Nem számít az egészségünk?

2013. november 29. – 05:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon akartuk, de mégsem jött össze: egyszerűen nem tudunk olyan statisztikát szerkeszteni, amiből nem az derülne ki, hogy Románia botrányosan keveset fordít az egészségügyre. Öt szempont, öt ábra.

Mennyit költ Románia egészségügyre más országokhoz képest? Az orvosok, egészségügyi dolgozók tervezett, de úgy tűnik, elmaradó tiltakozó akciója kapcsán fogalmazódott meg ez a kérdés. Hogy kiderítsük, világszervezetekhez fordultunk. Az OECD Health 2013 adatbázisába sajnos nem került be Románia, így a legfrissebb adat, amivel dolgozni tudtunk, a Világbank tól és az Eurostat tól származik, általában 2010-2011-ből. Ez azonban (sajnos) nem jelent problémát relevancia szempontjából, ugyanis az elmúlt években szinte egyáltalán nem változott országunkban az egészségügyre fordított összeg. Az egy főre eső átlag 951,6 amerikai dollár volt 2011-ben a világon. Ehhez képest Romániában pontosan 500 dollárt fordítottak erre a célra lakosonként.

A fenti térkép jobb fele világos rózsaszín, míg a bal fele vörösödik. Lehet azzal érvelni, hogy a nyugati magas GDP/capita esetén az egy főre eső egészségügyi ráfordítás is érthetően magasabb. Ezért hasznos, ha GDP-arányosan vizsgáljuk meg az adatokat. Körülöttünk változik egy-két szín, de Románia helye állandó. A világ országai átlagosan a gazdasági össztermékük 10,1%-át fordították egészségügyre 2011-ben, mi ezzel szemben csak a 5,8%-át.

Az adatokat mindig érdemes regionális szinten is kontextusba helyezni. Azonban ez sem segít Románián: a szomszédos, nem EU-s országok többsége is többet fordít egészségügyre, mint mi, Bulgária is beelőz, csak Moldova Köztársaságot tudjuk legyűrni.

Ezek után még mindig lehet azzal érvelni, hogy sem a GDP-arányos, sem a dollár/főben kifejezett adatok nem veszik figyelembe azt, hogy egy-egy ország mekkora éves költségvetésből gazdálkodik. Például lehet, hogy egy állam minimális adókat kér, cserébe minimális szolgáltatásokat is nyújt, és a lakosság hibája, hogy a magán egészségügyi ellátásra nem szán eleget, ezért rosszak az adatok.Készítettünk tehát az Eurostat adatai alapján egy olyan kimutatást is, hogy az EU országai (nem mindegyikről volt elérhető adat) az állami költségvetés hány százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra. Ennek a listának is a végén végeztük azonban.

Végső elkeseredésünkben, hogy túl szürke képet festünk Romániáról, bevetettünk egy nem szokványos eszközt is. Van egy mutató, aminek segítségével pontosabb összehasonlítást lehet végezni azáltal, hogy az országok árszínvonala közti különbséget is figyelembe vesszük. Ezt az Eurostat vásárlóerő-egység nek (PPS) nevezi, egy amolyan virtuális, nemzetközi valuta. Az eredmény azonban így sem ad okot bizakodásra.

A tény az adatsorok alapján megcáfolhatatlan: az átlagnál jelentősen alacsonyabb pénzügyi figyelmet kap Romániában az egészségügy. Mégsem az egészség a legfontosabb?

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!