Már nem azért fizetnek, hogy nyolc órát egy irodában ülj

2014. március 19. – 06:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az innovációt és a hatékonyságot értékelik a vállalatok. Nem (csak) a diploma számít többé, önmagunk differenciálására kell helyezni a hangsúlyt – mondta az Ernst&Young marketingigazgatója Kolozsváron.

„Három történetet mesélek el nektek, amelyek látszólag nem kapcsolódnak a self branding forgalmához, de valójában rávilágítanak annak fontosságára” – kezdte előadását Elena Badea , aki az Ernst&Young (újabban csak EY) romániai marketingigazgatójaként tartott előadást kedden Kolozsváron. A BBTE Kommunikáció karán szervezett eseményen kiderült: amit rólad gondolnak, az maga a valóság. „Barát, ellenség, vagy egy semleges személy? Hét másodperc alatt eldől” – kezdte az első történetet Badea, aki a non-verbális kommunikáció fontosságát emelte ki. Emlékeztetett, hogy az információk döntő többségét a testbeszéd közli. A sikeres üzletemberek már megtanulták, hogyan sugalljanak magabiztosságot, vezető szerepet – mondta, és Simon Sinek et idézte: „People buy from people”, vagyis az emberek nem a terméket, hanem a mögötte rejlő értékét, a miértet vásárolják meg.Badea szerint a többség nem ismeri a testbeszédét, emiatt sokszor „kellemetlen eredményekkel” szembesül. Mindenkinek azt ajánlotta, hogy elemezze a saját gesztusait, a mimikáját, és próbálja meg kontrollálni azt.

„Már nem elég egy diploma, egy képzés, egy referencia, és nem elég egy online önéletrajz sem” – vezette fel a második történetet, ami a globalizációról szólt. Vége a „gyár-alapú gazdaságnak”, a sorozatgyártásnak, a tömegek megszólítása helyett a cégek személyre szabott, és emiatt magasabban árazott termékeket akarnak eladni. Ugyanígy az sem érdekli őket, hogy honnan, milyen nyelvű országból, melyik városból jön az ötlet: az innovációra került a hangsúly.

Megváltoztak a játékszabályok, ma már nem azért fizetnek, hogy nyolc órát egy irodában ülj, senki sem fogja lassan stopperrel mérni a munkaidőt. A hatékonyságot fizetik meg, ez pedig nem egy épülethez kötött. „A világ legsikeresebb kommunikációs szakemberei a számítógép előtt ülve, online készítenek stratégiákat a legnagyobb vállalatoknak. Már az Ernst&Young alkalmazottainak is közel harmada otthonról dolgozik” – vázolta a trendeket a marketingszakember, aki a crowdsourcing, a freelancer és a coworking iroda kulcsszavakat ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Kifejtette, ha marketingest keres a vállalat, a CV-k elolvasása után a jelentkezők online jelenlétére vet pár pillantást a HR-es. „Fontos, hogy tiszta legyen a profil. Nem a cenzúrázáson van a lényeg, hanem az odafigyelésen. Ha valaki folyamatosan részegedésekről posztol képeket, számomra felveti a kérdést, hogy ha a saját profilját sem tudja márkázni, mit kezd akkor egy céggel?” – mondta Badea, figyelmeztetve arra, hogy ami egyszer felkerült az internetre, soha, vagy csak nagyon nehezen tűnik el onnan, és hogy manapság nem csak egy, hanem több szociális hálón kell részt venni, itt is a differenciálásra kell figyelni. „Facebook-profilja mindenkinek van, de videoblogot hányan vezettek? Hányan tevékenykedtek nonprofit szervezetekben?” – kérdezte a közönségtől.

A harmadik történet a leadershipről, vezetéstudományról szólt. „Egy vállalat sosem tudja túlszárnyalni a vezetőjét. Ha valaki egy tízes skálán négyes, a cég sem lesz jobb ennél soha” – fejtette ki, hozzátéve, ilyenkor a megoldás vagy a vezető fejlesztése, vagy a leváltása. Badea hangsúlyozta, hogy a funkció önmagában semmit sem jelent, ahhoz, hogy valaki valódi vezető legyen, dolgoznia kell a munkatársakkal való kapcsolatán (networking), eredményeket és növekedési potenciált kell felmutatnia, és csak ezután vívhat ki tiszteletet.

A personal branding bátorság és tudomány – határozta meg az előadó. „Az énmárkád az, amit rólad gondolnak az emberek. A percepció maga a valóság, a reputációd, a karaktered” – fogalmazott, és arra szólította fel a fiatalokat, hogy egy kedvező brand létrejötte érdekében adják meg a kellő jelentőséget az első benyomásnak, legyenek barátságosak, érdekesek, megjegyezhetőek, de ezért ne megváltoztassák, hanem fejlesszék önmagukat, például próbálják ki, milyen az élet külföldön, vagy tanuljanak nyelveket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!