Mibe tegyük megtakarításainkat?

2014. április 10. – 05:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A zoknit és a paplant nem ajánljuk, és sajnos már a banki betét sem a régi. Az alternatívákat és a mellettük szóló pro és kontra érveket gyűjtöttük össze. Ábráink is vannak.

BANKI BETÉT

Pro: a klasszikus megoldás. Kockázata rendkívül alacsony, főleg, hogy 100 ezer euróig az állam garantálja, hogy bármi történik is a bankkal, visszakapjuk a pénzünk. Egyszerű, csak egy bankszámla kell hozzá, és ma már a bankfiókba sem muszáj bemenni egy betét létrehozásához, ha van internet banking szolgáltatásunk. Kontra: az elmúlt időszakban nagyon sokat estek a betéti kamatok. A BNR februári adatai szerint a romániai lakossági ügyfelek átlagosan 3,57%-os éves kamattal kötötték le lej alapú megtakarításaikat egy év alatti időszakra. A banki kezelési költségek és a 16%-os kamatadó után alig nyerünk valamit a banki betéteken, a kamat lehet, hogy az inflációt sem fedezi, ha pedig rosszul választunk pénzintézetet (vagyis ha magasak a kezelési költségek), az sem kizárt, hogy kevesebbet veszünk ki, mint amennyit beteszünk.

ARANY

Pro: éveken, évtizedeken át a legnépszerűbb befektetés volt. Az arany vásárlásával csökkenthető az inflációnak vagy az árfolyamváltozásoknak való kitettség, és jó diverzifikációs lehetőség is (amikor nem teljesít jól a gazdaság, általában emelkedik az aranyár). A közvetlen aranyvásárlás mellett aranybányászati cégekbe, vagy arannyal üzletelő fedezeti alapokba is lehet fektetni.

2001 és 2011 között dinamikusan nőtt az aranyár, és 2014-ben is kedvező trendek figyelhetőek meg. A Capital Economics elemzői szerint a megugró kínai kereslet miatt év végére a jelenlegi 1000 dollárról akár 1450 dollárra is nőhet az árfolyam. Az Európai Unióban áfamentesek az aranyérmék és az aranyrudak.

Kontra: kis mennyiségben nem igazán éri meg. Ha fizikai formában szerezzük be, gondoskodni kell a biztonságos tárolásáról. Magasak a tranzakciós költségek, a vételi-eladási ár közötti különbségek, ezért csak hosszútávon érheti meg a befektetés.

Az árfolyam volatilitása magas, és főleg a kereslet-kínálat alakulásától, nem egyszer a spekulatív ügyletektől függ. 2013-ben az aranyár 27 százalékos éves visszaesést mutatott (inkább a részvényeket választották a befektetők), ilyen mértékű csökkenésre a nemesfém határidős piacán 1984 óta nem volt példa.

INGATLAN

Pro: sokan úgy tartják, hogy a ház/lakás vagyon és nemcsak értékálló befektetés, hanem értékét növelni tudó eszköz is. Mi több, ha már van saját otthonunk, a vásárolt ingatlant bérbe adhatjuk, ebből pedig állandó jövedelemre tehetünk szert. A Morgan Stanley szerint a világ dollármilliomosainak a 77%-a tartja úgy, hogy idén az ingatlanbefektetés lesz a nyerő. Kontra: míg a banki betétek esetében nincs összegbeli megkötés, de még aranyat is tudunk kisebb összegekre vásárolni, az ingatlan már nagyon tőkeigényes befektetés. Lehetőség van banki hitelt felvenni a hiányzó rész pótlására, a lakbérből pedig visszafizetni a hitelt, de itt ügyelni kell a cash-flowra: pár hónap bérlő nélkül, vagy a lakbérek általános csökkenése, és máris mínuszban találja magát a befektető. A válság óta évről évre csökkent az ingatlanok ára Romániában az Eurostat indexe szerint: 2010-hez képest 2009-ben még 8,5%-kal drágábbak voltak az ingatlanok, 2011-ben már 14,2%-kal, 2012-ben 20%-kal voltak olcsóbbak (2010-hez viszonyítva).

RÉSZVÉNYEK

Pro: sokkal magasabb hozamot lehet elérni, mint a banki betétekkel. Lehetőség van kiválasztani, milyen szektor(ok) mely szereplőiről gondoljuk úgy, hogy a jövőben is jól fognak teljesíteni. Amerikában a tőzsde 2013 végén ismét ott tartott, ahol a 2008-as válság előtt, és nálunk is életjeleket mutat. A Bukaresti Értéktőzsde BET-indexe az egy évvel ezelőtti értékhez képest például 16,42%-os emelkedést mutat.

Kontra: rendkívül kockázatos opció, a részvényárak nagyon hamar, és nagyon gyorsan változnak. Éppen ezért jobb részvénycsomagokba fektetni, ezáltal elkerülve, hogy ne egy-két cég döntéseitől függjön a befektetésünk. Persze ez sem véd meg a globális hatásoktól: ha baj van, azt majdnem minden részvény megérzi. A tőzsdézés sokak szerint művészet, de valójában bonyolult számítási modellek léteznek egy részvény valós értékének a felmérésére, igaz, garanciát ezek sem adnak a jövőbeni történésekre.

BANKI MEGTAKARÍTÁSI TERMÉKEK

Pro: egy fokkal kevésbé kockázatosak a részvényvásárlásnál, ugyanis megtakarításunkat profi befektetői csapat fogja kezelni. A legtöbb bank már kínál ilyen termékeket. Igény szerint válogathatunk, hogy milyen típust szeretnénk: olyat, amely banki betétben is tartja a pénzünk egy részét, olyat, amely államkötvényeket is vásárol, vagy olyat, amely részvényekkel is kereskedik. A típusokról itt írtunk részletesen. Itt is érvényes a magasabb kockázat, magasabb hozam örökzöld állítás. Kontra: a hozam előre nem számolható ki, sőt, abban a pillanatban sem tudjuk, hogy végül mennyit nyerünk az üzleten, amikor a kilépésen döntünk, az árfolyamokat ugyanis a rá következő napon közlik a bankok. Kezelési költségekkel is számolni kell.

BITCOIN

Pro: Innovatív, virtuális, egyelőre adómentes és anonim. Egyre népszerűbb az „internet pénze”, mely központi bank nélkül működik, és gyakran zseniális hozamokat lehet vele elérni. Részletesen itt írtunk a rendszer működéséről, itt pedig interjút is közöltünk egy Bitcoin platformot működtető vállalat vezetőjével. Kontra: az összes lehetőség közül a legkockázatosabb. Egy éve 68 dollár volt egy Bitcoin, tavaly decemberben 1100, április 8-án pedig 452.

A Bitcoin működési rendszerét még az informatikusok többsége sem érti, sőt, a mai napig vitatják, hogy egyáltalán ki találta ki a rendszert. A kormányok, központi bankok és bankfelügyeletek igyekeznek figyelmeztetni a kockázatokra, akárcsak a világ második leggazdagabb embere, Warren Buffett , aki szintén óvva int a befektetéstől.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!