Megérkeztek az első marhamegrendelések Kínából

2013. november 21. – 05:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beindulni látszik a romániai szarvasmarhaexport Kínába. A székely szarvasmarhatartók jól járnának az ügylettel, de számos problémába ütköznek. Tánczos Barna szenátort kérdeztük a marha (jó) bizniszről.

Júliusban egy különleges exportálási lehetőségről értesítették a székely szarvasmarha tenyésztőket. A Tánczos Barna szenátor által nyáron összehívott megbeszélésen pirostarka üszők Kínába való exportálásáról és annak feltételeiről értesítették a meghívottakat.Azóta már meg is érkeztek az első rendelések a székely szarvasmarhákra a kínai partnerektől. Tánczos Barna szenátor szerint a magasnak mondható igény ellenére nehézségekbe ütköznek a rendelt mennyiségű pirostarka üszők összegyűjtésében. A legnagyobb problémát a törzskönyvezés és a tejkontroll folyamatának újraindítása jelenti.

Miért pont romániai szarvasmarha?

Felvetődik a kérdés, hogy Kínának miért éppen romániai szarvasmarhára van szüksége, főleg annak tudatában, hogy a nagyhatalom csupán 3 másik partnerországból importál ilyen állatokat. Tánczos Barna szenátor a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, hogy Kína olyan országból szeretne szarvasmarhát importálni, ahol viszonylag alacsony a különböző járványbetegségek száma, ezért választották Romániát. Így indult lassan 3 éve az a tárgyalássorozat, amit a két ország képviseletében technikai szakemberek folytattak le. Az egyeztetések 2013-ban kerültek olyan stádiumba, hogy sikerült partneri megállapodást kötni.„Ma már létezik egy megegyezés, amit a minisztérium alárendeltségében levő állategészségügyi hatóság, valamint a kínai élelmiszer- és élőállat importot engedélyező hatóság kötött egymással. Ezt még a nyár folyamán aláírták. Ennek értelmében spermát és élőállatot lehet exportálni Romániából Kínába” – mondta Tánczos. A szenátor hozzátette, hogy az élőállat exportálásra szóló megállapodás szarvasmarhára és sertésre szól. Tehát gyakorlatilag ezzel az egyeztető folyamattal a kínai sertéspiac is megnyílt a romániai tenyésztők számára.„Az első megrendelések már meg is érkeztek a szarvasmarhákra, a sertésekre is igény mutatkozik, de továbbra is folyik az egyeztetés az országos egyesület és a kínai importtal foglalkozó partner között” – jelentette ki Tánczos.Ebben az ügyletben nagyon fontos tényező a leszállítás. A szenátor elmondása szerint a világ olyan távoli pontjára csak nagy költségek árán lehet élőállatot exportálni. A szállítás menete szerint a szarvasmarhákat a konstancai kikötőből óriáshajókon szállítanák Kínába. Egy ilyen hajóra akár 4 vagy 8 ezer állat is felfér. Az előzetes számítások alapján a szállítási díjak közel megduplázzák az állat értékét. „Kína vegyes hasznosítású szarvasmarhát Európán kívül máshonnan nem igazán tud importálni. A júliusban nálunk járt kínai delegáció határozottan a vegyes hasznosítás mellett foglalt állást” – fejtette ki a szenátor.Tánczos szerint a jövőben elképzelhető az is, hogy a hajórakományokon lesznek húsmarhák is, amelyek legfőképpen olyan farmok számára lesznek exportálva, ahol nagyon intenzíven szeretnék bevezetni ezeknek a fajtáknak a tenyésztését. „A kínai minisztériumnak ezekkel az ügyletekkel egyértelmű célja, hogy az ottani kisgazdákhoz eljuttassák ezeket a pirostarka üszőket, meghonosítsák Kínában a marhatenyésztést” – jelentette ki Tánczos. Milyen feltételeknek kell megfelelniük a tenyésztőknek?„Az igény gyakorlatilag nem egészen 1 éves üszőkre szól. Ezekért a 300-350 kg súlyú állattokért 900 és 1 000 euró közötti árat ígér a kínai partner” – mondta a politikus.Az ügylet létrejöttének feltétele az állategészségügyi kérdéskörön kívül a törzskönyvezés. A kínai partnerek csak bizonyítható eredettel rendelkező üszők importálásában érdekeltek. Az 1 éves szarvasmarháról így feltételezni lehet a tejtermeléssel kapcsolatos adatokat, illetve azt, hogy milyen hatékonysággal lehet majd tenyészteni őket.

Támogatja-e az állam a magánszemélyeket a törzskönyvezésben és a tejkontrollban?

Romániában jelen pillanatban a Brassó megyei Simental Típusú Pirostarka Tenyésztők Egyesületének van jogosultsága elvégezni az export létrejöttéhez elengedhetetlen törzskönyvezést, valamint a tejkontrollal kapcsolatos vizsgálatokat. Az állam a farmként működő gazdasági társaságok esetében a törzskönyvezéshez 100%-os, míg a tejkontroll végrehajtásához 70%-os támogatást nyújt. Tánczos Barna szenátort arról is kérdeztük, hogy van-e esély arra, hogy a jövőben ez az állam által nyújtott támogatás a magánszemélyeket is felkarolja. „Sajnos az az érzésem, hogy mi maradtunk az egyetlen harcosok a csatatéren, akik a magánszemélyek támogatását még kérjük, követeljük a minisztériumtól. Most egy romániai törvénykezési gubanc miatt a magánszemélyek kiestek ebből a támogatásból.” Az uniós rendelet szerint ugyanis csak vállalkozók kaphatnak ilyen típusú támogatást. Eddig viszont a magánszemélyt, annak ellenére, hogy piacra termelt, nem tekintették vállalkozónak, mivel ezt a kis- és közép vállalkozásoknak, valamint az engedélyezett fizikai személyeknek a vállalkozásként történő bejegyzésére vonatkozó jogszabályok kizárták. A szenátor beszélt arról az előkészítés alatt álló kormányrendeletről, amelyről még folyamatosan egyeztetnek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. A készülő jogszabályban a megfogalmazás lehetőséget ad a rá történő hivatkozásra olyan módon, amely lehetővé teszi a magánszemély támogatáshoz való hozzájutását. „Én úgy látom, hogy jelenleg 99%-ban biztos, hogy a magánszemélyek is megkapják majd az állam segítségét. Ezzel az egyetlen probléma, hogy lassan kifutunk a határidőből” – mondta a politikus. A támogatásért december 10-ig kellene jelentkezzenek a magánszemélyek is. A szenátor szerint szűk két hét alatt jogszabályi megoldást kell találniuk a kérdésre.Hogyan zárhatók ki a nagykereskedők ebből az ígéretes lehetőségből?Tánczos Barna reményét fejezte ki abban a tekintetben is, hogy az országos pirostarka tartók egyesülete nem fog más közvetítőkkel ebben az ügyletben együttműködni. Szerinte az a legfontosabb, hogy az egyesület által megszervezett gyűjtőközpontba érkezzenek a szarvasmarhák. Elmondása szerint ideális megoldásként egy Brassó vagy Kovászna megyei gyűjtőközpontot tudna elképzelni, ahonnan az állatokat Konstancára szállítanák tovább. Az ügyletben szolgáltatóként szerepelnének a szállítást végzők, valamint a logisztikát biztosító cégek. „Az egyesülettől egyenesen a kínai partnercégekhez kellene kerüljön a szállítmány, remélhetőleg ebben semmilyen más szereplő nem fog helyet kapni” – bizakodott a szenátor.

Hogyan viszonyulnak a tenyésztők ehhez a lehetőséghez?

Tánczos elmondása szerint jelen pillanatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nehezen sikerül összegyűjteni a rendelést kielégítő állatállományt. „Az látszik, hogy a kínai partner szándéka komoly, de problémát jelent, hogy Romániában 3 évvel ezelőtt megszakadt a törzskönyvezés. Jelenleg a törzskönyvezési folyamat újraindítása nagyon nehéznek tűnik.” A szenátor hozzátette: „nem csak a kínai piac miatt kell törzskönyvezni, úgy látom, hogy bárki, aki törzskönyvezett üszőkkel rendelkezik és el szeretné adni az állatokat, nagyon jó áron tudja értékesíteni akár a romániai piacon, akár Ukrajnában, Moldovában vagy még Magyarországon is. Van kereslete a jó genetikai állománynak. ”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!