Megtörhetik Románia növekedési lendületét az Oroszország elleni szankciók

2014. április 24. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kiszámolta, súlyossági fok szerint hogyan érintik Románia gazdasági növekedését az Oroszország elleni lépések. Mugur Isărescu is beszélt a kockázatokról egy konferencián.

Akár 0,6 százalékponttal is csökkenthetik Románia gazdasági növekedését az Oroszország elleni EU-s szankciók – ezt állapítja meg az Európai Bizottság (EB) jelentése, amelyet a Hotnews ismertetett. Az EB múlt héten minden uniós ország kapcsán megvizsgálta az Oroszország elleni szankciók hatásait, a tanulmányokat pedig elküldték az államok kormányainak. A dokumentum romániai elsődleges adatokkal dolgozik, és három szcenáriót vázol.Az első lehetőségváltozat szerint, ha az EU csak gyenge szankciókkal bünteti az orosz gazdaságot, Románia gazdasági növekedése idén 0,1 százalékponttal, 2015-ben pedig egyáltalán nem szenvedi meg az intézkedéseket. Amennyiben közepes mértékű szankciókat foganatosítanak az EU-s országok, Románia gazdasági növekedése 0,3 százalékponttal lesz alacsonyabb a vártnál még idén, jövőre pedig 0,1 százalékponttal. Ebben az esetben az idén 2%-os, jövőre 2,4%-os GDP-bővülés lenne – becsüli az EB.Amennyiben az EU a lehető legkeményebb szankciókat vezeti be Oroszországgal szemben, a román gazdaság idén 0,6 százalékpontot veszít növekedési üteméből, jövőre 0,3 százalékponttal fogja vissza bővülést a lépés. Az Európai Bizottság következtetése az, hogy Románia kitettsége korlátolt az Oroszország elleni szankciók kapcsán. Románia Oroszország és Ukrajna felé irányuló exportja mindössze az ország összes kivitelének a 4,7%-át teszi ki, egy 10%-os csökkenés 0,16 százalékpontot venne el az idei gazdasági növekedésből – jelentette ki a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu egy szerdai konferencián. Előadásában azt mondta, Románia azon három ország közé tartozik, amelyek a legkevésbé függnek az orosz energiaimporttól, ezek csak a hazai fogyasztás 15%-át teszik ki. „Ha el is zárnák a gázcsapokat, november-decemberig biztonságban lennénk” – tette hozzá. Az orosz tőke ugyanakkor közvetlenül és közvetetetten is jelen van Romániában – ismerte el a BNR elnöke, aki a vas- és acélgyártást (TMK), a kohászatot (ALRO Slatina) vagy a kőolajfinomítást (Lukoil) említette, mint érintett üzletágakat. Egyik cég sem jelent ugyanakkor rendszerszintű kockázatot – mondta.A bankszektorban közvetlenül nincs jelen orosz vagy ukrán tőke, így a hitelezésre csak gyenge hatása lehet az orosz-ukrán konfliktusnak az osztrák vagy francia bankok kitettségének köszönhetően.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!