Hogyan lesz ötletből vállalkozás? Ez a workshop segít

2013. december 6. – 04:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Internetes platform vagy mobil applikáció-ötletekkel lehet pályázni egy nyolcnapos, kolozsvári workshopon való részvételre.

Programozó vagy, van egy ötleted, azonban nem igazán tudod, hogyan lehet vállalkozást építeni rá? A Startup Pirates program pontosan neked való: az egyhetes workshop alatt a résztvevők eljuthatnak az ötlettől egészen addig, hogy azt startup-ként működtetni tudják, sőt, a legjobb ötletek finanszírozást is nyerhetnek.A Startup Pirates program nem új: Portugáliában látott napvilágot 2011-ben, néhány diák kezdeményezésére, akik úgy gondolták, az egyetem nem nyújt eléggé gyakoratias képzést ahhoz, hogy ötleteik alapján saját vállalkozásokat indítsanak.A képzést azóta 10 országban, 350 résztvevővel valósították meg, eredménye pedig 38 startup. A kolozsvári programot az első coworking iroda, a Ruby Tribe & Cluj Cowork valamint aRomániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Ifjúsági Frakciója (RIF) szervezi. Kolozsvár ideális helyszín egy ilyen program számára: 100 ezer diák, virágzó IT-ipar és sok dizájner található itt, sok az ötlet és a egyre több a startup is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Azonban a vállalkozókedv különös módon alacsony, kevés céget alapítanak, és az ötleteket felkaroló kockázati tőke-alapok sincsenek jelen – vázolta az egyik szervező, az izraeli Dhyan Or.

Robbert Visser (a fotón balra), a Ruby Tribe & Cluj Cowork mögött álló vállalkozó arról beszélt, hogy a kolozsvári IT-iparnak a kiszervezett munkák helyett lassan a saját termékek előállítására kellene koncentrálnia. Az outsourcing pillanatnyi jövedelmet biztosít, de mindig változnak az épp sztárolt, olcsónak számító országok. Romániában a jövedelmek egyre emelkednek, és eljön az a nap, amikor a nagy megrendelők továbbállnak– figyelmeztetett Visser, aki nem csinált titkot abból, hogy arra ösztönzi a programozókat: mondjanak fel, és az unalmas, szakmailag kilátástalan outsourcing-iparban való robotolás helyett saját ötleteiket kezdjék el fejleszteni. Csakis saját, sikeres termékekkel, innovációval lehet fenntartható gazdaságot építeni – jelentette ki, hozzátéve: a siker a startupok világában nem feltétlenül mesés gazdagságról szól. Az a cég, mely sikeresen kifejleszt egy saját terméket, vásárlókat szerez, és a megkeresett pénzből el tud tartani egy fejlesztőcsapatot, már sikeresnek számít. Visser szerint nem a dollármilliók, hanem saját vállalkozás jelentette szabadság jelenti az igazi értéket.A Startup Pirates program egy 8 napos workshop, 2014. február 8-15. között. 30 olyan fiatal, illetve csapat jelentkezését várják, akikek van valamilyen internetes, vagy mobiltelefonos applikáció-ötletük, és melyet meg szeretnének valósítani. Nem mindenki jelentkezését fogadják el – hangzott el a sajtótájékoztatón. A mennyiség helyett minőségre szeretnék helyezni a hangsúlyt,látni szeretnék azt, hogy az ötletgazda valóban komolyan gondolja a megvalósítást. Éppen ezért egy nem túl magas, de nem is túlságosan alacsony jelentkezési díjat szabnak: a december 25-ig jelentkezők 100 eurót, azután pedig 120 eurót kell kifizessenek. Ezt a pénzt nem kell kifizetni a jelentkezőknek, csak azok kell fizessenek, akiket januárban a zsűri kiválaszt, hogy részt vegyenek a rendezvényen.

A workshop egyszerre nyújt elméleti, illetve gyakorlati képzést. Délelőttönként a résztvevők elméleti előadásokon vehetnek részt, ahol megtanulhatják hogyan kell megírni egy üzleti tervet, hogyan kell kifejleszteni a prototípust, azzal hogyan lehet befektetőket keresni. Délután ki-ki a saját projektjén dolgozik, egy mentor segítségével. A legjobbak pénzt is kapnak, hogy megvalósíthassák ötletüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!