Sosem volt ennyire szabad a román gazdaság

2014. január 15. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz év alatt 23 pontot javítottunk az Index of Economic Freedom skáláján. Haladunk, de a korrupciót nem tudjuk legyőzni, és az igazságszolgáltatás sem független – vélik a Heritage elemzői.

2014-ben Románia a világ 62. legszabadabb gazdasága. 65,5 pontot ért el az ország a Heritage Alapítvány idei értékelése szerint, ami 0,4 ponttal jobb, mint a tavalyi index. Az elmúlt húsz évben sosem teljesítettünk ilyen jól. A vizsgált 43 európai ország közül ezzel Románia a 29. helyen található, és a 60,3 pontos világátlag felett helyezkedett el.Húsz év alatt Románia 23 pontot javított, ennél nagyobb teljesítményre csak nyolc ország volt képes az egész világon. Egy ideje már a mérsékelten szabad csoportba sorolják az országot, ami a Heritage szerint a már véghezvitt strukturális reformoknak köszönhető. Kiemelik viszont, hogy a korrupció csökkentése, az intézményi reformok, és az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása terén még bőven van tennivalója Romániának, ezek ugyanis visszafogják a gazdasági növekedést és a piacgazdaság fejlődését.

A gazdaság szabadságának fokát több összetevőből állapítják meg a kutatóintézet szakemberei. Románia idén is a tulajdonjogok szabadsága vonatkozásában és a korrupció tekintetében kapta a legkisebb pontszámot. A kormányzati költekezés tekintetében viszonylag jól állunk, bár rontottunk az előző évhez képest, a kereskedelmi szabadság javult, és viszonylag magas pontszámot kapott.

Az elemzők szerint Romániában öt eljárással, 8 nap alatt lehet céget létrehozni, ami javulás az előző évekhez képest. A munka törvénykönyve továbbra sem elég rugalmas, bár történtek pozitív fejlemények ebben a tekintetben is. A Heritage értékeli a kormány próbálkozását is a veszteséges állami vállalatok privatizálására, bár kiemeli, hogy ezek az eljárások még mindig folyamatban vannak.Románia jogszabálykörnyezetében eligazodni továbbra is nehézséget okoz a külföldi befektetőknek. A pénzügyi szektorban nyitott a verseny, főleg külföldi tulajdonban levő pénzintézetek uralják a bankszektort, amely amúgy jól tőkésített, de ki van téve a külső környezet, így az eurózónából érkező negatív történéseknek. A kutatóintézet azt is megjegyzi, hogy a 2008-as meredek visszaesés után sikerült mérsékelt gazdasági növekedést elérni Romániában.

Hogyan teljesítenek a régiós versenytársak?

A régiós versenytársak Románia 65,5-ös pontszámánál nagyobb, átlagosan 67,1-es indexet kaptak. Magyarország pontszáma 67, 0,3 ponttal kevesebb, mint egy évvel korábban, de ez még így is elég az 51. helyre a világrangsorban. Lengyelország az 50., Szlovákia az 57., Bulgária a 61. helyen szerepel. Románia 62. helye azonban még mindig jobb, mint Franciaország 70. vagy Olaszország 86. pozíciója.

Kik vezetik a listát?

Hongkong ismét, immár huszadik éve folyamatosan a világ legszabadabb gazdaságának minősült. A kínai Hongkong Különleges Igazgatási Terület 90,1 pontot szerzett meg az elérhető 100-ból.Hongkong a kereskedelmi és a pénzügyi szabadság tekintetében is őrzi vezető helyét a világon, a befektetések és a tulajdonjogok szabadsága vonatkozásában második helyen áll. Az üzleti élet szabadságában szintén Hongkong került az első helyre, javítva korábbi pozícióján. A Heritage kiemelkedőnek tartja a világ egyik pénzügyi központjának számító Hongkong piaci nyitottságát, az átlátható szabályozási környezetet, valamint a kedvező adózási gyakorlatot.

A Heritage frissen közölt rangsorában csak három gazdaság minősült szabadnak (80-100 pont közötti eredménnyel), Hongkong mellett Szingapúr és Ausztrália. A rangsort – az alapvetően szabad, a 70-79,9 pontos kategóriában – Chile követi, és itt található egyebek mellett Dánia 76,1, az Egyesült Államok 75,5 és Nagy-Britannia 74,9 ponttal. Észtország 75,9, Németország 73,4 pontot ért el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!