Túljártak a bankok a BNR eszén?

2013. október 2. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mugur Isărescu kommunikációja szerint igen, mert a betéti kamatokat jobban megvágták, mint a hitelekét, de most majd móresre tanítják őket. Mi lehet a háttérben?

„A bankok többé nem kaphatnak sem gazdasági, sem pénzügyi okot arra, hogy miért nem csökkentik a lejes hitelek kamatait” – mondta Mugur Isărescu , a BNR elnöke tegnap, miután a monetáris tanács 4,5%-ról 4,25%-ra csökkentette az alapkamatot. Isărescu ugyanis elégedetlen az eddigi kamatcsökkentéssel. „A bankárok siettek a betéti kamatok vágásánál, de a kölcsönöknél ugyanezzel késlekednek, azaz megpróbálják a profitjukat növelni” – mondja a kormányzó, aki kifejtette: egyes bankok túlzott mértékben csökkentették a betéti kamatokat az előző alapkamatcsökkentés után. „Éppen ezért mérsékeltük most csak 0,25 százalékponttal a kamatot, hogy figyelmesebben adagoljuk a lépéseket, hogy kevesebb teret hagyjunk a betéti kamatok csökkentésére” – így Isărescu.A BNR elnöke szerint most már a bankok érdeke is lesz, hogy lényegesen olcsóbbá tegyék a hitelezést, ugyanis van egy csomó pénzük, amivel nincs mit kezdjenek. „A BNR betéti facilitása 1,25%-os éves kamatot fizet rá, és az elkövetkező időszakban még ez is csökkeni fog” – ígérte Isărescu.

Tényleg „átverték” a bankok a BNR-t?

A jegybankelnök arra panaszkodik, hogy nem csökkent a hitelek kamata a betétekkel azonos mértékben. Sajnos a szeptemberi kimutatás a betéti kamatokról még nem elérhető, de a júliusi-augusztusi adatok alapján azt látjuk, hogy míg júliusban nőtt a sok lejes hitel referenciájának számító ROBOR, és a betéti kamatok csökkentek, addig augusztusra már jelentős volt a mérséklés a ROBOR-nál, míg a betéteknél kisebb volt az esés. Szeptemberben is csökkent a ROBOR, hogy a betéti kamatokkal pontosan mi történt, azt nem látni még a statisztikákban. De egyelőre úgy tűnik, annyira nem is kiegyensúlyozatlan a kamatvágás.

A jegybank elvásárai emellett részben koraiak is. Sok hitelkonstrukcióban háromhavonta számolják újra a kamatot a ROBOR változásának megfelelően. A július 1-jén számolt kamat volt érvényes egészen október 1-ig, most számoljak majd újra a kamatokat, ami – a ROBOR alakulása miatt – már alacsonyabb lesz. A hitelkamatok is csökkennek tehát – csak ez nem megy egyik napról a másikra, mert éppen a túlzott kamatingadozás elkerülése miatt csak időszakosan történik meg a kiigazítás.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy mi a BNR szándéka az alapkamatcsökkentéssel. A jegybankok akkor lazítanak monetáris politikájukon, azaz csökkentik az alapkamatot, amikor ösztönözni akarják a reálgazdaság szereplőit. Ha csökkennek a kamatok, olcsóbban tudnak hitelhez jutni a vállalatok, befektetéseket tudnak eszközölni, munkahelyeket teremtenek, elősegítik a gazdasági növekedést.Alacsony kamattal viszont a lakosságnak egyre kevésbé éri meg megtakarítani, helyette érdemesebbnek tűnhet most fogyasztani – az alacsonyabb kamat tehát sarkallja a lakossági keresletet, mely az elmúlt években visszaesett, és már nem a növekedés motorja.Természetesen ezzel Mugur Isărescu is tisztában van, és nem is jön olyan rosszul az egyre növekvő megtakarítási hullám megtörése. A kormányzó tegnapi kijelentése valószínűleg sokkal inkább kommunikációs fordulat volt: a BNR próbálja a bankok számlájára írni a betéti kamatok csökkenését, míg a hitelkamatok mérséklésével már szeretné önmaga learatni a babért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!