Válság fenyegeti a kolozsvári IT-szektort

2013. december 2. – 06:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Főleg azért tudott ennyire megerősödni az iparág, mert a külföldi nagyvállalatok ide szervezték ki projektjeiket az olcsó munkaerő miatt. Azonban az előrejelzések szerint ennek hamar vége szakadhat.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2013-2019 között évente mintegy 8%-kal fog nőni a kolozsvári IT-cégek bérköltsége, de a bevételeik csak évi 3%-os emelkedést fognak mutatni. Ha ez beigazolódik, a város belátható időn belül képtelen lesz fenntartani mostani outsourcing központ szerepét. Vagyis: a szoftverfejlesztő cégek nagy része jelenleg külföldre dolgozik, ottani nagyvállalatok viteleztetik ki a munkát romániai informatikusokkal, mert itt még jóval olcsóbb a munka. A közeljövőben viszont drágulni fog a munkaerő, így a külföldi cégek más, alacsonyabb béreket igénylő területekre, országokba szervezhetik ki a munkát.A jó hír viszont az, hogy az előrejelzésekről nem egy külső szereplő, hanem maga a kolozsvári szoftverfejlesztő cégek jelentős részét tömörítő Cluj IT Cluster vezetője, Kelemen András számolt be egy pénteki konferencián. A vállalatok látják tehát a térvesztés veszélyét, és úgy tűnik, ötleteik is vannak arra, hogy miként orvosolható a helyzet.

Kolozsvárt egyre gyakrabban emelgetik Közép-Kelet Európa Szilícium-völgyeként: közel 600 cég tevékenykedik az IT-C szektorban. Ők adják a helyi GDP 8%-át. Ezen cégek éves üzleti forgalma meghaladja a 170 millió eurót. A munkaerőt az évi 80 ezer diplomást termelő hat kolozsvári egyetemnek kellene biztosítania, de ebből csak 20 ezren szereznek műszaki diplomát, és csak 800-an az IT-val kapcsolatos szakterületen. Éppen ezért az itt tevékenykedő cégek gyakran munkaerő-hiánnyal küszködnek, úgy érzik, hogy még végtelen számú végzőst el tudnának helyezni. Az itt végző szakembereket a kolozsvári IT-cégek a romániai átlagbért jelentősen meghaladó fizetésekkel próbálják megfogni. A vállalatokat ebben segíti a romániai adótörvénykönyv is, mivel a szoftverfejlesztési tevékenységet végző alkalmazottak fizetése adómentes: vagyis nem kell rá 16%-os jövedelemadót, csak társadalombiztosítási járulékot fizetni. Azaz kisebb ráfordítással lehet nagyobb fizetéseket adni. A Cluj IT Clustert egy éve alapították, jelenleg 28 céget foglal magába. Ezeknek több mint 3500 alkalmazottja van, és több mint 100 millió eurós forgalmat bonyolítanak le évente, főleg szolgáltatásexportból. A klaszter szerepe többek között éppen az, hogy megoldást kínáljon a jelenleg kilátások szerint komoly nehézségek előtt álló piaci szereplők számára. A Cluj IT tagjai ki is ötlöttek egy akciótervet. Ennek legfontosabb pillére az innováció előmozdítása. Vagyis Kolozsvárt kiszervezési központ helyett innovációs központtá akarják tenni. Ehhez szoros együttműködést terveznek a kutatókkal, olyan projekteket indítanak, amik az új találmányok, saját termékötletek kivitelezését célozzák meg. Emellett az állami szektorral közösen is indítanának projekteket. A szervezet a promócióba is beszáll: azt hirdetik a külföldi befektetők számára is, hogy Kolozsvár többé nem az olcsó „offshore” desztináció, hanem a kiválóság, magas minőség központja. A Cluj IT Cluster tagjainak képviselői kéthetente találkoznak, és azon is dolgoznak, hogy az erősen kompetitív helyett egy bizalmi kapcsolat alakuljon ki közöttük, működjenek együtt a közös célok elérése érdekében.A szervezet az információ-technológiára kiegészítő iparágként tekint, ezért pár fókuszterületet is megfogalmazott a kolozsvári IT-szektornak. Úgy látják, hogy a 2020-as európai célok mentén a biogazdaság, a környezetvédelem, energia, valamint az egészségügy területeken lehet érdemes beruházni, és akár EU-s pénzeket is bevonni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!