Eurónk lehet, a gazdaság pörög

2014. február 14. – 05:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia gazdasági kilátásairól és az euró bevezetéséről is beszéltek a Romániai Magyar Üzleti Egyesület bukaresti konferenciájának előadói.

Románia 2014 első felében teljesíteni fogja az euró bevezetésének a nominális kritériumait – jelentette ki Nagy Ágnes , a központi bank (BNR) igazgatótanácsának tagja az Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) pénteki bukaresti konferenciáján. Ez persze nem jelenti azt, hogy Románia máris bevezeti az egységes európai valutát, ezt több más tényező határozza meg.

A céldátum meghatározásához Nagy Ágnes szerint Románia egy főre eső bruttó gazdasági összterméke el kellene érje legalább az EU-s átlag 60%-át, viszont jelenleg csak a 49%-a vásárlóerő-paritáson számolva. A jegybanki szakember szerint a strukturális reformok: az állami vállalatok privatizálása, a szabályozott árak liberalizálása, és a munkaerőpiac rugalmasságának az elérése is fontos szempont kell legyen. Nagy arról beszélt, hogy az euró bevezetése főleg a döntéshozókon múlik, a csatlakozási kérelem benyújtása „egy nyugalmi politikai időszakban” következhet be, a jelenlegi alkotmány szerint pedig választások csak a 2017-2018 közötti és a 2021-2023 közötti időszakban nem lesznek. Diósi László , az OTP Bank Románia vezérigazgatója is optimistán nyilatkozott Románia gazdasági kilátásairól az előadásában. Azt mondta, Románia tavalyi rendkívüli jó gazdasági növekedése a mezőgazdaságnak, az iparnak és az exportteljesítménynek köszönhető. A banki szakember arról is beszélt, hogy az elkövetkező években 3-4%-os gazdasági növekedést várnak a nemzetközi szervezetek Románia esetében, így az ország az egész Európai Unió egyik húzóereje lehet.

Tennivaló azért akad bőven – jelentette ki Diósi , és arról beszélt, hogy Romániáé az EU egyik legalacsonyabb foglalkoztatási szintje, az infrastruktúra osztályozása a leggyengébb, és a nemfizető hitelek aránya is magas, tavaly decemberben már 21,9% volt.Ennek ellenére a bankszektor is stabil lábakon áll, a rosszul teljesítő hitelek döntő része le van fedve céltartalékokkal, a romániai bankok tőke-megfelelési mutatója pedig magas, 13,9%-os, ezért az országban eddig sem kellett, és ezután sem kell közpénzből kisegíteni a pénzintézeteket és a lakosság pénze is biztonságban van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!