Szakmát adnak a munkát keresők kezébe

2013. november 14. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre népszerűbbek Erdélyben is a felnőttképzések. Szakácsot, szobalányt, panzióvezetőt is nevelnek körülbelül fél év alatt, betömve a szakiskolák által hagyott űrt.

Az elmúlt évtizedben a gazdaság átalakult, a technológiai fejlődés már annyira gyors, hogy a szakmai ismeretek elavulása is sokkal gyakrabban következik be, ezért kialakult ezek permanens bővítésének a szükséglete. A fiatalok már nem taníthatóak meg minden ismeretre az iskolapadban, mert az igények is folyamatosan változnak. A globalizáció nyomán ugyanakkor egyre intenzívebben jelentkeznek az idegen nyelv elsajátításának igényei olyan társadalmi rétegeknél is, amelyeknek eddig nem volt szükségük ilyesmire.Az EU-s kezdeményezéssel gyakran összekötött „élethosszig tartó tanulás” fogalma is arra világít rá, hogy a fejlett gazdaságok és társadalmak alapvetően függnek a tudás, az információ és a gondolatok kezelésétől, ami nélkülözhetetlenné teszi polgáraik folyamatos oktatását.Mindezekhez a jelenségekhez Romániában még hozzáadódnak a szakiskolai oktatással kapcsolatos problémák is, és máris világos, miért nyernek egyre nagyobb teret a felnőtteket képző intézetek.

Milyen felnőttképzések vannak Erdélyben?

A munkahely-specifikus, a munkához, munkavégzéshez kapcsolódó képzések Erdélyben is megszaporodtak az elmúlt időszakban. „Székelyföldön erős a kereskedelem, bolti eladó, boltvezető, segédkönyvelő képzéseket szervezünk, a gyakorlati képzés pedig a vállalatoknál zajlik, de az oktatási központ felügyeletével, mert az igazolás alapján bizonyított gyakorlatozás rendszere nem működik. Elég sok embert így el is tudunk helyezni, mert a gyakorlat alatt rálátása van a vállalkozóknak a potenciális munkavállalókra” – nyilatkozta megkeresésünkre Ilyés Ferenc , a székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskolájá nak tanulmányi és marketing igazgatója, aki hozzátette: szobalány végzettségre is nagy a kereslet, de a panzióvezető-, illetve pincérképzés is népszerű. Itt vadgazda és erdőgazdálkodási képesítést is lehet szerezni.

Csóka Mária Imola , a sepsiszentgyörgyi Eurocenter-Amőba oktatási központ részéről a Pénzcsinálókn ak elmondta, náluk a szociális gondozó tanfolyam, az épületszigetelés, asztalos képzés, kőműves-, illetve könyvelőképzés a népszerű szakirányok. A hathónapos képzések elméleti és gyakorlati oktatást is tartalmaznak, de főleg a gyakorlaton van a hangsúly. „A közbeszerzések, projektmenedzsment, környezetvédelemmel kapcsolatos képzések, a panzióvezető képzés iránt nagy az érdeklődés” – osztotta meg Ferencz Ágnes , a csíkszerdai Edutech Consulting ügyvezetője. A továbbképzésekkel foglalkozó cég képviselője azt mondja, mindig a piac igényeihez alkalmazkodnak, olyan előadókat hívnak meg, akik tapasztalattal rendelkeznek, és szívesen megosztják azokat.1,2, és 3-as szintű szakképzéseket, átképzéseket, szakosításokat, továbbképzéseket szervez a marosvásárhelyi Tabula Felnőttképző Központ is. Az igazgató, László Tünde szerint régebb a számítógép-kezelő illetve a könyvelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbb képzések, most a „legmenőbb” a szakács, az otthoni idősgondozó, a kommunikáció német nyelven és a virágkötő képzés, ugyanakkor nagy az érdeklődés az újonnan akkreditált logisztikai ügyintéző képzés iránt is. Utóbbi foglalkoztatási szabványát a Tabula dolgozta ki, és a szakmai képzés bekerült a Munkaügyi- és Tanügyminisztérium által elismert képzések sorába.

Kik jelentkeznek?

A marosvásárhelyi központ hallgatóinak korcsoportja elég széles, 16 éves diákok és időskorú személyek is részt vesznek a tanfolyamokon. Eddig főleg magánszemélyek iratkoztak be a tanfolyamokra, de nemrég cégek körében is elkezdték népszerűsíteni a programjaikat. A szakképzések esetében inkább a magánszemélyek jelentkeznek, a továbbképzéseket, a készségek fejlesztését inkább a cégek akarják (számítógép-kezelés, kommunikáció, csapatépítés) – mondja Ilyés. A csíkszeredai vállalkozás, mivel főleg továbbképzéseket szervez, főleg a cégeket célozza meg. Azt mondják, a legkönnyebben ettől a tevékenységtől vonják meg a forrásokat a magánszférában, de azért sok vendéglátóegység, önkormányzat igénybe veszi a felnőttképzési szolgáltatásokat. Az Eurocenter-Amőba munkatársa arról számol be, hogy jelentkeznek olyan személyek is, akik már a szakmában dolgoznak, de erről nincs bizonylatuk, és olyanok is, akik „átprofilálódnak”, megszűnt a régi munkahelyük, és új szakmát kell tanulniuk. És vannak a fiatalok, akik esetleg elvégeztek egy szakiskolát, de nem kapták meg a megfelelő gyakorlati képzést ahhoz, hogy el is tudjanak helyezkedni.

Árak

A székelyudvarhelyi központban a képzések nagy része fizetős, de vannak ingyenesek is, ha pályázati forrásokat is be tudnak vonni. A képzés szintjétől függően 450-700 lejbe kerülnek, ami két-három részletben is befizethető.A sepsiszentgyörgyi központban a képzés ára 400-600 lej között mozog, a csíkszeredaiban a 40-90 órás képzéseket 500-900 lejért vehetik igénybe a jelentkezők.

Marosvásárhelyről csak annyit tudunk, hogy a tandíj függ a tanfolyam időtartamától, az előadó tanártól és a fogyótermék szükségességétől is, de a Tabula non-profit szervezetként működik.

Az elterjedésbe besegített a szakiskolai rendszer problémája

A szakemberek elismerik, a szakoktatás hiányossága nagyban hozzávezetett a felnőttképzés iránti érdeklődés megnövekedéséhez. „Az elmúlt húsz évben a szakképzésből ”kifogyott„ a gyakorlat, azt nem veszik komolyan. A szakiskolai oklevél kölcsönös csalódást jelent, mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára” – nyilatkozta Ilyés Ferenc, aki úgy véli: Romániában az egész szakképzést újra kellene gondolni, megnézni, hogy ezt hogy csinálják Európában, hogyan kell a munkaerő-piaci elvárásokat érvényesíteni ebben a rendszerben, és mit akarnak a fiatalok. „Nagyon komplex ez a kérdés, de egyszerűsíteni kellene magát a szakképzés folyamatát: egy villanyszerelő, asztalos képzése túl van komplikálva, a diákokat ellökték az érettségi és a felsőoktatás irányába, és 22-23 évesen ébrednek rá, hogy nincsen szakmájuk, pedig egy kis családi segítséggel már 14-15 évesen eldönthették volna, hogy szakemberek lesz, és nem az elméleti vonalon építik a karrierjüket” – mondja Ilyés. A szakoktatásban nincs megfelelő rugalmasság, megfelelő körültekintés – véli László Tünde is. Persze a felnőttképzés terén sincs minden rendben. „Az EU-s források lehívása miatt túlkínálat lett a felnőttképzés-piacon, sokan nem vették figyelembe, hogy mit kér a piac, azt követték, hogy különböző pályázati kiírások alapján milyen finanszírozást lehet lehívni” – jelentette ki Ilyés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!