Borbély Károly: nem kizárt a hazai rezsicsökkentés

2014. március 26. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A villanyáram árának csökkennie kellene és a gáznak sem szabadna túl sokat drágulnia – véli az új energiaügyi államtitkár. De segíthet-e Románia az EU-nak az orosz energiafüggőség csökkentésében?

Távközlési miniszter is volt már, most az energiaügyi minisztérium államtitkára lesz. Milyen célok mentén haladva szeretné betölteni ezt a tisztséget?

– A 2010-2012-es időszakban, az RMDSZ akkori kormányzati szerepvállalása alatt a gazdasági minisztériumban vállaltam államtitkári szerepet, már akkor is a tevékenységem jó része az energiapolitikával foglalkozott. Az a célom, hogy az akkor szerzett tapasztalatot kamatoztatni tudjam ebben az új kormányban. Az elmúlt két évben ugyancsak az energiaszektorban dolgoztam, a magánszférában, ez is egy fontos tapasztalat számomra.

Tudja már, hogy mi lesz a pontos feladatköre?

– A minisztériumban egyelőre még zajlanak az egyeztetések, hogy milyen állami vállalatok maradnak az energiaügyi minisztériumnál és melyek fognak átkerülni a gazdasági minisztériumhoz. Valószínű, hogy két csoportra fogják osztani ezeket: szétválnak a gáz, az olaj területén tevékenykedő cégek és a villamos energia-szolgáltatók, illetve az energiaszállítással foglalkozó cégek, mint a Tranelectrica és a Transgaz. Több verzió van jelen pillanatban, de ha minden úgy marad, ahogy most van, akkor az energiacégek maradnak az energiaügyi minisztériumnál, a többi pedig átkerül a gazdasági minisztériumhoz. Ez a következő napok kérdése.

Az elmúlt időszakban is az energiaügy területén tevékenykedett, biztosan követte az áprilisi gázáremelés kapcsán kialakult vitákat, melyeket úgy tűnik, pillanatnyilag sikerül megoldani. Mit gondol, hosszú távon mit lehet tenni, hogy ne emelkedjenek az árak?

– A kormány komolyan odafigyel az energiaárakra, igyekszik olyan döntéseket meghozni, amivel ezeket féken tudja tartani. A miniszterelnök a mai (szerdai) kormányülés után fog bejelenteni bizonyos intézkedéseket, nem szeretném ezeket hamarabb kommunikálni. Egy biztos, hogy a kormány foglalkozik a kérdéssel és mindent megtesz, hogy ne növekedjenek az árak.

Elképzelhetőnek tartja, hogy magyarországi mintára nálunk is rezsicsökkentésre kerüljön sor?

– Jelen pillanatban, ha a számokat nézzük, jelentős energiahasználat-csökkenés észlelhető a piacon, 8-9%-kal kevesebb energiát használ most Románia, mint az előző években. Ezen kívül jóval több energiát termelünk a piacon, mint eddig. Ezeknek oda kellene vezetniük, hogy a villamos energia ára csökkenjen. Ami a gázt illeti, 80%-ban a belföldi gázt használjuk, és csak a többit importáljuk az oroszoktól, tehát hatalmas árnövekedésnek nem kellene bekövetkeznie.

Említette az orosz gázt. Az ukrajnai történések miatt az elmúlt hetekben egyre hangsúlyosabban keresi a megoldást Európa az orosz gázfüggőség csökkentésére. Az energiabiztonság megteremtésének az ügyében tud-e Románia az európai országok segítségére lenni?

– Románia eddig is fontos szereplője volt az európai energiapolitikának a földrajzi helyzete miatt. A Fekete-tengerben feltérképezett földgáztartalékaink egy erős pozíciójú tárgyalópartnerré teszik az országot, nemcsak az EU-val, de Törökországgal szemben is. Az EU energiapolitikájában Románia egy nagyon fontos szerepet kaphat, persze tőlünk is függ, hogy mennyire tudunk ezzel élni és konkrétan fellépni, hogy lássák is, hogy képesek megfelelni is ennek a szerepnek. Ennek a kormánynak a politikai és szakmai potenciálja is megvan erre. A miniszter úr is elismert Európa szerte, nemrég választották meg az európai szabályzóhatóság elnökévé, ezt is hasznosítani kell.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!