Marin Anton: mindenki örül a hétvégi hipermarket-bezárási ötletnek

2014. február 20. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a munkahelyeket, sem a pénztárcánkat, de még a nagyobb üzletek piaci részesedését sem érintené azok hétvégi bezárása – nyilatkozta a törvénytervezet kiötlője a Pénzcsinálóknak.

Múlt csütörtökön robbant a hír, miszerint a helyi termelők és a hagyományos piacok védelmében arra köteleznék a hipermarketeket, hogy tartsanak zárva a hétvégén. Az ötletet számos támadás érte: a különböző érdekvédelmi szervezetek szerint a nagyobb üzletek forgalmának 40%-a hétvégéről származik, és a mallok forgalma is csökkenne egy ilyen törvény miatt, ugyanis a látogatók 80-90%-a hipermarketekben vásárol. Az indítvány kidolgozóját, Marin Anton t, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnökét kérdeztük.

Igazak azok a sajtóhírek, miszerint a helyi termelők védelme érdekében Ön azt javasolja, hogy a hétvégén tartsanak zárva a nagyobb üzletek?

– A termékek szupermarketben történő értékesítéséről szóló, 321/2009-es törvény megváltoztatására tettünk javaslatot, a hipermarketek hétvégi bezárására vonatkozó javaslat a kezdeményezés csak egy szeletét képezi. Valóban azt is javasoljuk, hogy a szupermarketek szombaton 14 órától hétfő reggelig kötelezően tartsanak zárva.

Milyen típusú üzleteknek tiltanák meg a nyitvatartást? Mi alapján differenciálnának?

– Azokra a nagyüzletekre gondolunk, amelyeknek a területe meghaladja az 1500 négyzetmétert. Erről szól a javaslat jelenleg, de ez még módosulhat, mire a képviselőház elé kerül a törvénytervezet.

Lehetnek olyan 1500 négyzetmétert meghaladó területekkel rendelkező üzletláncok is, amelyek helyi termékeket forgalmaznak. Rájuk is vonatkozna a tiltás?

– Minden szupermarket, amelyik beilleszkedik ebbe a kategóriába, ugyanolyan bánásmódban részesülne.

A lakosság nem csak élelmiszert vásárol hétvégén a nagyobb üzletekben, hanem elektronikai cikkeket, tartós fogyasztási termékeket, olyasmit is, amit nem állítanak elő helyi szinten.

– Tudnia kell, hogy vannak szaküzletek erre a célra az utcasarkon, a lakónegyedekben, amelyek mindig nyitva tarthatnának, onnan lehetne vásárolni. A mallokban is vannak szaküzletek, kisebb üzletek, amelyek nyitva lennének.

Az emberek egy része azért vásárol viszont a hipermarketekben, mert olcsóbbak a termékek. Nem gondolja, hogy többletköltséget jelentene számukra, hogy hétvégén a sarkon kell megvásároljanak mindent?

– Egy elemzés azt mutatja, hogy nem sokkal olcsóbbak a nagyüzletek, sőt, vannak olyan szupermarketek a város központjában, amelyek drágábban adják a termékeket, mint a kisebbek. Ezt az elemzést Önök is elvégezhetik, mi már elvégeztük.

Akkor úgy gondolja, hogy a javaslat nem jelentene többletkiadást a lakosoknak?

– Tudnia kell, hogy jelenleg a 321/2009-es törvény a szupermarketeknek hatalmi pozíciót biztosít a romániai forgalmazókkal, a helyi termelőkkel szemben. Valójában nekünk az a célunk, hogy egyenlőséget teremtsünk a helyi termelők és a szupermarketek között, mivel a romániai termékek alig vannak jelen ezekben az üzletekben. Minket nem is az érdekel, hogy elérjük-e a hétvégi zárva tartást, hanem hogy a helyi termékeket népszerűsítsük. A nagyobb láncoknak lehetnének különböző kedvezményezéseik: például román hétvége, amikor romániai termékeket árulnak. Domináns pozíciójuk van, és többet kellene tenniük a helyi termelőkért.

Ha még visszatérünk az eredeti, hétvégi bezárásra kényszerítő javaslatra: nem gondolja, hogy ez negatívan érintené a hipermarket-láncok jövedelmezőségét, amelyek egy hétnapos nyitvatartáson alapuló üzleti terv nyomán döntöttek úgy, hogy jelentős tőkeberuházást eszközölnek az országban?

– Nem. Az elmúlt napokban sokan felhívtak ezzel kapcsolatban, üzletláncok képviselői, lakosok, külföldön élők is, és tetszett a javaslat. Németországban vezettek be hasonló rendszert, vasárnap tartanak zárva a nagyüzletek. A szupermarketek ugyanakkora piaci részesedést értek el a hat napos nyitvatartás bevezetése után, mint a hét napos forgalommal.

De Németországban nem csak a nagy szupermarketekre, hanem mindegyik boltra, áruházra vonatkozik az amúgy föderális szinten eltérő módon szabályozott vasárnapi zárva tartás.

– Én a szupermarketek forgalmáról beszéltem.

Nem szűnnének meg munkahelyek a hipermarketek hétvégi zárva tartása miatt?

– Ha egyik helyen megszűnnek, újabb munkahelyek jönnek létre máshol. Az emberek mindig fognak vásárolni, csak szaküzletekben, zöldség-gyümölcs piacokon, kisebb üzletekben fogják elkölteni a pénzüket. Ami egyik oldalon munkaerő-veszteség, a másik oldalon munkahelyteremtés.

Mekkora valószínűséget ad annak, hogy a javaslatot elfogadják a törvényhozók?

– Amint említettem, a javaslatunk a 321/2009-es törvény módosítására vonatkozik, és több más változtatás szerepel benne, az egyik a szupermarketek által gyakorolt termelői felvásárolási ár fogalmának törvényi meghatározására vonatkozik, a másik a kifizetési határidőt szűkítené le a mostani 30 napról. A nagyüzletek napok alatt eladják a termékeket, miért csak rá egy hónapra fizetik ki azt, ezzel készpénzhiányt teremtve a termelőknél? Mindezt összevetve azt gondolom, hogy 80% feletti az esélye annak, hogy a tervezetünket elfogadja a parlament.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!