Honnan, hova és mit? Románia interaktív külkereskedelmi térképe

2014. január 27. – 06:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mely országok árui árasztják el Romániát, és kik élnek a mi termékeinken? Honnan származik a legtöbb élőállat, ital, hal, kik járnak a nálunk gyártott autókkal? Fedezd fel a Pénzcsinálók interaktív térképein!

Nemzetköziesedik Románia gazdasága – ezt jól szemlélteti, hogy 2002 óta megháromszorozódott az országba érkező termékek értéke, de 2006-hoz képest is látványos, 34%-os az emelkedés. 2012-ben 273 milliárd euró értékben érkeztek termékek Romániába, míg az ország ennél kevesebb, 225 milliárd euró értékben exportált javakat más államokba – derül ki a Pénzcsinálók csapata által készített, az Eurostat adatait feldolgozó kimutatásból. A külkereskedelmi deficit nem számít újdonságnak, 2011-ben is ezzel megegyező, 17,6%-os hiánnyal zártuk az évet. 2008-ban, a válság előtt még 44,5%-kal volt magasabb az import az exportnál.Nem hiába hangoztatják évek óta, hogy Románia növekedése, stagnálása vagy visszaesése a legnagyobb mértékben Németország gazdasági helyzetétől függ. A németek Románia egyaránt legfontosabb export- illetve importpartnerei. Németországból 2012-ben 9,5 milliárd eurónyi termék landolt Romániában, míg a mi cégeink összesen 8,4 milliárd euró értékben küldtek ki árut. Elsősorban német gépjárművek, ruházati termékek, gyógyszerek érkeznek hozzánk, de a legtöbb importált tejtermék, és meglepő módon a legtöbb kávé, kakaó, fűszer, dohánytermék is innen származik, és a német alkoholos- és alkoholmentes italoknak is van egy 20 millió eurós piaca. Kiviteli (export) szempontból csak két kategória: a gépjárművek és a gyógyszerek esetén vezető partnerünk Németország.Németországból annyi importcikk érkezik, mint a második és harmadik helyezett Olaszországból és Magyarországról együtt, de az exportranglistán is annyit nyomnak a latba a németek, mint a második és harmadik helyezett olaszok és franciák együtt. Románia második legfontosabb kereskedelmi partnere tehát továbbra sem egy szomszédos ország. Az olaszok 5,4 milliárd euró értékben fogyasztották 2012-ben az itt gyártott termékeket, főleg a késztermékeket (pl. ruházat), gyógyszereket, italokat. Mi is ugyanezen kategóriájú termékek beszerzésekor szorultunk az olasz termelőkre, gyártókra, bár a legtöbb hal, és sok zöldség-gyümölcs is tőlük érkezik az országba. Magyarországról évi 4,9 milliárd euró értékben érkeznek termékek hozzánk, miközben mi csak 2,4 milliárd euró értékben exportálunk. Magyarország a legfőbb importőr élőállat, hús és hústermék, gabonafélék és nyersanyagok (bőr, szőrme, gyapjú, gumi, fa stb.) kategóriákban, de nagyon sok gép és gépjármű, gyógyszer és kémiai anyag, energia, alkohol és alkoholmentes ital, valamint tejtermék és tojás érkezik innen. Mi leginkább csak a cukor, édességek és méz, valamint a kávé, tea, kakaó, fűszerek kategóriába eső termékekkel nyűgözzük le nyugati szomszédunkat.

Learn About Tableau

Hogyan használd a térképet?

Az interaktív térképen az országokra kattintva részletes információk jelennek meg. Az ország neve mellett zárójelben jelezzük, hogy a hányadik legfontosabb importpartnere Romániának, megjelöljük, melyik három termékkategóriából érkezik a legtöbb onnan, és mekkora értékben, valamint az adott országból származó áruk összértéke is megjelenik. Az egeret a térkép bal felső sarkába irányítva jelenik meg a nagyítás illetve kicsinyítés opció. A jobb alsó sarkában nagyítót tartalmazó téglalap segítségével ki lehet jelölni egy nagyításra szánt területet is, míg a házikóra kattintva a térkép visszatér eredeti állapotába.Az egeret a Kategóriák címmel egy sorba (a térkép alatt), balra irányítva megjelenik egy marker ( Highlight items ). Ezt bekattintva az egyes kategóriákba tartozó országok együtt jellennek meg.

Mi honnan érkezik?

A legtöbb zöldség és gyümölcs, évi mintegy 67 millió eurónyi Törökországból (11. legfontosabb importőr, és 4. legfontosabb exportpartner) érkezik Romániába. A legtöbb cukor, édesség, méz csoportba tartozó, importból származó áru brazil (az ország a 25. legfontosabb importőr és 38. legfontosabb exportpartner), míg a legtöbb alkoholos és alkoholmentes ital Nagy-Britannia (a 14. legnagyobb importőr, és 7. legfontosabb exportpartner) területéről érkezik. Kazahsztán 2,2 milliárd euró értékben importál energiát (üzemanyag, földgáz) az országba, ez a 8. legfontosabb importőrré teszi. Oroszország az 5. legfontosabb importőr, energiát 2 milliárd euró értékben küldött Romániába 2012-ben. Bár sokszor úgy tűnik, az országot ellepik a kínai termékek, az ázsiai ország csak Románia 9. legnagyobb importőre, igaz, a Kínában gyártott termékek gyakran más országok cégein keresztül landolnak nálunk. Lengyelország (6. legfontosabb importőr) a dohánytermékeknél emelkedik ki, míg Hollandia (10. legfontosabb importőr) az élőállat, hústermék, valamint a hal csoportokba tartozó áruk területén tölt be fontos szerepet.

Mit hova küldünk?

Románia két és félszer annyi élőállatot exportál, mint amennyit importál. Líbiába és Jordániába küldjük a legtöbb élőállatot (baromfit, kecskét, lovat, juhot). A Romániában gyártott, exportra szánt legtöbb hústermék, cukor, édesség és méz, kávé, tea, kakaó, fűszer, alkoholos és alkoholmentes ital kategóriákba tartozó terméket déli szomszédunk, Bulgária lakói fogyasztják. Az ország a hatodik legfontosabb exportpiacunk, míg az import ranglistán csak a 12. helyet tölti be. Míg mi csak most kóstolgatjuk a görög joghurtot, a déli állam lakói már rég a tejtermékeinken „élnek”. Görögországba 23 millió euró értékben exportálunk az ebbe a kategóriába tartozó termékekből, de sok Romániában gyártott italfélét is fogyasztanak a görögök.

Learn About Tableau

A román mezőgazdaság erejét részben tükrözi, hogy kétszer annyi gabonafélét exportálunk, mint amennyit importálunk. A legfontosabb, 170 millió eurós piac Egyiptom, de Spanyolországba is sok búzát, árpát küldünk. Zöldség és gyümölcs tekintetében ugyanakkor nagy a deficit, több mint háromszor annyi termék érkezik, mint amennyit mi exportálunk. Cukor, édesség, méz kategóriában háromszoros a külföldiek túlsúlya, az italféléknél kétszeres, a kávé, tea, kakaó, fűszerek csoportban pedig hatszoros. Jóval több, közel kétszer több nyersanyagot (bőr, szőrme, gyapjú, gumi, fa, cellulóz) küldünk ki, mint amennyit behozunk. 12,6 milliárd euró értékű ez az exportkategória, a legfontosabb célpont pedig Törökország. Energiafüggőségünk jele a két és félszeres importtúlsúly, és bár sok gyógyszergyártóval büszkélkedhetünk, a kemikáliák területén is hasonló a mérleg. Nagyrészt a Daciának köszönhetően legalább a gépjárművek, gépek csoportban nem vagyunk lemaradva, a 92 milliárd euró értékű importtal szemben egy 91 milliárd euró értékű export áll.

Ki jár jobban a partnerségekkel?

A külkereskedelmi mérleget érdemes országonként is elemezni. Térképünkön az látszik, hogy bár a keleti országok egyértelműen többet importálnak Romániába, mint amennyit mi exportálunk hozzájuk, a nyugati országoknál már nem ilyen egyértelmű a trend.

Learn About Tableau

Az évek óta jelentős külkereskedelmi hiánnyal küzdő Amerikai Egyesült Államok, a gazdagabb európai északi országok, Franciaország és az Egyesült Királyság több romániai exportot fogad, mint amennyi import érkezik tőlük hozzánk, viszont Spanyolország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Ausztria, Magyarország esetén már nem Románia felé billen a mérleg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!