Hogyan alakult át 14 év alatt a romániai gazdaság szerkezete?

2014. április 15. – 05:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma már a GDP harmada származik ipari tevékenységből, teret veszített a mezőgazdaság és nőtt a magasabb hozzáadott értékét igénylő ágazatok aránya a bruttó hazai össztermékben.

Az elmúlt 14 évben, ha nem is egyenletesen és folyamatosan, de megnőtt az ipar szerepe a gazdaságban: ma már majdnem a GDP harmada származik ipari tevékenységből, így egyre kevésbé függ a gazdaság teljesítménye a mezőgazdaságtól – mutatta ki Constantin Chirca , a központi bank (BNR) statisztikai osztályának igazgatóhelyettese. Az eredményekről egy konferencián számolt be, amelyről a Ziarul Financiar tudósított.2000 óta a bruttó hazai össztermék az 1,6-szorosára, 142 milliárd euróra növekedett, de a növekedés nem volt kiegyensúlyozott. Míg az ipar 25%-ról 30%-ra növelte részesedését, addig a mezőgazdaság szerepe felére csökkent, az építkezések aránya 5%-ról 8%-ra nőtt, a kereskedelemé pedig 18%-ról 11%-ra mérséklődött. A gazdaság az alacsony hozzáadott értékkel rendelkező ágazatoktól a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező ágazatok fele mozdult el, ez pedig hozzájárul a reálmutatók javulásához, az eurózónához való csatlakozáshoz szükséges konvergencia kritériumok teljesítéséhez – vélik az elemzők.

Bár az ipar hozzájárulása a GDP-hez tavaly elérte a 30%-ot, ez még mindig messze van az 1990-ben jegyzett 40%-tól. Az elmúlt 14 évben a 2008-2009-es válság idején volt a legalacsonyabb az ipari tevékenység aránya a gazdasági össztermékben: 23-24%-os. Közép- és Kelet-Európában a 30%-os arány jónak számít, ezzel csak Magyarország (42%) előzi meg Romániát, Bulgáriában és Lengyelországban 22%-os az ipar részesedése. „Románia az elmúlt években jelentősen iparosodott” – vonta le a következtetést a BNR elemzője. A spekulatív jellegű ingatlanbefektetéseket és a fogyasztás robbanását a túlzott mértékű hitelezés és az elrugaszkodott fizetésemelések idéztek elő, de ezek hatását a válság „orvosolta”, már csak az építőiparban és a kereskedelemben érződik ezek hatása – magyarázta Chirca az adatokat.Az építkezések aránya a GDP-ben 2008-2009-ben még 11% volt, az iparágat később viszont recesszió sújtotta. A kereskedelem a válság előtt még a gazdasági össztermék 19%-át adta, tavaly viszont csak a 11%-át. 2004-ben még a GDP 13%-a származott mezőgazdasági tevékenységből, 2013-ban viszont már csak 6%. Ezzel azonban még mindig „agrárhatalomnak” számít az ország Európában.14 év alatt 1,56-szorásra nőtt Románia GDP-je, 91 milliárd euróról 142 milliárd euróra. Ami a GDP felhasználását illeti, mind a lakossági fogyasztás, mind a közintézmények fogyasztása aránya csökkent a válság éveiben. A háztartások fogyasztása 2000-be a bruttó össztermék 67%-át tette ki, tavaly már csak a 61%-át. 2000-2008 között a befektetések aránya 12%-ra tudott nőni és 2008-ban elérte a 31%-os csúcspontját. 2013-ra viszont már 23%-ra apadt ezek aránya.

Románia 4,4-szer többet exportál, mint 2000-ben, 11,3 milliárd euróról 49,6 milliárd euró értékűre nőtt a kivitel. A GDP összetételében viszont a nettó export, vagyis az import és export közötti különbség számít, és mivel az elmúlt években folyamatosan deficites volt a külkereskedelmi mérleg, a nettó export nem hogy hozzáadott, hanem elvett a GDP értékéből. A nettó export aránya 2013-ban történelmi minimumra, 1%-ra csökkent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!