Az internet népe kiröhögi a vállalati görcsösséget

2014. március 25. – 04:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezért a cégeknek kevésbé kellene komolyan venniük magukat – hangzott el a XIII. EFIKOT-on Sepsiszentgyörgyön. Helyszíni beszámoló a legizgalmasabb gondolatokról.

„Románia nem a Szilícium-völgy, soha nem is lesz az. Jelenleg sokkal jobb annál. Szerintem a rendelkezésre álló tehetséges szakemberek elérhetősége egy vállalat számára tízszer jobb például Kolozsváron, mint a Szilícium-völgyben” – mondta Philipp Kandal , aki a XIII. alkalommal, ezúttal Sepsiszentgyörgyön megrendezett Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozójának (EFIKOT) első plenáris előadójaként a saját aranyszabályát is megosztotta a résztvevőkkel. „Egy vállalkozó soha nem panaszkodik. Szereti, megváltoztatja, vagy hagyja az egészet.”Kandal nemrégiben 24 millió dollárért adta el öt éve alapított startupját. A Kolozsváron és Berlinben működő Skobbler Európa egyik jelentős mobilalkalmazásokat fejlesztő cégévé nőtte ki magát. „Szerintem a jövő a vállalkozóké. Mindenünk megvan ahhoz, hogy sikerünk legyen, hiszen Európában fantasztikus a piac és jó az oktatási rendszer. Az európai piac nagyon nagy – nagyobb, mint az amerikai.”

Kandal szerint nagyon fontos, hogy az általunk alapított vállalat már a kezdetekkor a jövőbeli bevételekre fókuszáljon és használja ki az arbitrázslehetőségeket. „Termelj helyi szinten, hiszen a költségek Romániában alacsonyabbak, majd értékesítsd a terméked globálisan” – tanácsolta, és hozzátette, hogy egy vállalat számára a globális jelenlét az ügyfelek által tanúsított bizalom szintjét is rendkívüli módon növelheti.

Ma már nincsenek titkok

„Észre kell venni, hogyan módosított az internet azon a környezeten, ahol ma már szinte mindenkinek tevékenykednie kell a vállalkozásával. Ugyanis minden megváltozott, semmi nem lesz olyan, amilyen volt. Ez a folyamat megállíthatatlan, előbb utóbb mindenkit utol fog érni, még a sarki virágárust is” – mondta Seer László a konferencia második előadója.Seer felhívta a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni a fogyasztó és az ember közt. „A fogyasztó egy szemszög, az ember viszont ennél több, a szükségleteit vagy éppen a világnézetét is figyelembe kell venni. Egy tágabb fogalom, ami a versenynek egy újabb szintjét hozza” – világított rá. Az előadó hozzátette, hogy egy sikeres marketing tevékenységhez fontos felismerni, hogy a piacok emberekből állnak, nem fogyasztókból, vagy demográfiai szegmensekből. „Az emberek közti párbeszéd emberinek hangzik és emberi nyelven történik. Az internet pont erre való.”

Az előadó elmondta, hogy a piacok okosabbakká váltak, mint valaha, emiatt egyre kevésbé vannak titkok. „Az okos piacokon a fogyasztók többet tudnak a termékekről, mint az eladó maga. Ha valaki elront valamit, annak híre megy” – közölte Seer, aki szerint a vállalatok gyakran nem ismerik fel, hogy a fogyasztók egyre mélyebb kommunikációban vannak egymással. „Ez a kommunikáció egyre sokrétűbb, nem csak szavakban történik, hanem érzelmekben is narratívák által.”A szakember elmondta, a vállalatoknak észre kell venniük, hogy a piac néha röhög rajtuk. „Gyakori hiba a vállalati görcsösség. Az internet természete épp az ellenkezőjét kívánná meg, nem mindig segít, ha a vállalat marketingese a corporate hozzáállást, stílust veszi fel. A cégeknek kevésbé kellene komolyan venniük magukat, ugyanis hajlamosak arra, hogy túl hivatalosan gondolkodjanak a termékeikről és szolgáltatásaikról.”

„A közösségi média nem egyenlő a Facebookal.

Ha valaki azon gondolkodik, hogyan lehet sikeres az online közösségi média területén, akkor érdemes visszamennie a gyökerekhez és olyan emberi igényekre alapozni, amelyeket a technológia segítségével jól fel lehet építeni” – indított Lévai Richárd közösségi marketinggel foglalkozó szakember, aki előadásában arra is kitért, hogy a közösségi média megjelenésével terjedő mutatószámok, mint a like-ok, vagy a feliratkozások száma nem feltétlen jelent az adott vállalat számára valamilyen üzleti eredményt is.„Nem a publikusan is látható mutatószámok a lényegesek, a közösségi media mérését az üzleti folyamatainkhoz kell igazítani. Abban kell gondolkodni, hogy az adott tevékenység mennyire hatékony, vagy milyen eredményekkel jár üzleti szempontból” – mondta Lévai.

A szakember elmondta, hogy a vállalatoknak előnyös lehet saját online közösségben gondolkodniuk, hiszen több információt nyerhetnek a potenciális ügyfelekről, valamint sokkal inkább lehet ösztönözni az embereket. „Például az általános közösségi hálók, mint a Facebook, olyan előnyökkel rendelkeznek, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Bevonhatjuk a közösség tagjait játékokba, versenyekbe, de olyan információkat is nyerhetünk a közösségünk tagjairól, amiket vissza tudunk vezetni az üzleti tevékenységünkre is.” Lévai rámutatott, hogy érdemes kicsit kitágítani a határokat és észre kell venni például egy egyszerű YouTube videóban rejlő lehetőségeket is. „Volt olyan webáruház, amely a termékeiről videót készített és a hivatalos YouTube csatornáján tette azokat közzé. A videóban elhelyezett link segítségével a webáruházba érkezett látogatók 107 százalékkal nagyobb vásárlási hajlandóságot mutattak, mint a többi felhasználó.”A Lévai Richárddal készített korábbi interjúnkat itt olvashatjátok el.

„A fogyasztók azért vesznek meg valamit, hogy jobban érezzék magukat,ezért a vállalkozóknak az a kihívás, hogy megoldást találjanak egy problémára, amely akár évtizedekre megváltoztathatja az emberek életét” – közölte David Trayford , aki megerősítette a konferencián már korábban elhangzott kijelentést, miszerint a fogyasztókra elsősorban emberként kell gondolni.

A Wow Media tulajdonosa, valamint a thehub.hu coworking iroda alapítója elmondta, hogy a vállalkozók egyik gyakori hibája, hogy nem a megfelelő kérdéseket teszik fel önmaguknak. Meglátása szerint egy személy, de akár egy vállalat is akkor lehet sikeres, ha teljes odaadással dolgozik és élvezi a munkáját. „Folyamatosan keresnünk kell, hogyan lehetünk jobbak. A sikeressé válás egyik alapelve, hogy saját magunkról is folyamatosan tanuljunk. Azok az emberek, aki így gondolkodnak sokkal konstruktívabb ötletekkel tudnak előállni, ezáltal innovatívabb vállalatot tudnak működtetni.”

„Nem tudod megtanulni, sem megtanítani, hogyan kell vállalkozni,

ezért nagyon fontosak a tapasztalatok, amiket szerezhetsz” – mondta Rafael Pires , aki Portugáliából érkezett az eseményre. A fiatal vállalkozó több non-profit egyesület alapítója, valamint több rendezvény társszervezője. Többek között az idén Kolozsváron először megrendezett Startup Pirates eseményről is elmondta, hogy ennek a célja a vállalkozók segítése, mentorálása, valamint a különböző ötletek egymással való megosztása, illetve fejlesztése.

Pires több sikeres startupot is bemutatott, amelyek hasonló eseményeknek köszönhetően futottak be. „Azok a vállalkozók, akik ezeken a programokon részt vettek és később sikeressé váltak, semmiben nem különböztek például ezen konferencia résztvevőitől.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!