunk a PLC technológia népszerűsítésébe, üzletszerű értékesítésébe, integrálásába és üzemeltetésébe.

Hogyan került a számítástechnika és elektronika világába?

– Már nagyon fiatalon, hiszen édesapám a brassói repülőgyárban dolgozott elektromérnökként, délután pedig otthon tévészerelőként. Alkatrészek és a technológia körül nevelkedtem. A nyolcvanas évek közepén édesapám pár kollégájával saját kezűleg egy akkori generációs számítógép másolatát készítette el. Ennek a gépnek a monitorja egy televízió volt, az adathordozója pedig egy magnó. Mivel nagyon kevés programhoz fértünk hozzá, a bátyámmal külföldről megszerzett folyóiratokból másoltuk be a számítógépbe a parancsokat, hogy tudjunk játszani, vagy bármit is elérni a géppel.Ez az egész a hobbimmá vált. Rengeteg időt töltöttem számítógép előtt, főként a Linux operációs rendszer és hálózatok érdekeltek már általános iskolás koromban. 16 éves korom óta folyamatosan a szakmában dolgozom. Gimnazistaként kezdtem, vakációban teljes munkaidőben, iskola közben pedig minden nap délután dolgoztam rendszergazdaként egy internetszolgáltatónál. Ez egy nagy lehetőség volt gyorsan fejlődni és látható eredményeket elérni, nagyon sokat tanultam a szakmában rövid idő alatt.19 éves koromban Budapestre költöztem. Eleinte a tanulmányi célok voltak vonzóak, de a jó munkalehetőségnek és a szakmában tapasztalható jó fizetésnek köszönhetően a tanulmányaim hamar abbamaradtak. Adott pillanatban már három munkahelyem volt, szerverekkel, informatikai biztonsági rendszerekkel, internet gerinchálózatok kiépítésével és karbantartásával foglalkoztam.

A budapesti évek után Brassóban alapított céget. Mi a Flashnet alapításának története?

– Még 23 éves koromban egy szatmári barátommal alapítottuk a Flashnetet. Én a szaktudásommal, a cég vezetésével, ő pedig az első projektekhez szükséges tőkével szállt be. A célunk akkoriban még a PLC kommunikációs technológia által adott lehetőségek üzletszerű értékesítése, integrálása, üzemeltetése volt a romániai piacon. Akkoriban adatátviteli- és internethálózatokról beszéltünk az alacsony feszültségű elektromos hálózatokon keresztül.

Hogyan alakult az alapítást követő időszak?

– Ez az üzlet eleinte jól működött, ellenben jóval nagyobb potenciált láttam ebben a lehetőségben, mint amit mi, két fiatal huszonéves el tudtunk volna saját erőből érni. Ezért új befektetőket, új kapcsolatokat kerestünk. Ez eltartott két évig. De végül sikerült találni pár személyt, mondhatjuk azt is, hogy egy csapatot, akik hajlandóak voltak befektetni a cégbe és az általam bemutatott ötletekbe. Ezek után sikerült összehozni egy merészebb tervet, ami a kutatást és fejlesztést is magában foglalta az információtechnológia területén. Így 2007-ben kialakítottuk az elektronikai fejlesztési részleget, ahol új innovációs termékeket kezdtünk fejleszteni a PLC technológiára alapozva. 2008-ban beindítottuk a szoftverfejlesztést, ahol a termékeinket vezérlő központi alkalmazásokat fejlesztjük. 2009-ben beindult a termelési egység, a gyár, ahol a saját fejlesztésünk eredményeit, a termékeinket gyártjuk le. Persze itt is voltak piaci változások. Az első fejlesztéseinkkel kimondottan az energiafolyam, az elektromos áram megfigyelésére szolgáló eszközöket és szoftvermegoldásokat hoztunk létre. Ellenben az elektromos áram folyamatos árnövekedése és a gazdasági válság is ráébresztette a társadalmat a takarékosságra, így alkalmazkodva a piaci igényekhez, olyan termékeket és megoldásokat kezdtünk fejleszteni, amelyek az energiatakarékosságra adnak lehetőséget.

Az innovációs tevékenységüknek köszönhetően mondhatjuk, hogy új technológiát dobtak a piacra?

– Nem mi fedeztük fel a technológiát, valójában ügyeskedünk azzal, ami a rendelkezésünkre áll. Az információs technológia területén nagysebességű haladás történik. Minden egyes évben új elektronikai alkatrészek, új technológiák kerülnek piacra. Mi ezeket elemezzük, próbálunk olyan összeköttetéseket, termékeket piacra dobni, amelyek még nem léteznek, és amelyeknek természetesen üzleti értelmét is látjuk. Milyen termékeket, megoldásokat kínálnak?

– A Flashnet ma egy brassói hardver- és szoftverfejlesztő cég, amely innovatív megoldásokat és termékeket hoz létre az energia megfigyelés, menedzsment és vezérlés területén. Három fő szektort céloztunk meg: a közvilágítás, a közmű elektromos hálózatok és az épületek. Ezekre a szektorokra külön megoldásokat kínálunk, amelyek célja az energiafogyasztás csökkentése és optimalizálása. A rendszerek és termékek rövid távon visszatermelik az árukat a takarékosság által. A termékek konkrétan: az inteliLIGHT közvilágítási vezérlőrendszer, az inteliGRID a közmű elektromos hálózatok megfigyelő- és vezérlőrendszere, és az inteliBUILDING épület menedzsment rendszerek.

A közvilágítási rendszereikkel távoli városokig jutottak. Melyek ezek?

– A közvilágítási rendszerünk egy világsikernek számít, ma a cég bevételeinek több mint 80 százaléka termék- és szolgáltatásexport ebben a szektorban. Említésre méltó projektjeink Mekka és Rijád városai Szaúd-Arábiában, a termékeinket emellett használják Indonéziában, Bahreinben, Lengyelországban, Oroszországban, Brazíliában és sok más európai ország több városában.

Mekkora igény mutatkozik a többi termékre és megoldásra?

– Az inteliGRID rendszert az elektromos energia szállítók és szolgáltatók veszik igénybe. Ez a rendszer lehetőséget ad a közüzemi elektromos hálózatok megfigyelésére, veszteségek csökkentésére, lopások kiszűrésére, elektromos merő órák távoli olvasására, fogyasztók távoli be- és kikötésére. Ugyancsak lehetővé teszi, hogy a fogyasztók energiát tudjanak termelni és visszaszolgáltatni a hálózat fele, azaz a jelenlegi fogyasztók mikrótermelők is lehetnek a jövőben.Ezzel a rendszerrel kezdetben Romániában sikerült lépni, kelet-európai premierként az első rendszert Brassóban telepítettük még 2010-ben. Ma már Ploiești-en és Kolozsváron is vannak telepítéseink, ugyancsak nagy érdeklődés van több országban a termék iránt, az elkövetkező hónapokban több telepítést kezdünk az ország határán kívül.Az inteliBUILDING megoldásunk még fejlesztés alatt van, az év végén fogjuk piacra dobni új termékcsaládként. Ennek a megoldásnak a lényege az épületek energiai hatékonyságának a növelése, ez a megoldás bárkinek lehetőséget fog adni kis, közepes vagy nagy épületek energia megfigyelésére és optimalizálására egyszerű, olcsó és könnyen elérhető megoldásokkal, különös szakmai tudás nélkül.

Mekkora a verseny ezen a piacon?

– A rendszereink és termékeink egy szélsőséges réspiacon vannak jelen. A versenytársaink a világon nagy játékosnak számító cégek. Ezen a piacon szinte mindenki megoldása úgy van kidolgozva, hogy a vezérlő rendszere csak a saját eszközeikkel kompatibilis. Ha valaki egy közvilágítási menedzsment rendszert szeretne például egy nagy gyártótól, akkor abban minden lámpatest ugyanattól a gyártótól kell legyen, nem használhatják más gyártók lámpatesteit vagy vezérlőit. Monopol helyzetek alakulnak ki, és a felhasználó függő marad az adott gyártótól.Erre válaszként mi egy olyan megoldást dobtunk a piacra, ahol nem számít a lámpatestgyártó, nem érdekel, hogy új vagy éppen régi a lámpatest. Ezzel a cégünk bekerült egy olyan, mindössze 2-3 vállalatot számláló körbe, ahol ilyen szintű, teljeskörű termékeket tudunk nyújtani.

Mennyire jelent hátrányt ekkora versenytársakkal szemben a romániai székhely?

– Bizonyos szempontból az európai piacon hátrányt jelent a romániai székhely, viszont előnyt jelent a versenytársakhoz viszonyítva, hogy a költségek szintje itt alacsonyabb. Az a pénzösszeg, amit például kutatás-fejlesztésre költünk itt Brassóban, nem biztos, hogy elég lenne más európai országban. Számos esettel találkoztam már, ahol érezhetően hátrány volt, hogy Romániából vagyunk. A konkurencia, akárhányszor lehetőséget talált, ki is használta ezt. Romániát sokan a nem megfelelő minőséggel jellemzik, Európa utolsóiként tartják számon. Büszke vagyok arra, hogy teljesen az ellenkezőjét bizonyítottuk be a nemzetközi piacon. Kilenc éve létezünk már, a céget és a termékeinket egyre jobban megismerték. Azt gondolom, hogy komolyságot bizonyítottunk, és az is fontos, hogy sok elismerést kaptunk az eddigi eredményekért. Érdekes, hogy a romániai székhelyt nem érezzük hátránynak az arab országokkal történő üzletek kötésekor, hiszen ott kedvelik a romániaiakat. Bizonyára ez annak is köszönhető, hogy még a kommunizmus idején a volt diktátor nagyon jó viszonyokat ápolt az arab országokkal. Több olyan eset is volt, amikor az üzletfelek megemlítették, hogy régen még az édesapjuk is üzletelt romániaiakkal.

Mennyire volt nehéz megismertetni a céget külföldön?

– Szerepeltünk különböző szakkonferenciákon, ahol közvilágítással kapcsolatos rendszereket és termékeket mutattak be. Így az említett ügyfelek találtak meg minket. Nem mi mentünk hozzájuk, hogy eladjuk a terméket, hanem ők kerestek meg azzal, hogy szükségük van a termékeinkre és szolgáltatásainkra.

Kisebb cég révén, sokkal hajlamosabbak vagyunk termékmódosításra és adaptálásra. Az ilyen típusú projektekben minden ügyfélnek saját specifikus igényei vannak. A szaúd-arábiai piacon például ez biztosította számunkra a nyerési lehetőséget, hiszen olyan emberekről beszélünk, akiknek még a Mercedes is egyedi autót készít, a vágyaik szerint. Az első projektet igazi kihívás volt telepíteni és felmutatni, a többi már magától jött. Világszinten piaci vezetők vagyunk közvilágítást vezérlő rendszerek területén.

Ehhez a vállalkozáshoz különleges szakembergárda szükséges?

– A szakembergárda egy állandó probléma. Maga a cég úgy épült, hogy az első két évben egyedül voltam alkalmazott, tulajdonos, vezető és mindenes. Utána egyenként alkalmaztam, próbáltam a megfelelő szaktudású embereket magam köré gyűjteni. Habár részemről megvolt a tiszta vízió, a szükséges szaktudás azzal kapcsolatban, hogyan is szeretném ezt létrehozni, azért maga a termékek megvalósítása csapatban működött a kollegáimmal. Bár a teljes folyamatot, az alkalmazottak szükséges szaktudását és a vállalat fejlődésének az ívét is tisztán vizualizáltam, láttam magam előtt, a termékek megvalósításához összehangolt csapatmunkára volt szükség.A csapatmunkában igyekeztem nagyon aktívan részt venni, minden esetet, minden helyzetet ki kellett elemezni, a lehető legjobb döntéseket hozni. Annak ellenére, hogy a cégnek vezérigazgatója vagyok, a technikai ügyeket személyesen elemzem és irányítom, ezt látom célravezetőnek.A megfelelő alkalmazottak megtalálása nagyon nehéz, hiszen nincs megfelelő szakoktatás az országban, nagy a szakemberhiány, és annak ellenére, hogy nagyon jól megfizetjük őket, így is nehéz őket megszerezni. Sajnos az egyetemek manapság futószalagon hoznak ki olyan fiatalokat, akik több diplomával rendelkeznek, akár mesteri diplomával is, de gyakorlati téren semmilyen tapasztalatuk nincs, sokukat még csak nem is érdekli az a szakma, amiből oklevelet szereztek.

Jelenleg hány alkalmazottat számolnak?

– Jelenleg több mint 40 személyt foglalkoztatunk, de a cég és a csapat folyamatos növekedésben van. Terveink szerint legalább 25 százalékkal meg fogjuk növelni a személyzet számát jövőre, hiszen egyre több párhuzamosan futó projektünk indul be nemzetközi szinten.

Mik a jövőbeli kilátások?

– További növekedésre számítok a jövőben is. A következő évben 35-40 százalékos bevételnövekedésre számítunk. Ahogy már említettem, az alkalmazottak száma is nőni fog. Az új kollégák keresése állandó, mivel nagyon nehéz igazán jó szakembert találni.Jövőre egy új székhely építését tervezzük, hiszen már nem férünk a jelenlegi épületünkben. Az új épületben majd optimálisabban tudjuk végezni a kutatást és fejlesztést, gyártási folyamatainkat. A cél valójában az, hogy tudjunk tovább nőni, megfelelő környezetet biztosítani az alkalmazottaknak.

Jelenleg van egy érdekesebb projektjük, amiről mesélne?

– Nagyon sokat tudnék mesélni, de próbálok összefoglalni egyet. Az egyik új termékünk egy olyan rendszer, amely a közvilágítási energiaszükségletet lenullázza. Egy Budapest szintű város hozzávetőleg egymillió eurót fizet havonta a közvilágításra felhasznált elektromos áramra. Ez a termék minden egyes lámpatestet egyénileg vezérel, folyamatosan feszültség alatt tartja a közvilágítási hálózatot, a lámpatest vezérlőkbe mikro-invertereket építünk be, és napelemeket szerelünk a lámpatestek tetejére. Ez azt jelenti, hogy minden egyes lámpatest nappal energiatermelővé válik, és a termelt energiát visszatáplálja az elektromos szolgáltató hálózatába, éjszaka a lámpatestek meg energiát fogyasztanak a hálózatból. Számításaink azt mutatatják, hogy az elektromos fogyasztás effektív nulla, vagy még több energia lesz termelve, mint amennyit a lámpatest el fog fogyasztani. Ez egy nagy előrehaladás a közvilágítás területén, teljesen új üzleti lehetőségek válnak elérhetővé.A rendszerünk teljesen megváltoztatja a közvilágítási hálózatok célját és működését. Ma a közvilágítási hálózat enyhén butának nevezhető, habár a vezetékek eljutnak a város minden pontjára, a hálózat nappal nincs feszültség alatt. Ez azt jelenti, hogy este egy megadott órában vagy akár egy fényértékelő által bekapcsolják a feszültséget a hálózaton, begyúlnak a lámpatestek, reggel meg kialszanak a hálózat lekapcsolásakor. A mi rendszerünkkel viszont elérhető, hogy a hálózat folyamatosan feszültség alatt marad, minden egyes lámpatestet egyénileg vezérlünk és megfigyelünk, így egy városszintű elektromos disztribúciós es kommunikációs hálózatunk van, amelyre applikációkat tudunk egyszerűen és költséghatékonyan fölszerelni. Az applikációk itt lehetnek akár elektromos autó töltőállomások, digitális város applikációk, mint például a környezetmegfigyelő rendszerek, autószámlálók, fegyverdurranás detektálás, árvíz detektálás és bármi, amit az ember el tud képzelni. Ettől a perctől már csak a képzelet szabja meg a határokat, hogy milyen applikációkat tudunk még ráépíteni a digitális város fogalomra.

Nagyon sokat dolgozik. Hogyan néz ki egy napja?

– Először is nagyon sokat utazom. Az időm majdnem felében el vagyok utazva különböző országokba, bemutatókra, üzleti tárgyalásokra. Amikor itthon vagyok Brassóban, akkor általában napi 12-14 órát dolgozom, közelről követem a cégen belüli tevékenységeket. Nincs az a luxus megadva nekem, hogy azt tegyek, amit szeretnék, azt kell tennem, amire éppen szükség van.

Hogyan szokott pihenni?

– Mindenek előtt van egy nagyon kedves feleségem, akivel a múlt évben házasodtunk, és aki mindent megtesz a kellemes és nyugodt családi környezet érdekében. Azt kell igazolnom, hogy amióta együtt élek a párommal, sokkal hatékonyabban tudok a cégre és üzletre koncentrálni, és sokkal kiegyensúlyozottabb az életem. Ugyan próbálom az otthonlétem során a munkát kerülni, de sajnos ezt nem tudom mindig elérni. Amikor lehetőségem van, menekülök. Ez alatt azt értem, hogy télen, amikor csak megtehetem, megyek snowboardozni vagy sízni. Nyáron pedig igyekszem minél több időt eltölteni a természetben, kikapcsolódni és a párommal utazni. Ez jelenti számomra a pihenést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!