Mégsem adóparadicsom Románia?

2013. november 18. – 05:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem igazolja a miniszterelnök múlt heti kijelentéseit a Világbank új felmérése, amely szerint Romániáé csak a világ 134. legkedvezőbb adórendszere. A nyereség 42,9%-a megy el adókra.

189 ország közül csak a 134. helyen szerepel Románia a Világbank Doing Business 2014 indexe szerint. Azt vizsgálták, hogy egy év alatt egy közepes méretű cég milyen adókötelezettségekkel találkozik az adott országban, de az is számított a rangsoroláskor, hogy az adókat hány alkalommal kell befizetni, és összesen hány órát tölt el adófizetéssel egy cég. Románia esetén azt állapította meg a Világbank kutatása, hogy egy közepes cég évente 39 alkalommal fizet adót, és ezzel 200 órát tölt el. Bár a nyereségadó szintje viszonylag alacsony, profit-arányosan átlagosan 10,3%, viszont az alkalmazottak után fizetendő társadalombiztosítási járulékok a nyereség 31,5%-ának megfelelő összeget vesznek el a cégektől. Így az adózandó nyereség 42,9%-át fizetik be a vállalatok az államkasszába.A Világbank rangsorának élén az Egyesült Arab Emirátusok áll, ott átlagosan a profit 14,9%-a az adó, amit évi négy alkalommal, 12 óra alatt lehet befizetni. Az első európai állam a listán Írország, a hatodik helyen áll, míg Dánia a 12., Luxemburg a 14. helyet foglalja el. Romániát az összes régiós versenytárs is elkerüli. Bulgária a 81. helyen végzett, itt a nyereség 27,7%-a megy el adóra egy közepes cégnél. Magyarország a 49,7%-os adóval is előttünk szerepel (a 124. helyen) a kedvezőbb befizetési lehetőségeknek köszönhetően. Románia helyzete akkor sem jobb, ha csak a nyereségarányosan számolt adóráta szerint rangsorolunk. Így a 124. helyen végez az ország fiskális rendszere. Ez annak fényében is érdekes adat, hogy Victor Ponta miniszterelnök múlt héten azt válaszolta a külföldi befektetők a kormány új adóit kritizáló közleményére, hogy Románia nem lehet mindenki Eldorádója, és hogy Bulgária után Európa legkisebb adóit fizetik az itt tevékenykedő cégek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!