Már a szerzetesek is Kickstarteren keresnek támogatókat

2014. április 11. – 06:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Műhold, okosóra, de akár egy film létrehozását is támogathatod a Kikckstarter segítségével, amelynek előnyeit már ferences szerzetesek is felismerték.

Assisi Szent Ferenc egykori cellájának restaurálására tegnapig lehetett adakozni. A Kickstarter lehetővé teszi, hogy képet készíts magadról a világűrből háttérben a Földdel, de csináltak már filmváltozatot is nagysikerű sorozatról. A közösség még a legőrültebb ötlet finanszírozását is bevállalja,

egy ukrán fiú befőttes gumikat lövő fegyverre talált támogatókat.

Projektje annyira elnyerte a támogatók tetszését, hogy az eredetileg megcélzott 5 ezer dolláros összegnél jóval többet, 147 ezer dollárt sikerült összekalapoznia. A fegyver valóban lenyűgöző, sorozatban 67 befőttes gumi kilövésére alkalmas, a hatótávolsága pedig 8 méter. A gépfegyvert egy kisebb elektronikus motor hajtja, amely segítségével akár 14 lövedék kioldása is elérhetővé válik másodpercenként.

A fegyverhez a fejlesztője még saját töltőeszközt is ad, így már valóban gyerekjáték használni.

A Kickstartert még ferences szerzetesek is használják,legkevesebb 125 ezer dollárt gyűjtöttek ugyanis a San Francesco a Ripa templom egyik cellájának restaurálására, amelyben Assisi Szent Ferenc 1209 és 1223 között legalább négyszer szállt meg Rómában való tartózkodása alatt. A gyűjtés április 10-én zárult, az utolsó néhány nap izgalmasan alakult, hiszen a határidő lejárta előtt csak pár órával sikerült elérni a célt. Végül 127 ezer dollárt tudtak összegyűjteni. A ferencesek a kapott támogatásból megtisztítanák a gyertyáktól és olajlámpáktól megfeketedett falakat, felújítanák a bejáratnál található festményeket, kicserélnék az elektromos hálózatot, de még a rágcsálók elleni harcot is felvennék. A projekt a cella virtuális változatának létrehozását is magába foglalja, a ferences rend még médiakampányra is költene a befolyt összegből.

Az adakozók Pax et Bonum (béke és áldás) feliratú pólókat, klarissza nővérek által kézzel készített tárgyakat kapnak ajándékba. A legbőkezűbb adakozó pedig részt vehet a cella restaurálását követő októberi megnyitón, ahol várhatóan Ferenc pápa is jelen lesz.Műholdra is adhatsz pénzt.Az egyik legnagyobb sikertörténet az ARKYD projekt, amely egy közösségi finanszírozású, űrteleszkóppal ellátott műhold. Az ARKYD megálmodóinak célja, hogy a műhold pályára állítását követően bérbe lehessen majd adni, felvételek készítése céljából. A projekt megvalósítását több mint 17 ezer támogató finanszírozta 1,5 millió dollárral (a csapat 1 millió dollárt szeretett volna kapni előzetesen). A csapat már köszönetnyilvánítását is megosztotta.

A fejlesztők egy külső kijelzőt helyeznek el a műholdon, amelyre a tervek szerint térítés ellenében bárki felküldhet egy fotót saját magáról, így az alábbihoz hasonló képek is készülhetnek rólunk a világűrben.

A Kickstarter márciusban elérte az 1 milliárd dolláros álomhatárt,ekkora összeggel támogatta az oldal közössége a náluk bemutatott projekteket. A kickstarter.com látványos és sokatmondó infografikával ünnepelt, de lássuk, melyik volt a 2009-ben indított kezdeményezés eddigi három legsikeresebb projektje:3. Közösségi kalapozással már film is készült (5,7 millió dollár)Mondhatnánk azt is, hogy a Veronika Mars című sorozat rajongói nosztalgiázásként vettek maguknak egy filmet. A sorozat atyja, Rob Thomas és a nyomozólányt alakító Kristen Bell kampányt indítottak a Kickstarteren: ha a rajongók egy hónap alatt összegyűjtenek 2 millió dollárt, akkor belevágnak a film elkészítésébe. A cél 10 óra alatt teljesült. Sőt,a hónap végére 90 ezren 5,7 millió dollárt gyűjtöttek össze.

2. Az Ouya játékkonzol (8,5 millió dollár)A 30 napra meghirdetett gyűjtés során 950 ezer dollár volt a cél, de már első nap sikerült majdnem felét megszerezni (460 ezer dollárt). Az android rendszerrel működő játékkonzol sikerének kulcsa az alacsony ára (99 dollár), valamint a fejlesztők hozzáállása lehetett, miszerint kimondottan biztatják a felhasználókat, hogy hackeljék meg a konzolt, már meglévő eszközöket kössenek hozzá, vagy újakat hozzanak létre. A megjelenést követően a konzolt meglehetősen sok kritika érte. Sokan egy kijelző nélküli, televízióhoz kapcsolható telefonnak tartják (a hardver nagyon hasonló a Google Nexus 7-hez), a tesztelők értékelésükben pedig csupán gyengén közepes kategóriába sorolják.

1.Pebble okosóra, ennyi pénzt szerezni áldás vagy átok? (10,2 millió dollár)A Pebble Technology 10 millió dolláros tőkét szerzett okosórájához, eddig ez a legtöbb pénz, amit Kickstarter kampány segítségével sikerült összegyűjteni. A kezdeményezők kezdetben csupán 100 ezer dolláros célt tűztek ki, a támogatók lelkesedése az okosóra iránt azonban minden várakozást felülmúlt. A Pebble sikeréhez az is hozzájárult, hogy a csapat már kész prototípusokkal tudott kampányolni. Az órát valószínűleg senki nem azért veszi meg, hogy az időt mutassa (bár ez a funkciója sem mondható átlagosnak), hiszen képes drót nélkül kommunikálni az okostelefonnal, megjeleníti a naptár emlékeztetőit, a telepíthető applikációk mellett pedig természetesen mutatja a bejövő hívásokat és üzeneteket is.

A gyártónak a rengeteg pénz mellett hatalmas elvárások is a nyakába szakadtak. Már a projekt lezárása előtt letiltották azokat a támogatási csomagokat, amelyek mellé óra is jár a kivitelezést követően. A hatalmas támogatás miatt a Pebble órákat ipari mennyiségben kell majd gyártaniuk a fejlesztőknek.

Forrás: kickstarter.com, hvg.hu, origo.hu, gamestar.hu

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!