Melyik ötlet a legjobb az idei Startup Pirates-en?

2014. február 13. – 07:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látássérülteknek készített eszköz és bútorválasztást segítő applikáció. Ilyen és ehhez hasonló ötleteket mutattak be a Startup Pirates csapatai. Szerintetek melyik a legjobb közülük?

Internetes platform vagy mobilapplikáció-ötletekkel lehetett pályázni a nyolcnapos, kolozsvári Startup Pirates workshopon való részvételre. A programot a Ruby Tribe & Cluj Cowork valamint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Ifjúsági Frakciója (RIF) szervezi. Bemutatjuk a hét csapat által prezentált ötleteket.

Shopping list

A bevásárlás nagyon sok időt elvesz az életünkből, a cipekedés nehéz, és ugyanazon termékek megvásárlása egy idő után unalmassá válik. A Shopping list erre a problémára kínál megoldást. Az alapgondolat abból indul ki, hogy egy átlagos vásárló kétféle módon szerzi be az otthonra szükséges termékeket: kis bevásárlások révén, amikor kevés dologért gyakran ugrunk le az üzletbe, és nagy bevásárlások által, amire nagyobb időközönként kerítünk sort. A Shopping list egy olyan applikáció, amelyben egy bevásárlólistán azok a termékek szerepelnek, amiket a közeljövőben minden bizonnyal meg kell vásárolnunk. Az applikáció azzal könnyítené meg az életünket, hogy a listán szereplő termékeket egy vállalat kiszállítaná. A lista és a szállítási időpont megválasztása természetesen módosítható, a szállító vállalat egy e-mail segítségével emlékeztetné a felhasználót a kiszállítás esedékességére és hívná fel a figyelmet a választott termékek leellenőrzésére.Az ötlet a felhasználóknak időt és pénzt takaríthat meg, de a megálmodói szerint nem veszi el a vásárlás örömét sem, hiszen nagyobb időközönként csak előre meghatározott termékekek szerezhetők be a segítségével.

Shoptsie

Nem minden vállalatnak adatik meg a lehetőség, hogy online boltot működtessen. Egy mondjuk 10 alkalmazottat és kevés terméket számláló cégnek valószínűsíthetően túl nagy költségekkel jár az online értékesítés működtetése, nem beszélve azokról a személyekről, akik mondjuk otthoni, kézzel készített tárgyakat adnának el online. A Shoptsie megálmodói ezen a problémán szeretnének túllépni egy olyan felület létrehozása által, amit a vállalatok vagy akár a szabadúszók saját igényükre szabva, előre elkészített témák közt választva, ingyen használhatnak.Az ötlet szerint a vállalatok mindaddig használhatják ingyen a felületet, amíg el nem érik egy bizonyos termékszám értékesítését (mondjuk 50 termék), így a Shoptsie az ötletgazdák számára is akkor válik nyereségessé, ha a felhasználók is fejlődést érnek el értékesítésben. A fejlesztők szerint a jövőben olyan szolgáltatások is hozzárendelhetőek lesznek majd a Shoptsie -hoz, mint például a kiszállítás.A fejlesztők továbbmentek arra a szintre, hogy megcélozzák azokat a frontend programozókat (weboldalak külső megjelenítésével foglalkoznak), akiknek általában nincs tapasztalatuk a háttérprogramozásban. Ezeknek a fejlesztőknek a Shoptsie háttérfelületet biztosítana, sőt még a felhasználók által befizetett díjból (ha elérik az 50 terméket) is részesedést adnak az ügyefelszerzés díjazásaként.

decoratAR A bútorvásárlás mindig fejtörést okoz. Soha nem tudjuk, melyik modellt válasszuk, befér-e a kinézett helyre, vagy egyáltalán jól néz-e majd ki régi bútoraink mellett. A decoratAR egy olyan android-alapú applikáció, amit az előbb felsorolt problémák megoldására fejlesztettek.

Az alapötlet szerint egy katalógusból kiválaszthatjuk a nekünk tetsző bútorokat, és a telefon kameráját felhasználva háromdimenziós megjelenítésben láthatjuk, hogy fog kinézni a szobánkban. Az applikáció segít arról is megbizonyosodni, hogy a bútordarab méretei megfelelőek, vagy a kiválasztott hely a legalkalmasabb.A decoratAR fejlesztői azt tűzték ki célul, hogy az ötletüket a jövőben bútorgyárak vagy kereskedők is alkalmazzák értékesítésük növelésére. A vállalatok számára olyan felületeket készítenének, amelyeken lehetővé válik a katalógusban szereplő termékek változtatása.

VIPe A VIPe (a név az angol visually impaired person kifejezésből ered) fejlesztőcsapata egy olyan eszköz fejlesztését kezdte el, amely vak és látássérült személyek mindennapjait tenné könnyebbé. A csapat képviselője elmondta, hogy a fejlesztést megelőzően látássérült személyekkel folytatott beszélgetéseik során nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a látássérülteknek sokkal nagyobb kihívást jelent eljutni mondjuk a munkahelyükre, mint akár az ottani feladataik elvégzése.A VIPe egy olyan GPS alkalmazás, amely a látássérültek számára megkönnyíti a tájékozódást. Az eszköz hang által vezérelhető. Az utasítás alapján az eszköz meghatározza a jelenlegi tartózkodási helyet, leképez egy GPS térképet, és megkeresi a legrövidebb, illetve legideálisabb útvonalat. A felhasználó hang- és rezgésjelzésekben kap utasítást arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie a megjelölt célpont elérése érdekében. A csapat a VIPe -ot először olyan felhasználókhoz juttatná el, akik nyitottak a modern eszközökkel kapcsolatban.

evolso Az evolso fejlesztői azt tűzték ki célul, hogy könnyebbé tegyék a kommunikációt. A már létező rendszer alapgondolata, hogy ismerkedjünk azokkal az emberekkel, akikkel egyazon helyszínekre járunk.Az evolso két részre osztható. Létezik egy website és egy hozzá tartozó android alapú applikáció (az iOS rendszer már fejlesztésben van). Az evolso mobil-applikációjának célja, hogy új embereket ismerj meg azon helyszínek alapján, ahol már voltál, vagy ahol akár jelenleg is tartózkodsz. A rendszer segítségével ingyen hívhatjuk és üzenetet is küldhetünk ezeknek az ismerőseinknek. Az alkalmazás bővítéseként, ha kedveljük valamely helyszínt, a jövőben értesítést kapunk azokról az eseményekről, amelyek ott kerülnek megrendezésre.A weboldalon különböző kategóriákban találhatunk eseményeket attól függően, hogy melyik országban vagy éppen városban találhatók. Abban az esetben, ha regisztrálunk a honlapon, saját eseményeket is hozhatunk létre és oszthatunk meg a felhasználókkal, valamint hozzájuthatunk olyan statisztikákhoz, amelyek megmutatják például azt, hogy mekkora egy adott eseményen résztvevők átlagéletkora.

Wifiwaiter Senki nem szeret várni, a pincérek pedig mindig későn jönnek. Voltak már ötletek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a felszolgálás időtartamát lerövidíteni, ilyen például az asztalra helyezett gomb, amelynek lenyomásával lehet jelezni a felszolgálónak. Ez az ötlet viszont drága.A problémára a Wifiwaiter lehet a megoldás. Az alkalmazás segítségével telefonon keresztül jelezhetünk a pincérnek, hogy mely asztalnál ülünk. Az alkalmazás egy olyan program mellett működhet, amely mondjuk a bárpultnál van telepítve. A csapat elgondolása szerint az alkalmazásnak nem szabad túl bonyolultnak lennie, ezért mellőztek olyan ötleteket, hogy az applikációban esetleg megjelenjen az adott helyszín által kínált menü. Cél a sebesség és az egyszerű kezelőfelület.

The Teentrepreneur A fejlesztőcsapat az oktatási rendszer hiányosságait szeretné kiküszöbölni, ezért a csapat tagjai megalkották a The Teentrepreneur nevű online játékot, amelynek célja, hogy olyan tapasztalatokkal lássa el a felhasználót, amelyet a játékos később a valós életében is kipróbálhat vagy kamatoztathat.A The Teentrepreneur nevű online játék célja a pénzügyi oktatás. A játék segítségével megtanulhatod kezelni az erőforrásaidat és pénzeszközeidet. A szabályok szerint nem lehet állásod, csupán befektetési lehetőségeid vannak. Befektethetsz vállalkozásokba, értékpapírokba, ingatlanba, de akár írhatsz egy könyvet is, hogy majd az érte kapott szerzői jogdíjakkal növelhesd a jövedelmed.A játék készségeket fejleszt, megálmodói hisznek abban, hogy a pénzügyi oktatás a játék közben sokkal élvezetesebb élményt nyújthat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!