Alternatív gazdasági mutatók alapján is Európa peremére szorulunk?

2013. december 13. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakran használják a GDP/főt életszínvonal-mutatónak, pedig az nem veszi figyelembe az egyes országok árszínvonalát. Ábráinkon ez a szempont is érvényesül.

Friss, 2012-es adatokat közölt az EU statisztikai hivatala arról, hogy miként alakult az egy főre eső gazdasági össztermék a tagállamokban. Végre azonban nem abszolút számokat látunk: a nemrég az egészségügyi ráfordításokról szóló anyagunkhoz is segítségül hívott PPS-t használják eurók, dollárok helyett. Ennek a „mesterséges mértékegységnek” az a lényege, hogy figyelembe veszi a vásárlóerőt. Ez logikus is: hiába keresne egy dániai ötször annyit, mint egy romániai, ha a megélhetési költségei is ötször akkorák lennének. Hogy még tapinthatóbb legyen a valós különbség az egyes tagállamokban élők jóléte között, az Eurostat nem PPS egységekben kifejezett számokat közölt, hanem az EU-s átlaghoz viszonyított arányokat számolt. A 100% egy ország esetében azt jelenti, hogy az egy főre eső GDP pontosan az EU-s átlagnak felel meg, a 120% az átlaghoz képest 20%-kal jobb, míg az 50%-os az átlag felének megfelelő „jólétet” takar. A kimutatásból az derül ki, hogy a legtöbb tagország az EU-s átlag 70-130% közötti GDP/fővel rendelkezik, kivételt Luxemburg képez az átlagot két és félszer meghaladó mutatójával. És sajnos kivételt képez Románia és Bulgária is: az átlag közel 50%-án áll a vásárlóerővel kiigazított GDP/főnk is. Vagyis hiába hívtuk segítségül ezt az alternatív mutatót, a gazdaságunk még így is jelentősen alulteljesít.

A GDP/fő főleg a gazdasági aktivitást fejezi ki egy országban. Az egy főre eső fogyasztás egy sokkal jobb indikátora annak, hogy az állampolgárok mennyire élnek jól egy országban. Az Eurostat ilyen adatot is közölt, szintén PPS alapján, és az EU-s átlaghoz viszonyítva. Eszerint az egy főre eső fogyasztás esetén már homogénebb közösségnek bizonyul az EU, azaz már kevésbé széles az intervallum. De sajnos valójában csak a jobban élők esetében szűkebb a skála. Míg Luxemburg közel 40%-kal húzza fel az átlagot, addig a piramis alján ismét Romániára és Bulgáriára lelünk, és ismét az átlag felénél helyezkedünk el.

Mivel rendelkezésünkre álltak a 2010-es adatok is, készítettünk egy olyan ábrát is, amely azt mutatja, hogy két év alatt hogyan változott az országok PPS-ben kifejezett GDP/fője az EU-s átlaghoz képest. Románia esetében a 2 százalékpont azt jelenti, hogy valamelyest sikerült felzárkózni: azaz két éve még csak az EU-s átlag 48%-án álltunk, most 50%-on. A 2 százalékpontos változás (mellyel a 9. helyen szerepelünk a rangsorban) jelentéktelennek tűnik a balti országok 7-10 százalékpontos előretöréséhez viszonyítva, de még mindig sokkal jobb, mint Görögország 13 százalékpontos leszakadása.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!